Tuesday, December 29, 2009

Mengenang Nasib

Husam Terlambat Tegur Nik Aziz 10 Tahun

POSTING terbaru Husam Musa dalam blognya, Rujuk sini: 28 Disember lain macam saja bunyinya. Ada istilah-istilah yang baru yang diperkenalkan yang tentunya lahir dari keadaan dan senario politik di Kelantan hari ini.

Istilah dan konotasi ini baru terlucut dari mulut Husam dan ia agak mengejutkan juga.

Kerana ia datang dari mulut orang yang diminati mungkin istilah itu halal dan tepat sekali. Tidak ada siapa yang merasakan Husam salah, melainkan tindakan beliau itu betul!

Misalnya family matters, state matters dan legally dan morally. Apa itu semua Sham... (panggilan saya kepada bekas sahabat ini). Kenapa sampai menggunakan istilah berkenaan dan perlu dicampak ke luar dari pemikiran anda?

Apakah berat sangat kedudukan politik di Kelantan kini dan isu yang mengisar diri tok guru kita itu boleh menjahanamkan Pas dan kerajaan Kelantan?
Dalam blog hati nuraninya ada juga diceritakan; A'isyah memberi pendapat kepada suami baginda bahawa ayahandanya Abu Bakar seorang yang penghiba dan tidak perlu dilantik menggantikan Rasulullah sebagai imam solat yang dikira penting. Rasulullah s.a.w meneruskan hasrat baginda. A'isyah memberikan pandangan itu atas kepentingan awam dan bukan untuk kepentingan dirinya sendiri.

Ada juga diungkapnya mengenai sikap Rasulullah s.a.w. yang dalam keadaan tertentu menerima atau meminta nasihat dari anggota keluarga. Apa pun akhirnya keputusan semuanya ditangan Rasulullah juga. Maksudnya Rasulullah tidak seratus peratus berpegang kepada nasihat anggota keluarga. Untuk siapakah kisah ini. Apakah untuk tok guru?

Tidak terlupa Husam juga turut membangkitkan cerita akronim PAS, Parti Asri Sekeluarga. Membawa balik dongengan kemusnahan Pas disebabkan angkara amalan kronisme oleh Mohd Asri Muda. Turut sama dibentangkan mengenai kerosakan Mahathir Mohamad dan Abdullah Badawi dalam Umno juga kerana masalah kronisme.

Apakah maksud yang hendak disampaikan Husam ini?

Jarang Husam membuka mulut mengeluarkan perumpamaan dan membayangkan kebimbangan begitu. Selamanya sebelum ini beliau seakan tidak pun terfikir mengenai itu. Malahan beliau sangat menjaga dan merawat hati tok guru. Apabila beliau bersuara apakah beliau sudah tidak dapat bertahan. Sabarnya sudah hilang dan kebimbangan yang diwalangi itu sudah membanjir di Kelantan?

Kalau Husam menegur Nik Aziz dan sesiapa dengan pandangan itu, tujuannya tidak lain untuk menjaga Pas dan kerajaan Kelantan. Saya tidak fikir dia ada udang di sebalik batu dan mengharap sesuatu untuk dirinya dengan teguran itu.

Saya bersetuju dengan apa yang disuarakan oleh Husam. Kebimbangan Husam itu, adalah juga kebimbangan saya malahan itulah yang telah saya suarakan sebelum ini. Lama sebelum Husam belajar nak bercakap bahaya kronisme dalam Pas, saya sudah pun meluahkannya. Saya sudah pun kritik Nik Aziz mengenai ini. Dan saya sudah pun dikecam oleh penyokong Pas berakal kemetot dan tidak cukup klorofil.

Gambaran yang beliau berikan akan kemusnahan Pas di zaman Asri dan kemusnahan Umno di zaman Abdullah dan masalah Mahathir kerana kronisme adalah tepat. Tetapi kenapa Husam tidak berterus terang dalam soal ini. Apakah gambaran dan perbandingan itu beliau ingin campakkan ke atas suasana politik di Kelantan kini? Begitukah? Nik Aziz juga mengamal kronisme? Terukkah sindrom kronisme dalam Pas?

Kepentingan dan keutamaan keluarga (family matters) seharusnya diketepikan dan perlu mengutamakan kepentingan negeri (state matters) dan rakyat. Pemimpin yang baik macam Najib yang mendahulukan rakyat? (he he...).

Cuma bila membaca dan menyelami rasa sedih dan geram yang berdaut dalam dada Husam ini saya nak tanya apakah beliau baru sedar perkara ini? Kenapa beliau tidak menulis dan membuat kritikan ini sejak lama dulu?

Kenapa baru sekarang beliau merasakan sudah sampai dilakukan pemisahan antara family matter dengan state matters oleh Nik Aziz? Adalah elok kalau beliau menurunkan beberapa contoh bagaimana Nik Aziz mengutamakan keluarga dan membelakang kepentingan negeri. Kalau setakat menuduh tanpa menunjukkan buktinya sukar untuk dipercayai. Kalau bak kelebek, kelebeklah seluas-luasnya kalaupun tidak orang tetap orang mengatakan Husam sudah membuka lubang rahsia.

