Tuesday, December 4, 2007

Susupan Pagi

Hindraf atau Zainuddin Maidin Yang Hina?

MSO

KATA orang bagaimana tahi begitulah ususnya. Inilah perumpaan baru yang tepat digunakan untuk melihat dan mengenali Menteri Penerangan Malaysia Zainuddin Maidin. Percakapan atau akhlak seseorang itu bergantung kepada latar belakang pendidikannya. Kalau ia diajar oleh anjing maka perangainya macam anjing.

Jika ia diajar oleh orang maka ia akan menjadi seperti orang. Orang pula banyak jenis ada yang bertamdun dan ada yang masih primitif. Dan kalau dia berperangai macam 'pemuka agama' tetapi masih tetap juga munafik dan tidak bertanggunjawab, orang seperti itu lebih teruk daripada mereka yang dididik dari universiti haiwan.

Saya bukan hendak mengatakan Zainuddin menerima pendidikan daripada sekolah haiwan seperti anjing, tetapi jika dilihat kepada kenyataan dan cakap-cakapnya jelas beliau seorang yang bukan lahir dari sekolah yang mempunyai akhlak dan keperibadian tinggi.

Kalau dia lahir dari universiti berakal budi dia akan berakhlak murni, bersih dan berlemah lembut dan berdiplomasi. Apa lagi dia adalah khalifah negara ini yang menjadi anggota jemaah menteri. Menteri kalau dalam bahasa Arab ialah khalifah.

Kenyataan-kenyataannya bukan saja melambangkan betapa rendahnya pemikiran dan akal budinya tetapi juga kadang-kadang semacam ia berkongsi dengan pemikiran mereka yang tidak waras dan berpenyakit kronik. Beliau kadang-kadang sangat emosional. Gelagat dan sifat Zainuddin Maidin bertentangan sama sekali dengan konsep Islam Hadhari yang menekakan kepada akhlak dan pekerti tinggi.

Tenguk dan baca kenyataan terbaru beliau berhubung hasrat Hindraf hendak berjumpa dengan Perdana Menteri. Kita memang tidak setuju dengan tindakan Hindraf itu yang mana ianya dianggap songsang di mana selepas mereka berarak dan menimbulkan kekacauan baru hendak berjumpa dengan Perdana Menteri. Kata orang pukul dulu baru minta maaf.

Bagaimana pun hasrat Hindraf itu tidak boleh siapa menghalangnya. Sebagai rakyat Malaysia yang mendokong prinsip Rukun Negara, sesiapa pun boleh berjumpa dengan Perdana Menteri. Dan Abdullah seharusnya melayan sesiapa saja daripada rakyat negara ini untuk menemui dan menyampaikan apa-apa pandangan kepadanya. Beliau perlu mendengarnya meskipun ia memedihkan anak telinga.

Pendapat atau kenyataan Zainuddin bukan taraf PM hendak berjumpa dengan Hindraf satu kenyataan yang tidak melambangkan beliau berfikiran sebagai seorang ahli Kabinet Malaysia dan ianya suatu penghinaan dan begitu emosi sekali.

Dalam masa sama beliau menganggap Hindraf sebagai satu pertubuhan yang hina dan mempunyai taraf (pemikiran) yang rendah.

Sebenarnya bahasa dan kenyataan itu sudah menjadi mainan Zainuddin Maidin. Beliau sering merendahkan dan memandang hina orang lain dan berperasaan beliaulah hebat dan mempunyai pemikiran yang canggih dan agung. Beliau beranggapan beliaulah menteri di Malaysia ini yang berpengetahuan dan rasional walhal ianya adalah "busuk banga".

Sebagai menteri tidak sepatutnya beliau menghina mana-mana kumpulan. Janganlah kerana kumpulan itu mempunyai perbezaan pandangan ianya dianggap sebagai haprak dan tidak berguna sedikit pun.

Barang kali elok kalau pengundi terutamanya kaum India di Merbok, Kedah memberi signal dan mengajar Zainuddin Maidin pada pilihan raya akan datang untuk mengajarnya mana satu itik dan mana satu angsa. Selagi tidak diajar menteri ini tidak akan sedar dan insaf. Apabila beliau diajar barulah beliau tahu siapa yang sebenarnya hina dina Hindraf ataupun dirinya.

Dari konteks negara kenyataan Zainuddin mengenai Hindraf itu jelas yang hina dan tidak bertamdun, yang kolot yang hampas ialah beliau bukannya Hindraf. [wm.kl 9:10 am 04/12/07]

Glossori : Busuk banga = busu yang berulat, busuk kohong.No comments: