Monday, November 21, 2011

Ulasan Isu

Najib Razak
Mahathir Lambung, Udin Anak Yassin Libas


UDIN anak Yassin bersependapat dengan Dr Mahathir Mohamad bahawa Umno ada masalah dalaman bagaimana pun masalah itu sedang diatasi. Menurut Udin, Umno bermasalah apabila ia dipimpin oleh Abdullah Badawi. Kata Udin juga masalah dalaman Umno itu sedang diatasi tetapi masih belum mencukupi.

Perlu apa Udin anak Yassin berterusan begitu kepada media?

Apa yang boleh difahami dengan kenyataan Udin anak Yassin itu, 'dia sependapat dengan Mahathir' yang masalah dalaman berlaku dalam Umno kini disebabkan kelemahan Abdullah Badawi. Dalam pada itu Udin anak Yassin juga bersetuju dengan kritikan pedas Mahathir kepada Umno. Kenapa beliau mengharap Mahathir terus mengkritik Umno (Najib)?

Selama lebih empat tahun Abdullah memimpin Umno, tidak ada satu perkara pun yang Dr Mahathir berkenaan. Siang malam beliau mengkritik Abdullah. Kemuncaknya ialah mengkritik penglibatan menantu Abdullah, Khairy Jamaluddin dalam pentadbiran Abdullah. Sampai sekarang ini saya hairan dengan telatah dan perangai Mahathir dalam hal ini - membenci Abdullah.

Umum faham kenapa kalau Udin anak Yassin bersetuju dengan Mahathir yang mengkritik Abdullah. Udin anak Yassin tidak begitu mersa dengan Abdullah. Pertukaran potfolio Muhyuddin dari menteri MITI kepada menteri pertanian salah satu sebab kenapa Udin anak Yassin terkilan.

Walaupun Abdullah mahu menjadikan menteri pertanian sebagai menteri kanan, tetapi ia tidak dapat diterima oleh Udin anak Yassin. MITI dilihat lebih kanan dan penuh glamour oleh Udin. Bermula dari situlah Udin anak Yassin terus menyerang Abdullah Badawi. Serangan pula secara terbuka sehinggakan meminta Abdullah berundur dari kerusi PM dan Presiden Umno.

Abdullah terasa hati dengan tindakan Udin anak Yassin itu yang dilihat dimonitor oleh Mahathir. Kerterkilanan Abdullah itu dizahirkan pada ucapan penggulungan beliau untuk terakhir kali di perhimpunan agung Umno. Kata Abdullah; saya maafkan Muhyuddin Yassin. Perwakilan memahami dengan kerendahan diri Abdullah itu.

Permainan sambung menyambung antara Udin anak Yassin dengan Mahathir ini berterusan. Kalau dulu untuk menjatuhkan Abdullah kini nampaknya ia berubah kepada Haji Mohd Najib Razak juga. Mungkin disebabkan sikap begitulah menyebabkan ada sesetengah ahli Umno cuak dengan Mahathir.

Apa ertinya apabila Mahathir mengatakan Umno masih bercakaran? Dan apa pula ertinya bila kenyataan itu disetujui oleh Udin anak Yassin. Najib sudah memimpin Umno selama dua tahun. Apabila Mahathir dan Udin anak Yassin tetap mengatakan Umno masih belum lendik dan bercakaran, ia membawa maksud Najib gagal untuk memimpin dan memulihkan Umno.

Maksud di sebalik pandangan itu bagi menggambarkan Najib juga tidak berwibawa untuk memulihkan Umno. Najib lemah dan tidak ada kekuatan (karismatik) bagaimana hendak menghentikan percakaran dalaman Umno. Mesej yang hendak disampaikan bahawa sudah sampai kalau Najib juga berundur seperti mana Abdullah berundur bagi menjamin keutuhan Umno. Pandangan ini seakan sengaja diprediction awal untuk meletakkan kesalahan kepada Najib kalau Umno menghadapi musibah.

Sebab itu Mahathir memberi peringatan supaya UBN tidak mengadakan pilihan raya dalam waktu terdekat. Mahathir mungkin sudah dapat menghidu akan nasib UBN kalau diadakan pilihan raya dalam sebulan dua ini. Apa di namakan percakaran dalaman itu mungkin jelas dan dirasai oleh Mahathir. Selain itu Mahathir juga sudah dapat membayangkan bahawa orang Cina, India dan sebagaian anak-anak muda tidak akan menyokong UBN lagi. Pergolakan di Timur Tengah mempengaruhi pengundi muda. Masalah dihadapi anak muda gagal diselesaikan oleh Haji Najib.

Dari sudah lain Mahathir ada agenda sendiri kenapa beliau mula mengkritik Najib dan cuba mengangkat Udin anak Yassin. Mahathir tidak akan melakukan sesuatu kalau bukan untuk kepentingannya. Politik Mahathir politik yang bervariasi dalam keputusan dan maksudnya - semua untuk kepentingan dirinya. Tindakan politik Mahathir berlapis-lapis macam kueh lapis. Dalam perhatian saya motif utama dia menyokong Udin anak Yassin bukan kerana Udin dilihat lebih tegas dan komited dengan Melayu. Sebalinya rahsia daripada itu ialah kerana Mahathir mahu mengirimkan anaknya, Mukhriz berganjak ke atas.

Mahathir sudah membaca peta politik di masa depan. Perjalanan anaknya Mukhriz untuk naik ke atas mungkin agar sukar kalau Mukhriz melalui denai dan jalan biasa. Maka ia perlu dijemput agar melompat dari jalan biasa. Mahathir mungkin sudah membayangkan jalan atau pun liku untuk naik ke atas dalam Umno semakin runcing dan sukar untuk masa akan datang. Juteru ia perlu diangkat segera. Anaknya itu memerlukan junjung untuk 'mendolornya' ke atas.

Orang-orang seperti Hishamuddin, Zaid Hamidi akan menjadi penghalang kepada Mukhriz. Sementara orang ini berada ditakah hari ini maka Mukhriz perlu diganjakkan segera. Untuk naik mesti ada junjung. Junjung terbaik ialah Udin anak Yassin. Dalam hal ini Mahathir kena meneguhkan jujung dan memberi markah tinggi kepada Udin anak Yassin. Dalam masa sama kerja Mahathir itu ialah untuk menanam budi bagi dia menunai bakti apabila Udin anak Yassin naik menjadi PM kelak.

Salah satu pasukan yang akan menegakkan Udin anak Yassin dan menggoncangkan Najib ialah para veteran Umno yang bersemangat nasionalis. Apa dinamakan pertubuhan bekas wakil rakyat Umno (Penawar) adalah salah satu instrument untuk menyalurkan racun ke bumi politik Najib.

Sikap atau pun kegiatan Udin anak Yassin yang bersahutan dengan Mahathir hari ini tidak ubah seperti tekung dengan apik di dalam takraw. Tekung tukang lambung, apik tukang smash. Begitu juga dalam kerja untuk mendamagekan Najib ini, Mahathir lambung, Udin anak Yassin libas.

Eloka kalau para pak pacat Najih mengikuti perkembangan ini dan mengintip apakah kerja sulit seterusnya yang dilakukan Udin anak Yassin dan Mahathir. Kalau ia dibiarkan tidak mustahil Najib akhirnya akan sampai ke dinding dan ketika itu dia juga kena mengaku kalah seperti Abdullah. Apa lagi Najib lebih kurang sama saja dengan Abdullah tidak mahu melawan, lebih banyak menyerah.

Perhimpunan agung Umno hujung bulan ini akan cuba memberi gambaran bahawa Najib ditekan dari dalam. [wm.kl.5:30 21/11/11]

1 comment:

Nor Azman bin Sukerman said...

Assalamu alaikum tuan. Sebenarnya mana-mana pertubuhan kalau ada orang macam Mahathir dan Muhyiddin ni memang organisasi itu akan hancur berkecai. UMNO masih selamat hanya kerana mereka ada kuasa. Kalau tak ada kuasa "dah lama dah" bak kata Mahathir pertubuhan melayu tertua dan teruzur tu mampus. Hakikatnya orang macam ni sebenarnya yang mendatangkan selumba dan nanah dalam UMNO yang akhirnya membusuk jadi kudis dan kusta dalam UMNO Insya Allah.