Adalah tidak adil kalau selama 20 tahun Husam membiarkan Nik Aziz mengutamakan keluarganya dan mengabaikan negerinya. Sepatutnya beliau telah menegur pada waktu itu. Nasihatkan Nik Aziz agar memisahkan kepentingan keluarga dengan kepentingan negeri. Husam sepatutnya tidak memelihara kepentingan demi menjaga kepentingan lebih besar!

Saya yakin dan percaya Husam sudah ada idea dan kebimbangan itu. Tetapi beliau tidak berani mengatakan secara jujur kepada Nik Aziz. Mungkin disebabkan penghormatannya terlalu tinggi. Sikap itu salah... menghormati seseorang sampai tidak boleh menegurnya adalah silap. Tok Guru berpesan kepada saya tidak boleh ambil wuduk dengan air kencing!

Apakah semasa Nik Aziz hendak lantik menantunya Abdul Ariffahmi Abd Rahman jadi CCEO (belum lagi CEO) dulu Husam sudah membantah dan memberi pandangan baik dan buruknya? Adakah Husam nasihat Tok Guru secara jujur atau sengaja melepaskan kerana mengharap akan ada musibah lain yang kemudian menguntungkan politiknya? Begitukah?

Kalau Husam tidak berani waktu itu kenapa sekarang jadi berani? Sekarang keadaan sudah hampir menjadi bubur. Kalau nasi sudah nak masak dan didihannya pun sudah berhenti, hanya menunggu kering saja. Bila-bila masa saja nasi itu akan dimakan.

Nasihat dalam keadaan hari ini tidak memberi faedah dan gunanya lagi. Sebaliknya ia bakal memberi penyakit kepada dirinya sendiri. Sayang kalau Husam yang dilihat orang paling hampir dan mendapat kepercayaan Nik Aziz tiba-tiba di hujung game beliau terpelanting jatuh.

Apakah Husam jadi leka untuk menegur Nik Aziz kerana dia beranggapan dia adalah anak emas kepada Nik Aziz. Sanjungan dan pujian Nik Aziz, berlebihan sehingga Nik Aziz pernah menyifatkannya budak cerdik yang dilahirkan bukan saja untuk Kelantan bahkan untuk Malaysia menyebabkan beliau jadi ralik dan lena serta penuh kepercayaan kepada Nik Aziz?

Jika itulah pegangan Husam selama ini ternyata beliau silap. Dalam politik tidak ada tali yang akan disimpul mati. Tali politik boleh relai mengikut keadaan dan suasana. Hari ini ia kemas esok ia mungkin longgar dan mungkin terlucut terus.

Husam juga akan dituduh hipokrit kerana mula bertindak bila dia dihimpit masalah dan membiarkan kebusukan itu selagi ia memberi untung kepada dirinya.

Apabila Husam bersuara pada saat beliau dibelasah oleh keluarga Nik Aziz serta orang-orang yang dianggap dapat membantunya ingin dilucutkan jawatan ia adalah tidak adil. Kritikan dan teguran Husam meskipun seribu kali ikhlas pun orang akan mengatakan ia dibuat setelah beliau kecewa atau dikecewakan.

Mungkin kalau kedudukan dan kepentingan Husam dalam politik belum terusik tulisan seperti mana dalam blog beliau itu tidak akan muncul lagi walaupun ia patut muncul sejak 10 tahun dulu. [wm.kl. 11:00 am 29/12/09]

3 comments:

ANAFAKIR said...

Salam Tuan MSO...saya sependapat dengan tuan betapa selama ini Husam mungkin tertalu memandang tinggi akan kedudukan TGNA maka telah menyebabkan dia 'malu alah' nak menegur TGNA.Dia mengharapkan TGNA akan sedar dalam waktu yang singkat.Namun rupa-rupanya TGNA terus lena dan leka dibuai kemewahan anak menantunya sendiri.Mungkin Husam cuba mengeluarkan sikit kebeaniannya dengan menegur secara berlapik.Siapa makan lada maka dia akan merasa pedas.

Husam mungkin risau berlapik bimbang jika isu dibui kemewahan oleh keluarga TGNA dan orang-orang yang ada kaitan kekeluargaan dengan TGNA akan membunuh nama baik PAS Kelantan sekaligus membuka ruang yang amat luas untuk UMNO berkuasa dalam PRU akan datang.

Dalam satu hal, TGNA juga memang tersilap.Percaturan berbentuk ibadah dan keagamaan tidak sama dengan percaturan politik.Definisi antara isu ibadah dan politik akan ditafsirkan secara berbeza.Selama-lamanya.UMNO atau sesiapa juga akan melihat dengan wajah berlaianan walapun TGNA memberi maksud dalam sudut ibadah dan keagamaan.Manusia dilahirkan dengan fitrah berbeza cita rasa dan kefahaman berlainan justeru dalam apa jua isu akan tetap ada percanggahan pendapat terutama bila melibatkan keuntungan politik maka musuh akan menggunakan sejata berkenaan untuk menyerang.TGNA ternyata tewas dengan senjata yang digunakan musuh politknya itu.TGNA lemas.TGNA diburukkan lagi dengan sikap campur tangan anakandanya Nik Amalina.TGNA terus terpukul.Rentetan dari perbalahan yang timbul antara Kickdefella dengan Ariffahmi maka imej PAS Kelantan dan TGNA terus tercemar dan membusuk.

TGNA tersilap memberi kerusi CEO kepada menantunya.Memang silap.Walau apa pun alasan TGNA dalam isu menantunya itu, dalam kamus politik, tindakan TGNA melantik menantunya menjadi CEO PMBK memang salah.Tidak wajar.Niat yang baik tidak dapat diterjemahkan kalau melalui saluran politik.Sepatutnya sedari awal TGNA memilih orang lain untuk kerusi panas itu.Jika wujud masalah di belakang hari, TGNA tidaklah lumat di'belasah' seperti sekarang.Bercakap sekarang pun tidak ada gunanya.Berbalik kepada hakikat, itu semua takdir Tuhan juga.niat baik, matlamat baik namun jika caranya salah, akan salah jua pada pandangan musuh dan pendengki tahap maksima.

MSO telah jenuh menegur TGNA, jenuh menegur Husam, jenuh memberi ingatan supaya berhati-hati dalam mengurus politik terutama di era IT ini semuanya buat pekak badak.Ego dengan martabat, kedudukan, dan pangkat yang dimiliki.Insan-insan yang tidak berkepentingan seperti penulis blog ini, pandangan mereka dibuang ke tong sampah.Ambil yang baik-baik sahaja.

Buat ahli politik fahami ini betul-betul - "orang-orang yang tidak berada dalam kedudukan dan kuasa sebenarnya lebih jelas melihat akan segala kekurangan dan kelemahan yang wujud, mereka ini yang lebih nampak jika ada kesilapan berlaku" maka bila orang-orang kerdil seperti penulis blos, pengkritik, dan rakyat terbanyak bersuara ambil beratlah, buat pertimbangan dan analisa betul-betul.Bukan berprasangka buruk...

Buat TGNA, Husam, ahli keluarga terdekat TGNA serta semua pimpinan PAS, mengurus politik bukan semudah merapatkan bibir mulut atas dengan bawah atau mengerdipkan kelopak mata.Ada YB PAS, urus kelaurga pun gagal jadi usah bercakap sola perpaduan, adil dan amanah.Buang masa, buang karan je kata anak-anak muda.Jangan jadi ketam mengajar anak berjalan dengan betul.

Sunnah jelas menunjuk jalan.Ikutlah apa yang NABI SAW buat jangan petik mana yang sesuai je.Kita tidak SEMAKSUM nabi maka TGNA ke, TGHH ke, atau sesiapa juga yang merasa riak dengan ilmu agama,mearsakan diri lebih alim dalam hal-hal agama bertaubatlah kerana neraka dipenuhi oleh ahli agama yang menjual agamnya kerana dunia.Para wali pun ada yang tersungkur apatah kita yang belum diangkat menjadi waliyullah ini?.

Jangan tunggu seperti nasi sudah menjadi bubur...bubur pun masih boleh dimakan tetapi tidak semua makan bubur.Orang yang sakit je makan bubur ni.

Wassalam.Seadanya.Ana yang fakir.
Mohon mencadangkantestop

zeme said...

Salam Tuan Haji MSO,

Apakah kenyataan Dato' Husam ini sekadar kiasan berlapik merujuk kepada "family matters & kronisme" yang menyelubungi perihal Tuan Guru Dato' Hj Nik Aziz (PAS) atau niat ikhlas beliau lebih meluas kepada sahabat karibnya Dato' Seri Anwar (PKR) - 3 serangkai kepimpinan keluarga? Sekiranya niat Dato' Husam ikhlas, mungkin nukilan beliau wajar ditujukan kepada semua tidak mengira kawan atau lawan yang mengamalkan "family matters & kronisme" tanpa perlu ada "double standard".

Berfikir mencegah dan menjangkakan sesuatu yang bakal berlaku adalah jalan terbaik sebagai persiapan dan persediaan yang kukuh berbanding berfikir mencari penyelesaian setelah sesuatu pekara telah berlaku. Sepatutnya buah fikiran serta nasihat Dato' Husam ini bernilai kepada Tuan Guru Dato' Hj Nik Aziz sejak 20 tahun yang lepas semasa menjadi Setiausaha Politik kepada Tuan Guru betapa "family matters & kronisme" bakal meruntuhkan keteguhan integriti sebuah kepimpinan.

Wasalam.

YANG GAMBI said...

Salam Tuan MSO, maaf kalau menumpang celah..... mungkin juga Husam merasakan kebanyakan pengikut-pengikut PAS sudah terlalu fanatik dengan TGNA.. adalah wajar Husam hanya sekadar membuat kiasan....