Thursday, July 19, 2007

Sayang Kelantanku...

Jihad Ternak Jihad Benak
Siri 7 dan akhir

Isu Jihad Ternak Akan ke Mahkamah

Dan (ingatlah) ketika Kami mengambil janji dari kamu dan Kami angkatkan gunung (Thursina) di atasmu (seraya Kami berfirman); peganglah teguh-teguh apa yang Kami berikan kepadamu dan ingatlah selalu yang ada didalamnya, agar kamu bertakwa. - Al Baqarah 63.

LEWAT petang kelmarin kedudukan Mohd Amin dan Mohamad Fauzi Daud (menerusi Jihad Ternak Sdn. Bhd) sah dipecat daripada menjadi ahli Jawatankuasa Majlis Jihad Ternak Kelantan. Surat pemecatan bertarikh 15 Julai itu yang ditandatangani Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani, Dr Nik Mazian Nik Mohamad diserahkan kepada mereka pada 17 Julai jam 2.45 petang (Selasa).

Antara lain surat itu menyebut, Mohd Amin dan Mohamad Fauzi Daud dipecat sebagai ahli Jawatankuasa Jihad Ternak. Jawatankuasa ini disertai pihak akademi, Jabatan Haiwan dan pejabat Exco Pertanian. Surat itu membawa maksud Mohd Amin dan Fauzi (syarikat Jihad Ternak Sdn. Bhd) tidak lagi diperlukan menyediakan dan membekalkan kambing untuk kerajaan negeri menerusi program Jihad Ternak.

Dengan surat berkenaan maka kedudukannya kini jelas mereka tidak lagi ada kena mengena dengan Jihad Ternak. Kontrek membekal kambing juga tidak lagi diberikan kepada syarikat mereka yang menjalankan usahasama dengan Akademi Pembangunan Keluarga Bahagia Berhad. Dalam erti kata lain kehadiran mereka berdua di Kelantan tidak diperlukan lagi.

Pemecatan itu sebenarnya menjadi hasrat Akademi Pembangunan Keluarga Bahagia rakan kongsi Mohd Amin dalam menjalankan projek berkenaan. Sebenarnya ‘pemecatan’ Mohd Amin dilakukan lebih awal sebelum itu. Semasa rundingan diadakan pihak Akademi telah menyatakan hasrat berkenaan.

Sebaik memulakan rundingan Zulkefli yang menjadi pengerusi telah membaca satu hadis yang menjelaskan perceraian itu sesutau perbuatan halal yang dikutuk oleh Allah. Saya cukup faham dengan maksud hadis berkenaan lantas menempelaknya balik dengan berkata, perceraian juga harus beradab seperti mana perkahwinan. Kalau perkahwinan memerlukan wali dan jurunikah, maka perceraian juga memerlukan saksi-sakis yang baligh.

Seperti diperkatakan sebelum ini akademi merasakan tidak relevan menjalankan usahasama dengan syarikat Jihad Ternad Sdn. Bhd – Mohd Amin dan Fauzi kerana mereka menjual kambing dengan harga mahal! Tanggapan itu menyebabkan akademi merasakan mereka ditipu oleh Mohd Amin. Anihnya di sini macam mana perniagaan yang dijalankan secara usahsama lengkap dengan perjanjian ada pihak merasakan tertipu dan kena tipu? Pelek!

Surat itu bagaimana pun tidak menjelaskan kenapa sebab musababnya. Tetapi ia cukup untuk memberi faham kepada Mohd Amin akan kedudukannya. Bagaimana pun sesuatu yang menimbulkan persoalan ialah surat tersebut juga menjelaskan Mohd Amin tidak kena mengena dengan program (modul) Jihad Ternak berkenaan yang merupakan idea ataupun modulnya.

Timbul persoalan di sini mengenai hak Mohd Amin ke atas program berkenaan sebab ianya adalah idea beliau dan beliau yang memperkenalkan menerusi kertas kerjanya berjudul "Projek Jihad Ternak". Apakah program beliau itu diambil begitu saja tanpa sebarang pampasan atau imbuhan yang sewajarnya kepada Mohd Amin?

Kalau mengikut amalan biasa apabila program itu menjadi hak cipta seseorang, seperti lagu atau skrip orang itu berhak menerima royaliti ataupun pampasannya. Apakah ini akan berlaku ataupun ada peruntukan yang diperkenalkan oleh pihak akademi ataupun pihak Husam bin Musa satu ‘clause’ untuk mengambil begitu saja tanpa sebarang bayaran?

Sepekara lagi sejajar dengan pemecatan itu juga pemesanan (order) kambing sebanyak kira-kira 500 ekor oleh Nik Mazian untuk dibahagikan kepada rakyat dibatalkan. Sekali lagi pembatalkan ini logik kerana apabila sudah bergaduh semua harus menerima kerugian dan mengigit jari.

Tetapi pihak Nik Mazian mungkin terlupa yang pemesanan itu dibuat menerusi satu surat sebagai bahan bukti. Surat pemesanan itu juga mempunyai cop dari pejabatnya menandakan ianyan diterima (diperakui). Apakah nanti surat itu akan dijadikan bukti bahawa Nik Mazian ada memesan maka apa-apa kerugian berhubung pemesanan itu akan didakwa oleh Mohd Amin?

Kalau ini berlaku sekali Nik Mazian berada dalam keadaan delima. Tindakan itu menyusahkan dirinya sendiri. Beliau telah menjadi mangsa kepada keadaan atau kemelut yang timbul antara Mohd Amin dengan akademi yang ditinggalkan oleh individu lain!

Bagaimanapun adalah diharap jaminan mulut oleh Nik Mazizan untuk membayar apa-apa tuntutan munasabah atas kegagalkan dan pemecatan itu serta kadang pasangan siap sebanyak 40 buah yang disediakan dan juga bayaran fee mengadakan kurusus latihan kepada peserta yang dijalankan oleh pihak Mohd Amin akan dipenuhi. Nik Mazian dipetik sebagai berkata akan membayar kandang pasang siap itu kepada pihak Mohd Amin serta perbelanjaan (lojing). Sesuatu yang tidak mahu disaksikan ialah perkara ini juga akan terbawa ke mahkamah.

Tidak boleh tidak kalau ianya terheret ke mahkamah ia membabitkan kerajaan negeri. Kalaupun kerajaan negeri tidak diheret secara langsung setidak-tidaknya nama kerajaan negeri atau proksinya akan disebut. Kalau ini sudah berlaku sedikit sebanyak kerajaan negeri akan buruk dan situasi ini tidak menyenangkan disaat-saat pilihan raya umum akan menjelang tiba bila-bila masa saja dari sekarang.

Maka Nik Mazian harus mengambil langkah bijak menyelesaikan masalah ini. Beliau tidak boleh bertindak seperti Husam mencari seribu helah untuk tidak bertanggungjawab ke atas apa yang berlaku. Sebaliknya apa yang berlaku dan dilakukan Husam perlu diambil iktibar dan tidak menambahkan masalah ini menjadi berpanjangan.

Dalam perkembangan lain perundingan untuk menyelesaikan kemelut akademi dan Mohd Amin dikira gagal. Kegagalan ini ialah kerana perundingan itu diadakan dengan niat yang tidak ikhlas. Jumlah yang disebut oleh akademi sebanyak RM300 ribu tidak dipersetujui oleh Mohd Amin. Satu tuntutan baru telah dibuat menerusi peguamnya Md Radzi sebanyak RM4.8 juta. Jumalah itu meliputi keseluruhan tuntutan yang dikjira wajar.

Pastinya tuntutan sebanyak itu tidak termampu dibayar oleh akademi. Tetapi itulah yang berlaku. Ini dapat dikesan apabila ada wakil akademi tidak bertauliah menawarkan penyelesaian dengan jumlah sebanyak RM550 ribu sahaja, tetapi tidak dilayan oleh Mohd Amin.

Sebagai orang yang kena tekan dan teraniaya Mohd Amin tidak ada pilihan lain melainkan mencari penyelesaian menerusi undang-undang. Kerana itu beliau telah memfailkan satu writ saman di Mahkamah Tinggi Kota Bharu menuntut segala hutang piutang berkenaan. Apakah jumlah tuntutan itu relevan atau tidak biarlah mahkamah akan menentukan kelak.

Serentak itu juga satu injuksi di mahkamah yang sama juga dibuat oleh Mohd Amin bagi menghalang mana-mana pihak daripada membawa masuk atau membawa keluar haiwan di ladang berkenaan atau menganggukacau ladang berkenaan.

Injuksi berkenaan akan didengar di Mahkamah Tinggi Kota Bharu pada 29 Julai ini. Injuksi itu dilihat sebagai tindakan permulaan secara agresif oleh Mohd Amin menuntut hak-haknya dalam hal ini. Adalah dipercayai langkah Mohd Amin itu gara-gara sikap pihak akademi dan juga sikap orang yang mengundangnya ke Kelantan yang bersikap acuh tak acuh, tidak bertanggungjawab dan dayus!

Mahkamah akan menentukan apakah tuntutan Mohd Amin ke atas segala kerugiannya benar atau tidak. Mahkamah akan menentukan apakah status Mohd Amin dalam program yang diperkenalkan itu. Sudah tentu juga apabila perbicaraan itu dijalankan kelak akan adalah orang-orang yang bakal disebut di mahkamah sebagai terlibat dengan projek itu.

Jika sesiapa jua menerima musibah dan berhadapan dengan masalah kelak, hendaknya janganlah disalah kepada sesiapa. Tanggunglah sendiri. Umpama kata bidalan tangan sanggup mencincing bahu hendaklah sanggup memikulnya.

Hari ini pun apabila majlis penyerahan kambing gagal dilakukan yang dijadualkan pada 16 Julai lalu sudah ada suara gelap mengatakan Tok Guru Nik Aziz 'belawak' atau bohong. Nampaknya penyakit ini sudah berjangkit kepada orang yang tidak ada kena menfena. Inilah masalahnya kalau politik musang diamalkan!

Dan siri “Jihad Ternak Jihad Benak” ini akan berakhir di sini sesuai dengan perkembangannya kini yang sedang menuju ke Mahkamah Tinggi Kota Bharu!

Selamat dunia dan akhirat untuk semua! [wangsa melawati 18/7/07]

No comments: