Tuesday, September 15, 2009

Anwar Tetap Popular

Sekitar Pelancaran Buku Pawancheek

PETANG semalam bertempat di sebuah hotel di Ampang, Selangor telah berlangsung pelancaran buku Anwar on Trial - In The Face of Injustice yang ditulis oleh peguam terkemuka Pawancheek Marican dan sekaligus majlis berbuka puasa. Pelancaran dilakukan oleh bekas Presiden Majlis Peguam, Raja Aziz Addruse.

Majlis berkenaan sungguh meriah dihadiri golongan professional, peguam, doktor, arkitek, enggeniear, dan ahli politik serta pemimpin NGO.

Anwar Ibrahim bersama isterinya, Wan Azizah Ismail juga turut sama hadir menyerikan majlis berkenaan dan turut menyampaikan sepatah kata-kata aluan dan penghargaan kepada Pakwancheek yang menghasil buku berkenaan.

Balu Christopher Fernando yang merupakan salah seorang pena peguam membela Anwar, Maria Kanaruddin bersama dua anaknya, Marisa Regina dan Rina Rizal turut hadir dan menjadi tetamu istimewa.

Antara wakil rakyat yang hadir Johari Abdul, Zuraidah Kamaruddin, Shaari Sungip dan Zulkefli Nordin. Manakala peguam pula Kamar Aniah Kamaruzaman, Zaid Ibrahim, Yahaya, Yunus, Azhar, Radzi Mustafa, Ahmad Buruk, Sivarasah, Bachan Singh dan lain-lain.

Kehadiran Zulkefli Nordin yang kelihatan senantiasa mendekati Anwar ternyata menjadi perhatian dan usikan para tetamu. Zulkefli yang akhir-akhir ini banyak bercakap tidak senada dengan PKR dipertikaikan oleh beberapa tetamu dan ada yang menganggap kemunculannya itu sebagai menyibuk saja.

Paling memeranjatkan menurut salah seorang panitia majlis itu dia tidak tahu siapa yang mengundang ahli Parlimen berkenaan.

Mengenai buku berkenaan, mungkin ramai yang tidak mengetahui apa yang berlaku di sebalik penulis buku berkenaan oleh Pawancheek Marican yang mengambil masa 10 tahun. Saya sendiri sudah tidak yakin buku itu akan siap dan akhirnya diterbitkan.

Melihat kepada cara Pawancheek menulis dan melahirkan buku itu begitu rumit dan berhati-hati sekali menyebabkan saya merasakan ia tidak akan siap. Secara berseloroh saya sebutkan kepada Ibrahim Hashim kawan Pawancheek yang membawa beberapa bab awal buku itu kepada saya untuk dibaca, 10 tahun lagi buku itu tidak akan siap, kata saya.

Ternyata selepas 10 tahun baru buku berkenaan siap. Saya faham susah dan getirnya menulis buku, apa lagi buku politik. Tetapi apapun Pawancheek berjaya juga menghasilkan buku yang pada saya sebuah dokumen ilmiah dan penuh dengan fakta berhubung dengan liku-liku perbicaraan ke atas Anwar atas tuduhan penyalahgunaan kuasa dan ke liwat membabitkan bekas pemandu isterinya, Azizan Abu Bakar yang penuh kontroversial.

Walaupun Pawancheek bukan penulis buku professional, tetapi cara dia mempersembahkan apa yang belaku dalam mahkamah secara live menyebabkan buku ini hidup dan satu-satunya laporan perbicaraan tehadap Anwar yang lengkap seumpamanya.

Kelebihan Pawancheek di sini ialah kerajinannya mencatat dialog demi dialog semasa perbicaraan itu berlangsung. Rasanya keselurahan fakta perbicaraan Anwar terkandung dalam buku berkenaan.

Pawancheek juga merupakan salah seorang daripada sembilan penal peguam membela Anwar.

Saya percaya buku Pawancheek bakal menjadi rujukan para mahasiswa dalam pengajian undang-undang dan mereka yang minat dalam politik di negara ini khasnya membabitkan bekas Timbalan Perdana Menteri itu.

Syabas dan tahniah kepada Pawancheek atas keberhasilan itu dan terima kasih kerana turut menjemput saya hadir ke acara pelancarannya petang semalam. Kesempatan saya hadir pada majlis itu membolehkan saya menyaksikan bagaimana Anwar masih lagi popular dan disanjungi umum khasnya kalangan anak muda mengelilingi Anwar dan meminta menandatangani buku berkenaan atau bergambar kenangan.

Kemesraan dan layanan yang diberikan Anwar sore tadi menyebabkan ada yang merasakan tidak mahu berpisah dengan Anwar manakala sesetengahnya yang selama ini terkeliru dan bersikap sekejap dingin dan sekejap panas dengannya kembali mengejapkan sokongan kepadanya. [wm.kl 5:45 am 15/09/09]

Salah seorang tetamu meminta Pawancheek menandatangi bukunya.

"Ini orang jangan main tau!" mungkin itulah yang Anwar katakan mengenai Zulkefli sambil diperhatikan oleh Marisa Regina.

Anwar ketawa mendengar celoteh salah seorang tetamu yang menceritakan bagaimana dia menjerit reformasi di satu majlis kahwin.

Wan Azizah dan Anwar meraikan Maria Kanaruddin dan anaknya, Marisa Regina dan Rina Rizal.

Zaid Kamaruddin, Sivarasah dan Zaid Ibrahim.

No comments: