Saturday, August 25, 2007

Isu Semasa

Siapa Penyanyi Karaoke Sebenarnya?

MSO

MACAM-MACAM orang menamakan penulis blog (blogger). Ada yang menamakan sebagai monyet, ada yang mengatakan pondan, pengecut dan macam-macam. Paling baru ada yang mengatakan penulis blog tidak ubah seperti penyanyi karoake yang syok sendiri!

Yang menyifatkan penulis blog sebagai monyet ialah Khairy Jamaluddin, seorang lulusan dari universiti Oxford US. Mungkin universiti berkenaan yang digah dan dimalui dunia ada mengajar muridnya berkenaan untuk menamakan golongan-golongan tertentu dengan nama binatang.

Kita percaya selepas ini, semakin lama Khairy menceburi diri dalam politik macam-macam nama binatang yang akan diberikan kepada musuh dan lawannya. Jadi tepatlah kalau saya menganalogikan beliau sebagai anak lembu jantan yang sawatnya belum cukup panjang dalam tulisan saya sebelum ini.

Universiti tempatan bolehlah belajar daripada mahasiswa berkenaan untuk belajar menamakan mana-mana golongan yang bertentangan dengannya dengan nama-nama makhluk tidak berakal itu. Menteri Pengajian Tinggi, Mustapa Mohamed juga boleh mengaji dengan Khairy bagaimana kaedah dan juga cara-cara untuk menama dan menggelarkan seseorang dengan nama haiwan, termasuk beruk, babi, anjing, tikus, ular,macan (harimau), kambing Jamnapari dan sebagainya.

Pengecut dan pondan

Manakala yang menganggap penulis blog sebagai pondan dan pengecut pula ialah bekas menantu kepada seorang Sultan bernama Muhammad Mohamad Taib. Beliau menyifatkan blogger pondan kerana tidak mahu mendaftarkan blognya di dalam negeri. Gara-gara mendaftarkan blognya di luar negara, bekas MB itu tuduh blogger itu sebagai pengecut dan pondan.

Pondan tak pondan, penulis blog berkenaan (Raja Petra Kamaruddin) (foto) sudah pun menyahut untuk berdebat dengan bekas MB itu. Raja Petra sudah bersiap sedia untuk mengadakan debat dengan Muhammad Taib berhubung segala tuduhan yang dibuat ke atasnya. Namun sampai kini Muhammad Taib diam membisu, tidak menjawab sepatah haram. Dayus!

Sekarang ini baru kita tahu siapa yang pondan dan siapa yang jantan. Siapa yang dayus dan siapa sebenarnya yang ‘kia’. Siapa yang mempunyai ‘batang’ panjang dan tidak memiliki telor dan siapa pula yang memiliki batang panjang bersama dengan telornya?

Dan terbaru ada seorang lagi yang turut sama cuba mengocak air dengan blogger yang menyifatkan blogger sebagai penyanyi karakoe. Orang itu ialah Menteri Penerangan, Zainuddin Maidin yang sebelum ini pernah saya sifatkan sebagai “Bapa Lanun”. Sebelum ini juga beliau dipetik sebagai pernah mengatakan penulis blog sebagai goblok?

Kepada yang kurang faham dengan perkataan "goblok", goblok ialah bodoh!

Katanya penulis blog ini seperti penyanyi karaoke yang syok sendiri dan menyanyi untuk merehatkan otak. Secara sinis beliau berkata, biarkanlah penulis blog dengan nyanyiannya itu kerana golongan majoriti tidak mendengarnya. Tulisan blogger katanya hanya dibaca oleh golongan tertentu sahaja yang menjadikan mereka sebagai alat.

Benarkan dakwaan ‘Menteri Goblok’ itu? Kalaulah penulis blog seperti penyanyi karaoke, buat apa beliau sibuk-sibuk dan bersusahpayah nak sentuh penulis blog? Diamlah sahaja. Lebih baik beliau tumpukan kepada kerja politinya di Merbok, Kedah itu. Pastikan kedudukan di Merbok itu selamat dulu baru boleh komen orang lain.

Apabila beliau sendiri melayan, memberi komen, menghentam atau merasa tidak sedap duduk, menunjukkan beliau juga bimbang dan takut dengan kehadiran penulis blog. Seperti kata orang kalau tidak ada mengadakan, masakan tempua bersarang rendah.

Sebenarnya Zainuddin bohong kepada dirinya sendiri. Sebagai seorang pengamal media, beliau tahu akan implikasi dan pengaruh blog dan internet. Sebab itulah beliau cuba damagenya seberapa boleh agar penulis blog merasa rendah diri kemudian seorang demi seorang mengundurkan diri ataupun menutup blog masing-masing. Itulah yang diingini oleh menteri goblok itu.

Tengok orang yang celik IT seperti Dr Mahathir Mohamad (foto) dan Nik Abdul Aziz Nik menerima baik kehadiran blogger. Bekas PM meletakkan harapan besar kepada blogger agar mendedahkan kepincangan pemimpin kerajaan yang cuba diselindungi oleh media arus perdana.

Nik Aziz pula melihat kehadiran penulis blog yang digeruni pemerintah sebenarnya berpunca daripada fitrah semulajadi manusia yang cenderung membawa warkah-warkah pembelaan di alam maya. Katanya kewujudan blogger disebabkan didorong oleh penguasa yang menggunakan demokrasi untuk menggunting, meminda dan mengubahsuai demokrasi bagi membunuh demokrasi.

Menyanjunginya

Jadi biarlah kalau Menteri Goblok tidak menghormati dan menyanjungi kedatangan blogger tetapi cukuplah kalau Mahathir dan Nik Aziz menerima dan menyanjunginya.

Dari Perlis hingga ke Sabah orang sudah kenal siapa dia Menteri Goblok ini. Jadi usahlah peduli dan layan beliau. Semua rakan-rakan sebaya dan seangkatan denganya dalam dunia kewartawanan arif dengan anak Mamak Bedong ini. Banyak yang berbulu dengannya. Pergilah ke Angkasapuri dan tanya dari hati ke hati kakitangan RTM siapakah di kalangan menteri penerangan yang disukai dan dibenci?

Beliau juga terkenal seorang yang mengampu dan tidak setia kepada kata-katanya. Beberapakali beliau menegaskan beliau lebih bangga menjadi wartawan daripada ahli politik. Saya sendiri tidak kruang dua kali mendengarnya. Hari ini ke mana dan di mana Zainuddin? Beliau ialah ahli Parlimen Merbok dan menjadi Menteri Penerangan yang suka lagu-lagu klasik!.Itu saja pun yang beliau tahu melakukannya.

Sesudah memiliki kemewahan, Zainuddin melupai kepada semua prinsip dan kata-katanya sebelum ini. Cuba nilai dan tiliklah sendiri apakah jenis manusia seperti ini? Salah satu tanda-tanda orang munafik ialah orang yang mengkhianti janji!

Sebagai wartawan dan penulis kita bangga kalau ada rakan menjadi pemimpin dan pembuat dasar negara. Sepatutnya Zainuddin membawa semangat dan harapan wartawan di dalam kerajaan, bukannya cuba menyinis dan menikam dalam kain sarung.

Ingatlah, berada di atas itu bukan lama. Sampai masa dan ketika ia akan turun juga. Sesudah turun nanti ke mana Zainuddin hendak pergi? Takkan dia hendak berkawan dengan bekas-bekas menteri pencen termasuk Abdullah Ahmad Badawi dan lain-lainnya selepas dua tiga tahun lagi? Percayalah Zainuddin tidak akan dapat memisahkan dirinya dengan dunia penulis dan persuratan.

Jadi sementara kuasa ada, orang masih hormati kita (itu pun kerana nakkan projek di kementerian) berpada-padalah mengkritik dan mengata orang. Kalau hendak membodek pun jangan sampai air punggung meleleh! Malu! Kelak sesudah dahan tempat bergayut sudah reput dan patah, waktu itu akan jadilah kita kera sumbang kerana rakan-rakan dan kawan lain membenci kebusukan kita selama kita berkuasa dulu. [wm.kl. 24/8/07]

No comments: