Tuesday, August 3, 2010

Celoteh Murai 75

Siapa Yang Jahanamkan Mara, Kalau Tidak Salentia!

MURAI kurang setuju kalau ada orang mengatakan si Salentia sebagai rasis. Tetapi Murai sangat bersetuju kalau orang mengatakan dia 'seekor politician' yang oportunis, bermuka tebal ekor pendek dan perut buncit.


Sifat fizikal itu kena sangatlah kepada Salentia. Kenapa Murai berkata begitu, kerana kalau dia rasis dia akan konsisten dengan sifat dan sikap itu. Dia tidak akan jadi seperti chemeleon boleh bertukar warna mengikut keadaan semasa.

Tetapi bila dia
sudah duduk dalam bersama geng-geng dia, dia tidak pun mempertikikan apa yang beliau pertikaikan di tempat atau ketika bersama geng lain.

Misalnya semasa dia terhuyung hayang mencari pulau atau tasik untuk hidup, dua tahun lepas Salentia boleh berkawan dengan Lim Guan Eng atau Bobalakrishnan. Sama-sama tunjuk perasaan anti minyak di perkarangan KLCC.

Ketika itu dia lupa kepada sifat rasisnya kerana dia memerlukan kolam atau pulau kecil untuk hidup.
Ertinya dia menjadi rasis apabila dia sudah memperolehi tasik atau pulau kecil. Atau sesudah berada di daratan.

Sebab itu bagi Murai dia bukan rasis tetapi oportunis. Kalau seseorang yang tulen rasisnya dia tidak akan berkawan atau bertolak ansur dengan musuh-musuhnya atau orang dibencinya dalam keadaan apa sekalipun.

Tetapi tidak begitu dengan Salentia.
Selalunya juga bila dia berucap dan bercakap Salentia suka angkat diri sendiri. Dia juga sanggup upah orang untuk mengusungnya sebagai pahlawan! (Wekkkhhh).

Dia selalu berbangga dan megah kerana di tahan di bawah akta ISA selama dua kali. Apa nak dimegahkan. Cara beliau ditahan dan dilayan dalam ISA bukan macam Mat Sabu, Syed Husin Ali atau Anwar Ibrahim atau Lim Kit Siang. Beliau mendapat tilam dan makanan istimewa semasa dalam lokap dan pusat tahan.

Beliau ditahan bukan kerana kesalahannya tetapi untuk menjadi talibarut kepada polis bagi memudahkan polis memberkas orang lain.
Sebab itu dalam tahanan beliau selesa. Beliau tidak merasa kepayaahan dan kesulitan. Beliau sering menceritakan dia memberi kerjasama dengan polis. Dalam kata lain Salentia adalah agen polis.

Sebab itu ISA baginya tidak memberi apa-apa bekas kerana beliau dibawa masuk untuk menjadi tali barut kepada pihak polis. Kalau ditahan 40 kali pun ia tidak memberi bekas kepadanya.


Tengok orang yang dizalimi dalam lokap kerana ditahan dibawah akta itu akan menentang habis-habisan ISA. Mereka akan tentang sampai ke akhir hayatnya. Tetapi tidak dengan Salentia.


Begitu juga dengan perjuangan membela Melayu. Semua kata dan bicara Salentia hanya lakonan atau ikut sedap cakap sahaja. Hari-hari dia mempersoalkan soal Mara tidak ada wang. Soal Mara sudah hilang fungsi dan tanggunjawabnya.

Tetapi mungkin orang lupa siapa yang menjahamakan Mara, yang merompak sebahagian harta Mara.
Bukankan orang yang mendapat manfaat dari penswastaan syarikat Mara Holding ialah beliau?

Salentia telah membeli dengan harga murah kemudian menjual dengan harga mahal. Dalam dua kelip mata saja dia dapat lebih RM26 juta?
Mara Holding adalah syarikat yang mengendalikan bas atau memiliki konsortium kenderaan di negara ini. Hari ini kosortium itu telah menjadi milik Nazmi Salleh. Ianya dijual oleh Salentia kepada Nazmi. Sampai kini Nazmi belum habis membayar kepada Salentia kerana terlalu banyak (mahal).

Jadi bila Mara berkubur tidak dapat membantu bumiputera dalam pendidikan dia marahkan Mara. Marah itu hipokrit saja la. Kata Mara tidak reti berniaga dan macam-macam. Dia lupa yang membuncitkan perut macam gunung Kinabalu ialah dia sendiri.

Salentia hanya cakap lebih habuk pun tadak. Cakap perjuangkan Melayu tetapi yang menjual Melayu ialah dia jugak.

Murai: Sudah tahu betapa busuknya tahi Salentia!

3 comments:

Unknown said...

salentia.....
tgh-tgh duk dialog dengan KJ dan Khalid Samad, kena tembak se-dah dua, tak sempat habis..dah angkat kaki..berani ape gitu...?

ANAFAKIR said...

selantia kalau berceramah takpe la sbb sehala.kalau berdebat itu la selalunya.hilang punca.hilang hujah.mudah gelabah terutama kalau isu tu kena btg hidung sendiri.dia ingat org takut dgn nama ibrahim b. ali tu kot?org yg sudi sahut cabarannnya mmg dtg dgn maklumat pengkap bukan cakap kosong.Tuan Sayuti punya bedalan kali ini mmg hebat.TAJAM MENIKAM.MENUSUK KE HULU HATI..kalau si salentia masih nak berlagak lagi selepas ni..tak tau la saya.Kalau dia nak faham pun mungkin selepas PRU13 nanti la kot.

anakzaman said...

Tuan MSO

Baru saya tahu betapa busuknya isi hati dan isi perut salentia tersebut.

Sepatutnya orangni memang layak di panggil pengkhianat.Agaknya inilah seorang pengkhianat yang betul hipokrit di Malaysia.

Terima Kasih MSO

Blog tuan akhbar saya dan saya percaya apa yang tuan tulis