Tuesday, August 10, 2010

Rencah dan Ragam Politik

Nasib Orang Abdullah Di Kelantan,
Jadi Belulang Kering

POSTING di bawah tajuk Iseng Ahad - Sokong Pas Kapir... menimbulkan rasa sedih Ketua Pembangkang di Dun Kelantan, Alwi Che Amat. Ada dua subjek menyentuh sukma Alwi dalam posting berkenaan. Pertama ialah gossip beliau berkahwin seorang lagi dan kedua mengenai ceramah Ustaz Abdullah Samah di Ketereh yang mengeluarkan fatwa sokong Pas jadi kapir.

Alwi yang menghubungi saya menerusi SMS malam tadi menjelaskan mengenai kedua subjek berkenaan. Dalam menjelas itu beliau menyatakan sedih dan serabut menjadi ahli politik. Apa lagi kalau ahli politik tak kaya dan tidak difahami oleh rakan-rakan dan tak disokong pula oleh sanak saudara. Lebih menyedihkan katanya, dia telah berbuat yang terbaik, tetapi masih ada yang cemburu dan iri hati kepadanya.

Katanya mengenai gossip dia berkahwin satu lagi, itu tidak betul sama sekali. Dia sedikit terkilan mengenai berita ini. Jelasnya ia telah timbul sejak ke belakangan ini. Sudah latas ke telinganya di bawa oleh bapak angin yang cuba menumbangkannya.

Alwi tidak kedekut berkogsi gossip itu dengan saya. Jadi saya memahami duduk perkaranya. Lagipun bagi saya tak salah kalau lelaki berkahwin lebih dari satu asalkan dia dapat jaga semua bininya itu diwaktu siang dan malam. Semua lelaki ingin tambah isteri tetapi kerana masalah tenaga kurang, itulah yang tak jadi.

Dari penjelasannya kenapa timbul perkara itu kerana berlaku kekeliruan dan salah tanggap. Kekeliruan itulah merebak dan tersebar menjadi bahan politik memburukkannya. Walhal kalau orang mengetahui cerita di sebalik gossip itu tidak akan tergamak untuk mengecerkannya. Sebaliknya apa yang dibuat oleh Adun Ketereh itu satu kebajikan yang besar pahalanya.

Di sini saya ingin berseru kepada penjaja gossip tersebut berhentilah, usaha memburukkan Alwi. Kalau ada yang marah atas kejayaanya cubalah jilahkan kepala dan bersalamlah dengan beliau dengan penuh keikhlasan. Berlawan dan bertewaslah dengannya penuh kejantanan. Jangan cuba diperluaskan carik sebab kalau sudah bedah musuh akan masuk ke dalam rumah sendiri, tidak ada siapa yang untung.

Saya juga sebenarnya percaya kalau Alwi nak kahwin satu lagi dia akan buat dalam terang. Orang macamnya yang out spoken tidak akan menyembunyikan apa-apa. Dia juga jenis 'tebolah' kalau nak luahkan perasaannya diluahkan begitu saja. Inilah pemimpin yang ikhlas. Apabila saya menyentuh gossip itu dalam posting, sumber yang mulanya beriya untuk menjelaskan diam membisu. Lantas saya simpulkan di sini setakat ini Alwi tidak berpoligami dan terfitnah di siang hari.

Tentang Abdullah Samad, ustaz pondok usang itu pula jelas Alwi dia tidak hadir dalam ceramah itu. Ceramah itu dikelolakan oleh Jasa. Katanya kalau dia tahu yang Ustaz Lah celupar macam Nik Aziz dia tidak akan membenarkannya. Harapnya lain kali Alwi akan memantau daripada ustaz pondok usang itu masuk ke kawasannya. Seperti mana kata Aziz Kadir (Ahli Parlimen Ketereh) tidak ada untungnya Umno bawa orang macam ustaz pondok usang itu berceramah, malahan merugikan dan mengutungkan Pas dan PKR.

Akhirnya Alwi ada merintih untuk menyimpan pembesar suara, tidak mahu bermain politik lagi. Beliau sedih dan kesal serta menganggap politik tidak akan membawa ke syurga. Saya rasa kenyataan itu terlalu awal dan beremosi. Kenapa harus berhenti. Beliau sudah memulakannya dan sebahagian langkahnya berada jauh dalam politik. Beliau hanya menanti selangkah ada dua lagi untuk mencecah ke pita penamat. Sekiranya beliau tidak bertukar kerusi dalam pilihan raya lalu dengan Annuar Musa mungkin kini beliau sudah jadi timbalan menteri. Tapi apakah daya, Alwi dengan Annuar samalah ular dengan buluh. Selagi Alwi tidak membunuh ular itu beliau tidak akan melepas banir besar dalam politik.

Biasalah bila sudah tidak ada kuasa, tidak ada kedudukan orang tidak akan hormat dan puja lagi. Kawan akan lari. Sampahpun banyak di buang dibelakang rumah kita. Alwi harus mengenang bagaimana dia semasa menjadi Setiausaha Politik Perdana Menteri dulu. Bukan saja nyamuk takut, gajah pun takut nak mengusiknya. Itu sudah kejayaan peribadi buatnya.

Untuk pengetahuan Alwi bukan ramai orang boleh jadi setiausaha perdana menteri asal Kelantan. Selepas Abdullah Kok Lanas, beliaulah. Kini Fatmi Che Salleh. Kejayaan itu perlu dibanggai sampai ke bila-bila pun.

Begitu juga jangan berkecil hati dengan stail Umno. Sudah budaya Umno kalau hari ini orang sudah tidak ada kuasa, dan bertukar nakhoda anak-anak kapal lama semuanya akan dibuang. Kapten juga turut sama dibuangnya, tukang masak juga dibuang. Bukan saja Alwi orang lain juga begitu. Hari ini nakhoda Umno Kelantan, Mustapa Mohamad, maka Mustapa akan mengambil orangnya walaupun orang itu cepek dan buta, dan membersihkan kapal dengan anak-anak kapal nakhoda sebelum ini.

Nasib dialami Alwi sama dengan nasib dialami Ramzi Abdul Rahman, juga bekas setiausaha politik Abdullah Badawi. Selepas Abdullah tidak jadi PM, Ramzi dilupakan macam 'gerak' patah gigi atau 'nangal' tak ada igu. Melata dan merintih Ramzi bersendirian. Tidak ada siapa nak peduli dan tegurnya lagi. Usahkan gajah, lalat pun dah tak hinggap atas bahu Razmi. Tetapi masih rajin dan ikhlas menggerakan aktiviti parti di Kuala Krai meskipun tanpa publisiti.

Kalau dulu masa jadi setiausaha politik Abdullah, tidak ada ruang dan masa untuk orang berjumpa Ramzi. Orang berhajat nak jumpa Abdullah termasuk nak cari mempelam untuk bini mengidam anak lapan pun akan jumpa Ramzi. Minta tolong Ramzi. Sapa yang Ramzi tidak tolong, termasuk Azizuddin bekas wakil rakyat Mengkebang.

Orang juga lupa rekod yang dibuat Ramzi di Kuala Krai dalam pilihan raya 2004 dulu di mana kesemua lima kerusi Dun dalam kawasan Kesedar dimenangi oleh Umno. Bukankah kejayaan itu setelah Ramzi menjadi pengerusi Kesedar dan memimpin Umno Kuala Krai?

Begitulah nasib dalam politik. Jadi Alwi dan Ramzi jangan bersedih. La tahzan. Tenang dan istiqamah dalam perjuangan. Sabar. Bina dan buatlah aktiviti baru yang boleh orang mengingati kita. Tirulah perangai Annuar Musa, di samping cari duit dia berjaya build-upkan dirinya menerusi bola sepak. Saya cadangkan Ramzi bermain ragbi manakala Alwi boleh jadi tok dalang wayang kulit lagi pun Dollah Baju Merah Kok Lanas dah tak ada.

Ataupun kalau Umno dah tak nak, Mustapa pula tak pandang silau, mari menyertai Pas, saya boleh bawa jumpa dengan Tok Guru Nik Aziz seperti saya bawa orang tu... jumpa Nik Aziz. Cuma janji jangan lompat sudahlah nanti celaka badan naik ke kepala. Alwai dan Ramzi yakinlah masa anda akan datang kembali sebab roda pedati itu akan senantiasa bergolek dari atas ke bawah, dari bawah ke atas. Kemenangan hanya milik mereka sabar dan tahan uji saja. Amboi, Rosmah Mansor! [wm.kl.9:45 am 10/08/10]

No comments: