Monday, May 16, 2011

Susupan Petang

Najib Jumpa Ketua Hakim Negara Enam Jam

BOHONG dia bohonglah saya. Tetapi dengan ketokohan dan kredebiliti yang ada kepada sang tokoh ini saya percaya dia tidak berbohong. Sebelum ini pun banyak maklumat sulit yang beliau perolehi, baik disebut atau tidak ternyata benar. Hubungan beliau sebagai bekas pemimpin kanan negara juga meletakan dirinya sebagai berstatus boleh dipercayai. Berpandukan kepada track rekodnya tahap kebolehpercayaan itu melebhi 90 peratus dan lebih baik dari Dr Mahathir.

Petang tadi sewaktu mengunjunginya, saya diberi tahu sesuatu peristiwa yang mungkin tidak ramai diketahui dari kalangan rakyat peringkat bawah. Tetapi rakyat peringkat atas, apa lagi bernama pegawai tinggi, menteri.. mengetahuinya. Kalaupun rakyat peringkat bawah yang mengetahuinya hanya pemandu sahaja.

Bahawa menurut tokoh berusia lebih 70 itu, Perdana Menteri, Mohd Najib Razak sebelum berlepas ke luar negara kelamarin dulu nu, telah bertemu dengan Ketua Hakim Negara. Tidak pula disebut di mana pertemuan itu tetapi mungkin di pejabat PM atau di tempat lain. Masa pertemuan itu ialah selama 6 jam.

"Enam jam itu lama sebenarnya, Sayuti," katanya terhangguk-hangguk. "Biasalah kalau perdana menteri hendak ke luar negeri beberapa hari ia akan bertanya beberapa hal mengenai negara kepada ketua-ketua pemerintah dan pentadbir, termasuk ketua hakim negara, ketua polis negara dan juga ketua asar..tetapi enam jam itu lama," sambungnya.

"Apa yang saya diberi tahu oleh seseorang yang di juga diberitahu, dalam pertemuan Najib dengan Ketua Hakim negara itu ada sangkut paut soal keputusan terhadap Anwar Ibrahim hari ini," katanya.

Katanya lagi, dalam pertemuan itu Najib ada berbincang atau menerima pandangan ketua hakim negara. Hari ini Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah memutuskan Anwar Ibrahim diminta membela diri atas pertuduhan liwat ke atasnya.

Selain itu katanya, si pemberitahu kepada orang yang memberi tahu tokoh itu, Najib juga turut berbincang mengenai Raja Petra. Dan selebihnya hal-hal lain. Ada kemungkinan perbincangan terhadap Raja Petra untuk tidak mengenakan apa-apa tindakan undang-undang ke atas blogger yang kini sudah berpaling tadah menjilat segala ludahnya yang melata di longkang Chow Kit itu.

"Saya kira pertemuan itu serius dan penting kerana ia memakan masa yang panjang. Tetapi disini kita tidak boleh hendak mengatakan apakah keputusan hari ini (keputusan terhadap Anwar) adalah terhasil selepas berlaku pertemuan itu," katanya. Bagaimana pun beliau yakin pertemuan itu membawa tujuan dan maksud yang besar? [ttdi.kl 7:45 pm 16/05/11]

5 comments:

bat8 said...

Tuan MSO,

1. Tak apalah jika mereka berbincang mengenai keputusan DSAI hari ini. Mereka adalah ketua hakim kat dunia bernama malaysia dan seorang lagi ketua/pemerintah yang paling berkuasa di bumi malaysia ini.

Mereka mempunyai kuasa untuk buat sesuka hati mereka sementara ianya masih di izinkan oleh Hakim yang Maha Bijaksana, Pemerintah seluruh alam semesta ini.

2. KuasaNya adalah puncak segala kuasa. Kita sama-sama tengok siapakah Hakim Yang Mutlak lagi maha Bijaksana, Permerintah yang Maha Agung di alam semesta ini.

bat8

mantaro said...

Wan Azizah,isteri,ibu,dan Presiden parti.Wanita berjiwa kental dan mempunyai kesabaran tahap cemerlang.Walau fitnah 1 dan fitnah 2 melanda,beliau tetap isteri Anwar yang setia,mencari keadilan dan menolak kebatilan...Hal ini mungkin tidak boleh dipunyai Rosmah Mansor,jika berlaku pada Najib.

Unknown said...
This comment has been removed by a blog administrator.
mohd sayuti omar said...
This comment has been removed by the author.
Orang Muda Geng Kita said...

tunggu lah setiap yg terselindung pasti terbuka untuk tatapan umat.