Saturday, October 23, 2010

Tahniah Dari Seorang Rakyat

Ciuman Kasturi Buat Nik Aziz: Sempena Genap 20 Tahun Mentadbir Kelantan

[kemaskini] MEREKA atau individu yang merasakan saya sebagai seorang peminat kepada Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat mungkin tidak percaya kalau saya sudah tidak bertemu muka dan bersalaman dengan beliau hampir tiga tahun.

Apa lagi orang masih melihat konteks batin dan naluri kemanusiaan saya dengan beliau cukup kuat. Ia tercermin di mana-mana saja akan hal ini. Kandatipun saya sesekali mengkritik beliau, tetapi kritikan itu akan lebih mengemenkan lagi tali konteks batin saya dengan beliau. Orang tahu dan beliau sendiri tahu bahawa kritikan saya tidak lebih daripada sang ibu kerbau yang menanduk anaknya kerana ingin memberi peringatan. Sesungguhnya tandukan itu tidak akan merodak ke hulu hati si anak yang mulia.

Antara saya dengan beliau ada perjanjian dan ba'iah yang tidak mungkin difahami oleh sesiapa. Hanya kami saja yang sedia maklum. Apakah lafaz dan ikrar hanya terbungkus dalam hati kami yang disaksikan malaikat di kiri dan di kanan. Ianya sangat peribadi untuk diangkatkan di sini. Justeru atas kekemasan tali perhubungan itu saya tidak pernah merasakan yang Tok Guru terkedu hati atau marahkan saya, kalau saya jadi sebaliknya. Tidak..

Rasanya ketika Tok Guruku itu sedang berbulan madu dengan sambutan sempena genap 20 tahun pentadbirannya selaku MB Kelantan dewasa ini tidak elok kalau saya mencungkilkan sebab musabab kenapa saya tidak bertemu muka dengannya. Biarlah ia menjadi sebahagian sejarah antara kami - terutamanya saya. Mungkin dilain lembaran dan keadaan akan diceritakan kenapa saya merajuk sendiri tanpa diketahui pun oleh Tok Guru.

Namun beliau tahu akan sebab musabab perenggangan itu. Tahu sangat. Selalunya kalau saya lama tidak muncul di Kelantan ataupun berada di laluan di mana-mana dewan untuk beliau menuju ke pentas untuk bersalam dan mencium tangannya, dia akan bertanya kenapa, lama tidak timbul kalau beliau merasakan saya lama tidak menemuinya? Atau pun akan bertanya sihat ke dan buku baru apa judulnya?

Apabila beliau bertanya demikian saya mengira dia mengunci segala pergerakan saya dalam ainu politiknya.

Hari ini atau tepatnya 21 Oktober lalu genap 20 tahun Tok Guru menerajui Kelantan Darulnaim sebagai MB. Satu kejayaan besar dan rekod tersendiri buatnya. Saya mengira rekod ini tidak mungkin akan terpecah oleh mana-mana tokoh baik dari Pas ataupun Umno selepas ini. Dua dekad, satu jangka masa terlalu panjang yang menunjukkan betapa stabilnya pemerintahan seseorang itu dalam politik kontemporari ini. Pastinya tanpa ada senjata ampuh dan politik bijaksana ianya tidak akan sampai ke tahap itu. Dalam hal ini pada saya Tok Guru memiliki cenduai politik yang sangat menyerap dan mujarab.

Kalau orang Umno berbangga dengan pencapaian Dr Mahathir Mohamad menjadi PM selama 22 tahun, maka orang Pas juga perlu berbangga dengan pencapaian Tok Guru Nik Aziz itu. Bahkan orang Pas patut merasakan mereka merasakan kebanggaan mutlak kerana pencapaian Nik Aziz bukan atas politik adu domba, politik menggunakan kuasa tetapi politik kesedarhanaan dan tulus ikhlas. Mahathir berjaya menjadi PM kerana kelicitan beliau menyingkir seorang demi seorang kawan politiknya yang dianggap menjadi musuh tanpa berhati perut.

Mahathir singkir Tengku Razaleigh Hamzah dalam satu perlawanan penuh misteri dan tertanya-tanya sampai kini tahun 1987. Ada berpendapat kekalahan Tengku Razaleigh hanya dengan kekurangan 53 undi adalah kekalahan yang palsu. Selepas itu Dr Mahathir menyingkirkan Musa Hitam. Terbaru dan amat menghuruharakan parti itu menyingkirkan Anwar Ibrahim menerusi satu konspirasi yang memalukan ummah dan negara tahun 1998.

Namun tidak begitu dengan Tok Guruku Nik Aziz. Dia tidak menyingkir sesiapa, dia tidak memanipulasikan kuasa dan kedudukannya untuk terus kekal dan tercokol di atas kerusinya. Beliau bukan bersikap autokrasi untuk mengekalkan diri atas jemala kekuasaan. Sebaliknya dia diminta dan dirayu oleh rakyat. Disokong dan didoa oleh rakyat. Jadi sokongan rakyat kepadanya lebih kudus dan murni daripada kekaguman kepada Mahathir Mohamad.

Barang kali tidak melampau kalau dikatakan, jikalau Allah tidak memberi kesempatan Pas memerintah Malaysia, tetapi cukup bagi orang Pas buat ketika ini menerima kehadiran Nik Aziz sebagai MB Kelantan dan di mana aura kehebatannya turut sama dirasai oleh segenap lapisan rakyat dan jiwa negara ini.

Saya sebagai peminat beliau sedari kecil bebangga atas pencapaian Tok Guru. Syabas dan tahniah. Sebenarnya wajar kalau Tok Guru mampu melalui dua dekad pentadbiran atau lebih panjang dari itu. Kekuatan yang ada kepadanya bukan memanipulasi kuasa politik tetapi ia adalah rahmat dan pertolongan Allah. Beliau tidak berlawan dengan musuh menerusi politik struggle tetapi dengan menyerah kepada Allah. Itu saja senjata utama baginya, berdoa dan meminta keredhaan Allah.

Kalau Nik Aziz mengharapkan kepada kuasa politik semata-mata pasti dia tidak akan sampai ke takah itu. Dia akan mati di tengah jalan. Dia tidak bermain dengan kuasa politik dan menjadikan nafsu sebagai pengawalnya. Keikhlasannya membimbing dia terus untuk memerintah Kelantan. Sekali lagi doa menjadi senjata dan perawat sukadukanya. Yang memberi kekuatan dan daya istiqamah yang tinggi.

Dalam melihat perjalanan politik Tok Guru sebagai MB dan ahli siasah, bohonglah kalau di sepanjang dua dekad itu beliau tidak pernah dibaham kedukaan atau tidak menangis. Atau tidak pernah dioleng rasa cemas dan walang atas permainan pihak musuh.

Atas sifatnya sebagai manusia biasa, beliau juga tidak dapat terlepas dari segala pencaroba itu. Selaku peminatnya dan pendamping secara halimunan saya menyaksikan akan detik-detik yang memberi cemas kepadanya. Detik-detik menjadikan dia menggeletar dan takut kepada Allah kerana tidak dapat terus menjaga negerinya sekiranya kekuasaan Islam menerusi Pas hilang.

Ada dua peristiwa yang berlaku di depan mata dan ini juga dapat dirasai oleh rakyat seluruhnya bagaimana Tok Guru pernah berada dalam keadaan cemas yang membimbangkan. Pertama ialah ketika berlaku krisis dengan pihak istana Kelantan tahun 1995 selepas Tengku Razaleigh menguburkan Semangat 46 untuk mendakap semula Umno. Kerana waktu itu istana diperalatkan oleh golongan tertentu telah menganggu Tok Guru Nik Aziz. Tugas dan tanggungjawabnya sebagai MB dicabar dan diganggu. Matlamatnya satu mahu melemahkan kerajaan Tok Guru.

Dengan krisis ini sehingga berlaku sesuatu yang tidak seharusnya berlaku yang rasanya tidak manis untuk disebut semula di sini. Dalam krisis ini Tok Guru dihina sebagai manusia dan MB. Beliau seakan akan hilang segalanya, termasuk kerajaan Kelantan. Namun berkat kesabaran dan doa akhirnya krisis itu mereda dan keadaan kembali pulih. Pihak yang memusuhinya juga akhirnya mengangkat tangan surrender atas kebenaran.

Bayangkan kalau bukan sembarangan, beliau boleh tewas dalam mengharungi krisis berkenaan. Betapa bukan kecilnya krisis itu bila mana seorang MB dinafikan haknya, maruahnya diinjak bila mana huluran salamnya tidak mahu disambut oleh sultan. Kejadian ini bukan dalam kamar sempit tersembunyi tetapi di khalayak. Peritiwa itu penakanya mahu melondehkan maruah Tok Guru itu.

Beluam ada sejarah dalam politik negara ini MB yang berkrisis dengan istana dapat meneruskan pentadbirannya. Seorang demi seorang MB yang menghadapi masalah dengan sultan akhirnya membungkus tikar bantal pulang ke rumah. Namun ini tidak terjadi kepada Tok Guru. Pihak istana yang mendapat nasihat tidak betul akhirnya kembali ke jalan benar, menerima Tok Guru sebagai memanda menteri semula yang bertakwa dan beriman. Semua ini ialah kerana pendekatan dan sikap tasamuh diamalkan oleh Tok Guru yang senantiasa berdoa siang dan malam meminta Allah menunjukkan kebaikan kepada semua.

Saat cemas kedua yang saya saksi ialah pada malam keputusan pilihan raya umum ke 11 tahun 2004. Tidak ada detik dan suasana yang saya rasakan telah menelorkan kerimasan begitu dahysat kepada seorang Tok Guru dan MB. Semuanya kerana Pas kehilangan banyak kerusi. Beliau begitu bimbang sekali Pas akan kehilangan kerajaan, namun disudut hati kecilnya kalau kehilangan itu demi kebaikan tentu beliau redha.

Sepanjang malam itu di atas pejabat Pas di Jalan Dato' Pati Kota Bharu beliau bersolat hajat dan berdoa kepada Tuhan. Sedulang buah-buahan yang dihidang untuk menghambat kerisauan sementara menunggu keputusan langsung tidak disentuhnya. Wajahnya juga muram durja. Tatkala ada perkhabaran jahat mengatakan BN sudah menguasai 2/3 kerusi Dun Kelantan, saya nampak wajahnya pucat dan beliau kelihatan nanar untuk mencari bilik air bagi mengambil wuduk mendirikan solat bagi mendamaikan jiwa.

Tiada kesayuan pada saya melebihi kesayuan malam itu melihat keadaan Tok Guru. Kalaulah malam itu saya boleh membeli tunai segala keresahan dan kewalangannya, tentu sekali saya akan memborongnya semua sekali. Tidak rela melihat seorang tok guru semulia dan seikhlas itu berdukadurja begitu. Tetapi, inilah kelebihan Tok Guru dan orang yang bergantung kepada Tuhan. Baginya apa yang akan berlaku semuanya atas kehendak Allah dan manusia tidak boleh menghalangnya.

Selepas itu tidak ada lagi bala besar yang menimpa dirinya. Kalau pun ada ada cerita-cerita dalaman parti yang boleh membingkitkan telinganya. Semuanya dapat diatasi dengan sikap tawaqus dan doa memanjang. Sikap adil atas kebenaran dan sikap tegas kerana kebenaran menjadikan ubat atas segala itu. Justeru mereka yang cuba untu mengkhinatinya menjadi relai dan insaf sendiri.

Paling akhir ialah serangan jahat ke atasnya yang cuba menghancurkan personaliti beliau sebagai seorang tok guru. Serangan ini dibuat berangkaian dengan serangan ke atas anak menantunya. Tuduhan kononnya beliau menerima rasuah untuk mengerjakan haji adalah satu perbuatan jahat yang sungguh tidak bermoral dan keji. Ia benar-benar mengilan dan mendukacitakan hati Tok Guru berkenaan. Malahan rakyat Kelantan yang tidak berpihak kepada mana-mana warna (parti) juga kesal atas fitnah melampau itu.

Sekali lagi atas kesabaran dan kebenaran beliau berjaya mengatasi segalanya. Dan kekecewaan itu telah digandakan pula oleh Tuhan, di mana tahun ini beliau dikatakan akan mengerjakan haji, bersama Sultan Mohamad Ke 5. Inilah kerja Tuhan yang tidak ada sesiapa dapat membacanya dan menghalangnya. Semalam Tok Guru di keji dan dihina ataupun dipermainkan, tetapi hari ini esok darjatnya diangkat setinggi-tingginya.

Menilai segala kejayaan, pengorbanan dan kesungguhan Tok Guru menjadi MB dan mentadbir Kelantan selama 20 tahun rasanya tidak terbalas oleh sesiapa pun. Jasa dan pengorbanan itu sangatlah besar. Hanya Allah jugalah yang boleh membalas. Dan seperti telah dijanjikan apabila genap saja 20 tahun Tok Guru jadi MB dan membawa Kelantan menerajui perubahan, Allah talaala memberi ganjaran duniawi besar kepadanya dengan mentakdirkan Tengku Mohamad Faris Petra menjadi sultan Kelantan yang baru.

Gandingan antara Tok Guru dengan Sultan Mohamad Ke V adalah gandingan seperti cekrawala bulan dan mentari. Tok Guru memerintah dengan cahaya kelembutan, Sultan Mohammad Ke V memerintah dengan cahaya ketegasan dan keadilan. Dan ciumanku di perkarangan hotel Fully Inn Gua Musang malam kelmarin adalah ciuman kasturi sebagai cederahati dari seorang marhaen kepada seorang memanda kesayangan Sultan. [wm.kl.11:00 am 23/10/10]

15 comments:

MOHD HARIS said...

terbaik dari seseorang yang bersama tok guru sejak kecil. tahniah tuan mso !

JBS said...

Walau sejahat atau seburuk mana perangai individu di negara ini, pastinya sejuk hati dan terkedu seketika atau merasa tenang fikirannya apabila melihat raut wajah Tuan Guru Nik Abd Aziz Nik Mat ni. Mungkin inilah kurniaan Allah kepada manusia yang ikhlas dan sentiasa mengabdikan dirinya kepada pencipta. Raut wajahnya yang sentiasa merendah diri dan penuh bercahaya mukanya apabila diperhatikan. Cubalah kamu semua manusia yang dikurniakan Allah akal dan fikiran bandingkan, wajah-wajah umara lain yang kerap kali keluar di kaca tv atau di majlis-majlis jamuan rasmi atau lebih mudah lagi di sebuah perhimpunan Parti di PWTC ketika ini. Hitamnya hati manusia itu kadangkala akan menular ke hingga wajahnya.

rozana said...

Yang ketara pada diri TGNA ialah dia lebih banyak perkataan 'Islam' keluar dari mulutnya dariapda 'PAS'. Sebab itu, dia pernah berkata kalau UMNO guna-pakai dasar dan amalan Islam dlm berpolitik ( bukan versi Islamic Fashion Festival tu), PAS boleh bubar.

ardzulna said...

Saya terharu dengan artikel dari MSO ini, semoga Allah s.w.t , memberi kekuatan kepada kita semua untuk mempertahanka ni'mat besar ini...amin

zul said...

MSO...teruskan mencoret sepertimana artikel yang menguris perasaan pembaca ini. Sentuhan menyentuh kalbu, lahir daripada hati ikhlas dan kudus. Biarpun dikatakan mata pena lebih tajam drp mata pedang, namun pada saya 'tetikus' sdr. kali ini boleh mencair dan meruntunkan pembaca yang membaca dengan mata hati. Tahniah... teruskan kerja baik sebegini...

abu muaz said...

salam dan sangat berterimakasih atas coretan ini.

Unknown said...

Salam Tuan MSO

Tak ternilai kata kata tuan. Saya membaca dengan penuh sayu dan insaf dengan kebesaran Allah.

Saya percaya rakyat Malaysia sedang menunggu seorang ulama yang akan memerentah negara kita tercinta

Amin

ANAFAKIR said...

Kalau boleh biar lah seumur hidupnya,selagi tokguru mampu memimpin Kelantan,berilah jawatan MB itu kepada Tokguru.Tokguru menerajui Kelantan bukan dengan rakus dan kuku besai,tokguru kekal di kerusi MB dengan doa dan perkenan hamba rakyat, dengan limpah perkenan Yang Maha Kuasa.

Sekarang Sultan Muhammad ke-V begitu rapat dengan tokguru.Keakraban ini akan menyemarakan lagi kemakmuran Kelantan sebagai Serambi Mekah..

Jika PAS masih kekal menguasai 2/3 Dun Kelantan dalam PRU akan datang,saya amat berharap,mendoakan Tokguru diletakkan pada jawatannya sekarang.Biarlah hayatnya di jawatan itu berakhir bersama hayatnya di dunia.Hamba rakyat begitu menyayangi tokguru,Kebawah Duli Sultan begitu rapat dan memuliakan tokguru sepertimana tokguru yang sentiasa memulia dan merendah diri dengan sultannya sejak dahulu.

Saya amat2 mengharapkan Allh SWT memanjangkan usia tokguru setidak2nya, kefahaman Islam dan penghayatan Islam di Kelantan menyeluruh dan dijadikan budaya hidup hamba rakyat...mudah2an niat tokguru ingin melihat rakyat Kelantan[ org Islam ] terutamanya taat dan patuh dengan Islam,rakyat Malaysia faham dengan ajaran Islam menjadi kenyataan sebelum tokguru 'dipanggil pulang'.

Semoga Kelantan kekal membangun dan terus maju bersama Islam...

Unknown said...

nak menangis diri ini membaca entry ini..sungguh bermakna dan berjiwa...sy anak jati kelantan bangga hidup dibawah kepimpinan tok guru...umur sekarang 21 tahun...jadi selama sy hidup ini sy hidup di bwah kepimpinan tok guru..kelantan adalah negeri paling aman dan tenang...ketenangan di sana tidak dapat ditandingi oleh negeri lain....

Nor Azman bin Sukerman said...

Assalamu alaikum tuan. Terima kasih atas posting tuan kali ini. Sekali pun telah lama mengenali Tok Guru walau tak pernah sejenak mendekatinya namun hati ini tak pernah lepas dari mengingati Tok Guru ini. Stiap kali mendengar atau membaca cerita yang menyakiti beliau, hati ini sering meronta untuk membelanya sedang keupayaan cukup terbatas dan ini sring membuat saya rasa terkilan.

Sesungguhnya tok guru ini adalah anugerah besar pada umat Islam lebih-lebih lagi pada amilin PAS yang telah lama dan banyak menngorbankan apa yang termampu dalam memartabatkan kalimah Allah di bumi Malaysia ini. Pada Tok Guru ini ada Ustaz Fadil Nor, ada Ustaz Yusof Rawa, ada Dr. Zulkifli Muhammad dan ramai ulama serta pemimpin PAS. Dialah insan yang telah menterjemahkan apa yang pernah menjadi hasrat pemimpin-pemimpin terdahulu.

Sebagai insan yang tahu bahawa tiap yang bermula pasti akan berakhir, saya sering terganggu dengan kebimbangan akan kehilangan beliau walau itu pasti berlaku. Mendengar sahaja berita kesihatan buruk beliau beberapa kali sudah cukup untuk menitiskan air mata pastinya gambaran ngeri tidak mampu saya bayangkan andai sampai masanya. Ya Allah, selamatkanlah Tok Guru Nik Abdul Aziz dan sejahterakanlah hatinya dalam menempuh kehidupan di penghujung usianya.

Buat mereka yang menuduh kami taksub kepada Tok guru, teruskanlah tuduhan kamu kepada kami tapi kami tahu sejauh mana kasih sayang kami kepada Tok Guru ini. Jahil kami dialah yang membimbing maka kasih sayang kami padanya dialah yang mumupuknya dengan keikhlasan dan kasih sayang yang tulus anugerah dari
Allah. Buat kami tiada ternilai dunia seisinya jika nak dibanding dengan Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Ibni Ismail said...

Terharu gak bila baca posting tuan dan rakan2 yg memberi komen.. Walaupun saya tidak pernah menganggap bahawa nik aziz ni seorg ulamak namun saya tetap kagum dengan kelicikan beliau berpolitik. Selain Tun M, beliau adalah ahli politih yg menarik minat dan kekaguman saya.

ANAFAKIR said...

Namun walau apa pun,kita perlu bersedia dan perlu menerima hakikat bahawa TOKGURU tetap akan pergi jua.Sepertimana 'perginya' Rasulullah di zaman baginda dahulu.Walaupun Syayiddina Umar Al-Khattab tidak boleh menerima kenyataan itu, namun hakikatnya kasih sayang kita pada TOKGURU tidak mampu mengatasi kasih sayang Allah pada TOKGURU.

Kita semua perlu bersiap sedia utk menerima segala kenyataan dan kemungkinan kerana TOKGURU sudah berada di garis penamat dari segi usianya.Kalau ikut ranking TOKGURU akan pergi dahulu sebelum kita,namun kalau ikut takdir Allah,siapa pun antara kita ni boleh 'pergi dulu' Cuma secara adatnya, begitulah..yang lebih tua akan 'pergi dulu', hukum akal belum tentu.

Yang penting, kehilangan tokguru samada semasa dalam jawatan atau selepas jawatannya kita semua pengkagum,pengasih dan pencinta tokguru kena bersiap sedia dari segi mental dan jiwa utk bersedia melepaskan tokguru pergi.Akan ada galang gantinya,tidak sama pun asalkan sedikit serupa kita kena terima bakal pengganti tokguru.

Mati adalah pasti.Tokguru akan pergi,kita pun akan pergi.Sape dulu yg akan pergi..kita tak pasti.Mudah2an tokguru bertahan lama dalam usia dan jawatannya.

Abdul Razak said...

salam...
xdapat nak ungkapkan dgn kata2...sayu sugguh bila hayati setiap ayat2 yg mso karang ni...
1 saja, walau apa pon...sudahlah merajuk dgn tok guru...dan kisah rajuk tuan, tak usah lah dinukilkan pd blog kegemaran ramai ini...tQ

Ibnu Zain said...

"Sepanjang malam itu di atas pejabat Pas di Jalan Dato' Pati Kota Bharu beliau bersolat hajat dan berdoa kepada Tuhan. Sedulang buah-buahan yang dihidang untuk menghambat kerisauan sementara menunggu keputusan langsung tidak disentuhnya. Wajahnya juga muram durja. Tatkala ada perkhabaran jahat mengatakan BN sudah menguasi 2/3 kerusi Dun Kelantan, saya nampak wajahnya pucat dan beliau kelihatan nanar untuk mencari bilik air bagi mengambil wuduk mendirikan solat bagi mendamaikan jiwa"

ambo menitiskan air mato bilo baco perenggan nih..terharu....btapa tinggi kebergantungan tok guru kepada Allah...betapa hina ambo time ado masalah xleh dan tak terlintas nk berbuat sperti tok guru..mga allah merahmatimu.

ahmad said...

tiada ucapan yang mampu menggambarkan perasaan ini melainkan "terima kasih bbanyok tok guru".ambo bangga menjadi rakyat kelantan,dan ambo terlebih bangga dan bersyukur bermenteri besarkan tok guru.Kelantan dan rakyatnya terhutang budi banyok dengan tok guru.Hanya Allah yang dapat balas segala jasa tok guru kepada agama Islam dan rakyat kelantan.