Monday, January 9, 2012

Ulasan Pemecatan Hasan Akidah

Hasan Akidah
Ingat Bila Katak Menghampiri Kolam Itu Tanda Bumi Akan Gersang

Reaksi pertama Hasan Ali atau Hasan Akidah mengenai pemecatannya, dia terkejut dan kesal dengan keputusan itu. Dia tidak sangka perjuangannya selama ini menegakkan Islam diperlakukan demikian rupa. Amboi sehebatnya mana perjuangan Islam Hasan Akidah dalam Pas. Apakah lebih besar dari perjuangan Muhammad Sabu yang dipenjara dan dipukul polis?

Kalau diukur perjuangan Hasan Akidah dengan Mat Sabu rasanya tidak sampai sebesar kuku cucu saya, Muhammad Khalif Ummar, yang dizahirkan 30 Disember tahun lalu.

Beberapa jam selepas melahirkan pernyataan kesal itu Hasan Akidah bermadah pemecatannya kerana dia menyentuh Anwar. Pas pecat dia kononnya kerana dia mengkritik dan tidak bersetuju dengan Anwar. Rakaman kenyataannya itu sepanjang hari diputar oleh semua setesen tv tv penjilat buntut UBN.

Menerus syarahan ringkas di perkarangan rumahnya Hasan Akidah cuba memperbetulkan akidah politiknya. Penjelasan atau dakwaan itu tidak lebih dari motivasi basinya untuk menarik perhatian ramai supaya bersimpati dengannya. Apakah Hasan Akidah sedar dengan apa yang dikatakan itu. Sekali lagi dia cuba meremehkan jemaahnya sendiri. Memperkecil-kecilkan tindakan presiden dan seluruh ahli jawatan kuasa kerja Pas.

Mereka yang rasional dan tidak mudah hanyut dalam kepetahannya boleh mengukur apa dijelas dan didakwa oleh Hasan Akidah itu. Dengan Inchek Ibrahim Ali duduk di sampingnya orang sudah boleh menduga sejauh mana kebenaran dan kelurusan akidah politiknya. Dr Haron Din, Ismail Kamus dan Taib Azamuddin dilaporkan hadir sama tetapi tidak diletakkan di depan. Kenapa apakah Inchek Ibrahim itu lebih afdal dari mereka? Atau mereka sekadar hadir untuk menyatakan simpati ke atas apa yang berlaku.

Dakwaan dan penjelasan Hasan Akidah itu sia-sia saja. Orang yang tidak mengaji sampai peringkat Phd yang tahu membuat research, pengkajian maklumat dan sebabgainya pun mengerti kenapa Pas harus mengambil keputusan yang maha berat itu. Isu yang membelit Hasan Akidah bukan sehari dua ini saja, tetapi sejak lama dulu. Sejak beliau menjadi Pesuruhjaya Pas Selangor lagi, tetapi ia tidak didedahkan kepada umum demi kebaikan Pas.

Kesabaran Pas tidak mendedah itu menandakan Pas memberi peluang kepada Hasan untuk memperbetulkan akidahnya 'renyuk' sebagai ahli Pas.

Pas telah menahan diri begitu lama kerana tidak mahu menimbulkan keributan dalam rumah tangga dan memberi peluang kepada Hasan Akidah supaya kembali kepada akidah Pas. Pas membuat beberapa teguran termasuk memecatnya sebagai Pesuruhjaya Pas Selangor kerana akidah Hasan Akidah terhadap akidah Pas sudah terpesong.

Saya membenarkan kalau orang mengatakan Hasan Akidah seorang yang jahil politik peringkat murakab. Seorang yang tidak tahu feqah politik. Dari awal lagi Hasan Akidah telah tersalah memilih Pas sebagai flatform perjuangannya. Dengan latar belakang pendidikan beliau sekular dan penuh profesional itu seharusnya dia kekal dalam Umno.

Hasan Akidah berlagak saja sebagai pakar motivasi boleh membangun jiwa orang lain, memberi semangat kepadanya murid mencapai A A A dalam pelajaran tetapi dia sendiri gagal untuk membajai dan membangun jiwa hamba dan jiwa juang dalam dirinya. Dia gagal untuk menjadikan jiwanya, jiwa yang besar dan hebat. Sebenarnya jiwa Hasan Akidah tidak disirami kefahaman terbiyah bersiasah dalam Pas.

Saya suka merujuk kepada tindakan jawatankuasa disiplin Pas yang pernah menggantungkan keahlian Ahli Parlimen Khalid Samad kerana bergaduh dengannya. Sebelum itu dia memecat Khalid Samad dari jawatan Timbalan Pesuruhjaya dan memecat Saari Sungib sebagai Ketua Penerangan. Pemecatan itu memedihkan Khalid Samad. Tetapi Khalid boleh menahan diri dan bersabar. Dia tidak bertindak mengkritik balas balik Hasan Akidah dan akur dengan keputusan parti yang menggantung keahliannya.

Kenapa Hasan Akidah tidak boleh mengambil pendirian dan sikap seperti Khalid Samad? Kalau Khalid redha dengan tindakan kenapa tidak dengan beliau? Kalau dia sayang jemaah dan wala' kepada ketua dia akan akur dan diam.

Satu perkara yang ramai orang tidak tahu macam mana Presiden Abdul Hadi Awang mempertahankan Hasan Akidah. Pengorbanan dan jasa presiden ini tidak dikenang oleh Hasan Akidah. Selepas beliau tidak menjadi Pesuruhjaya Pas Selangor ada desakan kecil agar beliau dipecat dari jawatan Exco. Tetapi Abdul Hadi mempertahankan agar kedududkan Hasan Akidah sebagai Exco jangan diganggu.

Sewaktu usul untuk membincangkan kedudukan Hasan Akidah, Abdul Hadi telah memberi warning dan menggunakan kuasa prerogatif sebagai presiden. Apa saja cadangan terhadap Hasan boleh dibuat tetapi jangan usik kedududkannya sebegai Exco. Begitu sekali Abdul Hadi mempertahankan Hasan sehinggalah ke hari ini jawatan itu disandangnya walaupun Hasan Akidah bukan Pesuruhjaya Pas Selangor lagi.

Malanya pengorbanan dan sikap rendah diri dan mahabbah yang ditunjukkan oleh Abdul Hadi Awang itu tidak dinilai oleh Hassan Akidah. Sepatutnya sebelum dia membuat reasech atau kajian tentang hala tujuan perjuangan Anwar yang kemudian dia menolaknya, kaji dan selidik dulu sikap, pendirian dan jiwa Abdul Hadi sebagai presiden. Kalau pun dia benci kepada Anwar yang tidak membantunya untuk menjadi MB Selangor, tetapi dia kena hormati Abdul Hadi sebagai ketua jemaah.

Hasan Akidah masih lagi dengan akidah merasakan dirinya hebat. Semasa berucap kepada kawan-kawan dan penyokong malam tadi di rumahnya, dia membilang dirinya sebagai hebat. Pakar itu dan ini sebab itu dia merasakan perjuangan Anwar, dasar ekonomi yang Anwar hendak bawa tidak dipersetujuinya. Dia juga obses kepada Islam, Melayu dan raja. Baguslah.

Marilah kita akui akan kehebatan dan keilmuan Hasan Akidah dalam segala macam aspek itu. Justeru elok rasanya kalau Umno memanggil Hassan Akidah menyertai parti itu. Mudahan dengan kemasukan Hasan beliau boleh perbetulkan akidah Umno ke atas landasan sebenarnya. Seorang pakar motivasi yang bijak membangun dan mempengaruhi jiwa orang tentu Hasan Akidah akan berjaya. Hasan Akidah mampu memperbetulkan akidah Umno.

Bukan itu saja kalau Hasan Akidah menyertai Umno harapannya untuk menjadi Menteri Besar Selangor juga masih terbuka. Umno boleh letak Hasan Akidah atas belakang gajah dan keliling ke seluruh daerah di Selangor. Dari atas belakang gajah Hasan Akidah boleh membuka syarah. Selama ini Hasan Akidah dan penasihatnya mendakwa Hasan Akidah mempunyai ramai penyokong, nah buktikan.

Untuk menguatkan sokongan Hasan Akidah boleh diregukan dengan Senator Boy Ezam Mohamad Noor, tokoh memperjuangkan keadilan, membenteras kepalsuan Anwar Ibrahim dan anti korupsi itu. Senator Boy itu juga menjadikan Anwar sebagai halangannya dalam perjuangan. Kalau Hasan Akidah jadi MB, Ezam boleh jadi timbalannya.

InysaAllah dengan masuknya Hasan Akidah ke dalam Umno, Umno akan jadi parti akidah, parti yang kuat memperjuangkan Melayu sebab itulah yang hendak dibawa oleh Hasan Akidah di dalam Pas tetapi Pas pula 'tak amboh' dengan idea dan perjuangan Hasan Akidah yang terlalu idealis itu.

Sama-sama kita tenguk setinggi mana kejayaan Hasan Akidah selepas ini. Apakah dia hanya setakat diberi jawatan presiden Perkasa(m) sahaja selepas NGO itu semakin hari semkin menirus dan pengaruhnya semakin mengecil? Kononya seramai 3,000 NGO itu akan berhimpun di perkarangan mahkamah semalam, rupanya yang hadir tidak sampai 30 orang dan ketuanya sendiri entah melarikan diri ke gua mana.

Petua untuk Hasan Akidah dari saya sebagai orang pernah mengenali Inchek Ibrahim, ahli Parlimen menang atas tikit Pas itu tidak akan mencari dahan untuk bergantung kalau dia masih kuat dan berpengaruh serta berdiri sendiri. Ingatlah apabila salentia menghampiri lembah maka dia sudah tahu bahawa bumi akan gersang. Selamat berjuang kepada Hasan Akidah! [wm.kl.9:00 am 09/01/12]

10 comments:

bat8 said...

Tuan MSO,

Kita biarlah Hassan Akidah dok mengajar motivasi kat TV 3 suku, utusan meloya untuk menegak benang basahnya. Lama-lama, diapun akan jadi beban kepada UMNO Baru.

2. Sebenarnya gandingan Hassan Akidah dengan Encik Ibrahim Pekasam adalah satu gadingan yang sempurna. Ibarat kata, gandingan Romi & Juli, Romeo & Juliet, Laila & Majnum. Kedua-duanya akan tersungkur dan baham debu.

PAS memang tepat memecat Hassan Akidah. Orang macam Hassan ini akan terus bercakap, akan terus gile meriam nak menegak benang basahnya. Lama-lama dia akan berkecek sorang je.

Marilah kita berhibur dengan telatah Hassan Akidah ini. Lepas tu dia akan hilang tanpa bayang dipersada politik negara.

bat8

ibnmustaffa said...

Tulisan ini lain macam nada marahnya? What happen to you today? Selalunya marahnya, tidak sehingga tahap ini.....

desperado said...

pemecatan hasan ali bukan kerugian buat pas sebagaimana pemecatan zul nordin bahkan ianya suatu pembersihan dalaman parti dari anasir2 opurtunis...syabas PAS!!!

abu muaz said...

Panglima agong Khalid Ibn Walid tidak sempat belajar sampai ketahap Phd .... tetapi sangat faham tentang berorganisasi ...

Ahmad Firdaus Bin Azis said...

org tak normal jer tak marahhh...

Double Y said...

terima kasih tuan saya juga hampir terpengaruh dgn En. Hassan Akidah nie tapi selepas membaca tulisan tuan baru saya tau perangai sebenar En. Hassan Akidah nie...

Jasri said...

As Salam Tuan MSO. Puas hati saya membaca post tuan kali ini. Selalunya saya akan marahkan tuan dan merungut kerana tuan asyik mempertahankan Si Hassan Akidah ini walaupun peratusan ahli PAS dah amat muak terhadap individu tersebut yang dilihat banyak cakap dari buat kerja (munafik)serta ingin mendapat habuan mudah dengan modal air liur tanpa perlu menghadapi sebarang risiko perjuangan seperti dipukul dan dipenjarakan. Betul sangatlah seperti yang tuan katakan bahawa perjuangan Hassan Akidah ini tidak sebesar kuku anak kecilpun kalau dibandingkan individu lain seperti Anwar, Mohd Sabu atau Lim Guang Eng (dipenjara kerana membela anak dara sunti Melayu yang dirogol oleh pemimpin UMNO).

Sukri said...

Tuan MSO..

Biarkan Hassan akidah dengan hujahnya..semakin banyak dia bercakap semakin terserlah akidahnya..itulah diri dia yg sebenar. Pakar motivasi..hahaha Memang sangat tepat PAS pecat dia. Bila dah kena pecat gila meroyan..

lan said...

HA, silalah keluar dengan gentlemen dari SUK ya. Dah mual dengan berita pasal kamu aje

opisboi said...

asang...asang...meh gi sain borang umno!