Sunday, January 1, 2012

Ulasan Isu

Guna Wang Zakat Untuk Bayar Peguam

Mahsitah Atau Jamil Khir Berbohong?

SEMALAM media penjilat buntut menyiarkan penjelasan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Mohd Jamil Khir Bahrum berhubung isu pengambilan wang zakat untuk membayar fee guaman isu qazaf. Khir menjelaskan tuduhan Pakatan Rakyat tidak benar, di mana wang sejumlah dimaksudkan itu bukan saja untuk fee guaman qazaf tetapi kes-kes lain juga.

Wang itu katanya adalah dari dana khas Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIP) untuk bayaran guaman.

Penjelasan Khir itu tidak menyakinkan dan cuba tidak bercakap benar walaupun Islam mengajar umatnya berkata benar walaupun pahit. Dia cuba ‘klu klik’ untuk melepaskan dirinya dalam isu tersebut yang kian membelit dirinya kini. Dengan isu itu orang mula melihat Khir juga pengamal budaya Umno kelas alpa.

Di kesempatan itu dia juga menjelaskan tentang rumahnya yang ditimbulkan media massa. Katanya isu rumah beliau juga tidak dilihat dari awal bagaimana rumah itu dibina. Katanya dia bina rumah itu dengan pinjaman bank dan masih membayar sampai kini.

Penjelasan itu juga tidak konkrit dan tuntas. Kalau hadith ia bukan hadih sahih yang lengkap dengan perawinya. Kalau Khir setakat memperkatakan sesuatu isu atau perkara itu dengan hujah akal (akli) dan bukan nakli (dalil-dalilnya) dalam konteks ini bukti sukar dipercayai, malahan perlu ditolak. Apa lagi dalam partinya banyak mengamalkan hadith palsu (dhaif).

Cuba Khir keluarkan pernyataan bank pembayaran rumahnya dan jumlah loan yang dibuat. Akal manusia waras termasuk kanak-kanak di Tadika Kemas merasa tidak munasabah kalau pendapatannya sebagai menteri yang gaji hanya setakat RM30 ribu sebulan beliau dapat menyambung rumah dua kali dalam masa tidak sampai tiga tahun. Khir jadi menteri baru tiga tahun. Apa lagi budak Taski lagi tidak percaya.

Lainlah kalau Khir menggadai mana-mana asset atau jual lembu gemuk, baru ada logiknya. Apakah Khir juga ada terlibat dengan projek lembu gemuk atau sewaktu dengannya? Tidaklah pula diketahui.

Saya tidak mahu mengulas penjang mengenai penjelasan Khir tentang fee guaman itu. Dibawah ini nanti disertakan kenyataan akhbar oleh Pengarah Komunikasi Keadilan Nik Azmi Nik Ahmad. Baca dan nilailah sendiri.

Apabila saya membaca kenyataan akhbar itu apa yang boleh saya simpulkan berlaku percanggahan penjelasan oleh Jamil Khir dengan timbalannya sitapai mala, Mashitah Ibrahim.

Di sini siapa yang benar dan siapa yang salah. Atau mungkin juga kedua-duanya bersalah kerana mereka dari plenet yang sama, iaitu plenet Umno. Atau Mashitah benar dalam jawabannya itu. Umum sudah tahu Mashitah ada masalah dengan Jamil Khir. Apakah Mashitah mendedahkan yang benar dan sengaja tidak selari dengan penjelasan Khir kerana hendak balas dendam? Hendak mengajar Khir tinggi dan rendah dunia politik. Kedua-dua mereka ini katanya bergaduh fasal hendak monopoli Tv Hijrah. Mula kroni Mashitah mendapat projek di tv itu tetapi bila Khir naik jadi menteri segala projek itu dipotong?

Atau kedua-duanya berbohong? Elok sangatlah PKR buat laporan polis dan SPRM supaya Khir disiasat. Kalau boleh buat sama laporan ke atas Awang Adek Hussein dan tiga pegawainya yang mengaku ada terima wang ‘sedekah’ RM100,000 untuk program parti menerus akaun peribadi. Kedudukan atau status wang yang diterima dan dibelanja Awang Adek untuk parti itu masih menjadi tanda tanya.[wm.kl.10:10 01/01/12]

Berikut kenyatasan akhbar yang diemailkan kepas asaya:

SKANDAL ZAKAT: JAWAPAN JAMIL MASIH BERCANGGAH DENGAN MASHITAH DAN KETUA AUDIT NEGARA

Akhirnya Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Jamil Khir Baharum tampil memberikan jawapan bahawa pembayaran kos guaman beliau bersama Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Datuk Che Mat Che Ali dan Ketua Pendakwa Syarie Wilayah Persekutuan Shamsuddin Hussain bagi menghadapi kes qazaf Datuk Seri Anwar Ibrahim menggunakan peruntukan kerajaan, bukannya wang zakat.

Namun Jamil Khir tidak menjawab percanggahan jawapannya dan MAIWP pada hari ini dengan jawapan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mashitah Ibrahim, Peguam Zainul Rijal Talha dan Amir dan Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang.

Pada 21 Jun 2011, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr. Mashitah Ibrahim (timbalan Jamil sendiri) mengakui bahawa kos guaman dibayar menggunakan peruntukan zakat ketika menjawab YB Saifuddin Nasution di dalam perbahasan Perbekalan Tambahan 2011 di Parlimen.

YB Saifuddin sendiri telah menunjukkan baucer bayaran yang secara terang menulis bahawa pembayaran dibuat menggunakan wang zakat.

Pada 23 Jun 2011 peguam Zainul Rijal Talha dan Amir meminta pandangan Mufti Wilayah Persekutuan tentang penggunaan wang zakat bagi membiayai kos guaman.

Pada 21 November 2011, Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang mengesahkan bahawa kos guaman dibayar menggunakan peruntukan zakat pada Februari dan April 2010 meskipun akhirnya digantikan pada hujung tahun 2010. Ini memandangkan geran kerajaan tidak dapat menampung pembayaran yuran guaman tersebut. Namun sekalipun menerima geran kerajaan sebanyak RM700,000 pada 22 Jun 2010, pembayaran semula kepada wang zakat hanya dibuat pada Disember 2010 sebagai proses ‘pelarasan semula’.

Jamil seharusnya tahu bahawa pemulangan semula wang tersebut tidak menjadikan tindakan awal menggunakan wang zakat itu tindakan yang betul sama ada daripada segi hukum syarak mahupun prosedur perbendaharaan kerajaan.

Lainlah sekiranya Jamil menganggap dirinya salah satu daripada lapan asnaf yang berhak menerima zakat. Sekiranya Jamil beranggapan demikian, tidak perlu lah dipulang semula wang tersebut menggunakan geran kerajaan!

Justeru jawapan Jamil setakat ini masih tidak menjawab persoalan yang dibangkitkan. KEADILAN tetap akan membuat laporan polis pada minggu hadapan.

NIK NAZMI NIK AHMAD

PENGARAH KOMUNIKASI

KEADILAN

No comments: