Monday, August 2, 2010

Susupan Pagi

Polis Kembali Jahat

AKHIR-AKHIR ini ada bangkiti semangat dari Polis Di Raja Melayasia (PDRM) untuk bertindak tegas menghalang ceramah Pakatan Rakyat dan juga menghalang orang ramai daripada menghadiri ceramah berkenaan.

Tindakan itu bukan saja setakat minta bersurai dengan lound speaker, tetapi ada yang ditangkap dan disumbatkan ke dalam balck maria. Apakah selepas ini akan ada yang dihadap ke mahkamah atas tuduhan menghadiri perhimpunan haram?

Terbaru kejadian upacara membakar lilin sebagai membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), di beberapa tempat malam tadi telah 'diganggu' polis. Polis bertindak tegas menghalang orang ramai menghadirinya.

Di Petaling Jaya 30 orang yang menghadiri majlis itu ditangkap. Begitu juga perhimpunan di Penang, Ipoh dan Kota Bharu juga turut dihalang.

Semalam Himpunan Keluarga Felcra di Pasir Salak, Perak juga dihalang dan diganggu oleh polis. Lebih 30 orang telah ditangkap. Jalan menuju ke tapak himpunan disekat polis. Sebelum daripada itu ceramah membabitkan Anwar Ibrahim di Rengit, Johor juga diganggu polis dan ada yang kena tangkap.

Nampaknya polis sudah kembali jahat semula. Sewaktu Abdullah Ahmad Badawi jadi PM perangai polis nampak elok dan baik sedikit. Abdullah memberi ruang luas kepada pembangkang. Masa itu tidak berlaku polis menyekat orang ramai menghadiri ke tempat ceramah pembangkang.

Perangai polis di zaman Mahathir Mohamad yang dibenci dan dicemuh dulu lenyap seketika bila mana Abdullah jadi PM. Kini setelah Abddullah tidak menjadi PM, polis tiba-tiba jadi naik angin semula kembali kepada perangai lama.

Apakah sikap tegas polis yang kelihatan rakus dan kejam ini menandakan pilihan raya sudah hampir tiba. Ataupun keadaan BN kini benar-benar terdesak. Apakah sokongan rakyat kepada BN sudah berkurangan. Ataupun slogan 1 Malaysia tidak memberi apa-apa bekasan melainkan digunakan oleh para peniaga dan pembodek politik saja bagi mengasyikan Najib semata-mata?

Pada saya tindakan kasar dan tegas polis kepada Pakatan itu tidak memberi untung banyak mana kepada Umno. Tindakan menghalang ceramah Pakatan dan menangkap orang berhimpunan boleh menimbulkan kebencian rakyat kepada kerajaan. Ia boleh membukkan imej Najib sebagai PM yang mengutamakan rakyat dan mengutamakan pencapaian.

Di masa dunia mengamalkan langit terbuka, medaulatkan kebebasan bersuara UBN tampaknya mahu terus mahu mengunci mulut rakyat. Mungkin mulut boleh dikunci, tetapi hati rakyat tidak siapa dapat memenjarakan mereka. Tubuh boleh dipenjara tetapi minda mereka tetap akan memperotes kerajaan. Sepatutnya UBN lawan Pakatan Rakyat dengan hujah dan fakta.

Kalau kerajaan (UBN) mahu rakyat menyokong mereka usah buat apa-apa yang menyakit dan menganiyaa rakyat. Menghalang rakyat untuk mendapat maklumat salah satu tindakan menganiyakan mereka.

Kalau UBN rasa rakyat tidak minat dengan majlis ceramah dan penerangan mereka, UBN kena kaji secara rasional. Kenapa rakyat menolak mereka? Cara media massa memuji hingga ke langit pihak UBN dan mencincang lumut Pakatan salah satu punca kenapa rakyat membenci UBN. Cuba UBN bersikap adil dan terbuka mungkin rakyat ada simpati kepada mereka. Dengan cara mereka lakukan kini ia menyebabkan rakyat semakin muak dan terjeluah bila menyebut UBN.

Adakah silap kalau UBN merasakan sikap keras dan tegas polis itu boleh membantu mereka! [wm.kl.11:00 am 02/08/10]

No comments: