Monday, December 13, 2010

Susupan Petang

Pembohongan Bulan Disember!

MALAM tadi gara-gara 'kegelian' sebuah blog yang menyiarkan spekulasi tidak berasas kononnya seorang individu yang dekat dengan pemimpin Pas akan didakwa di mahkamah esok kerana rasuah. Lapor blog berkenaan kononnya individu itu telah dipanggil oleh SPRM. SPRM juga telah menyerahkan surat meminta individu berkenaan hadir diri ke pejabatnya.

Saya menafikan dan menjelaskan kepada tokoh politik berkenaan dengan mengatakan saya tidak tahu. Yang pastinya blog saya belum mendapat maklumat itu. Lagipun saya tidak berapa minat untuk membuat spekulasi apa yang saya tidak tahu. Berdosa!

Kalau sekadar hendak menulis ikut sedap tangan banyak cerita yang boleh dikarai dan dikarang, sampai 10 muka surat dan penuh skrin komputer pun boleh. Inilah permainan blog akhir-akhir ini suka mengarai cerita dan membuat orang tidak lena tidur. Sedikit sebanyak lama kelamaan orang tidak percayai apa yang ditulis oleh blog.

Kepada ahli politik berkenaan saya hanya berkata; tunggu hari esok mungkin ada!

Hari ini adalah hari esok. Tidak ada mana-mana individu yang rapat dengan tokoh politik yang didakwa di mahkamah atas tuduhan rasuah. Baik individu itu rapat dengan Umno, Pas, PKR atau DAP, tidak ada. Yang rapat dengan individu dalam parti Zaib Ibrahim lagi tidak ada, kerana parti itu pun belum diumumkan lagi. Khabarnya Zaid baru mengumumkan partinya 19 Disember ini.

Entah dari mana blog berkenaan dapat sumber dan maklumat itu, walahuaalam. Mungkin tuan punya bermimpi atau mengingau dari tidur dan terus tulis blog. Saya rasa dia hanya mempunyai ilham saja untuk menulis berita demikian. Bagaimana pun disebabkan ramai orang di negara ini jahil undang-undang dan buta mengenai prosuder SPRM ramai yang tidak boleh tidur dan mempercayai apa yang dilaporkan itu.

Cara blog itu laporkan juga menjatuhkan imej SPRM seolah-olah suruhanjaya itu begitu murah sekali memberi maklumat kepada bloger.

Sebenarnya pada saat dan waktu seperti mana dilaporkan blog berkenaan, kononnya pegawai SPRM mengelidah rumah individu berkenaan, menurut jirannya, tuan rumah sedang tidur lena. Tidak terdengar pula olehnya yang individu berkenaaan memaki hamun pegawai SPRM.

"Tidak berlaku apa-apa di malam buta itu. Mungkin mereka (individu itu) sedang berdakap di dini hari malam minggu. Tidak ada apa-apa kejadian di rumah mereka atau jauh di luar rumah mereka.Saya tidak dengar apa-apa," kata jiran individu berkenaan yang menghubungi saya sekejap tadi.

Tambah beliau lagi apa yang dia tahu individu berkenaan hari ini ada ke hospital untuk melihat tokoh Pas yang sedang berihat di situ.

Jadi kepada mereka teruja dengan laporan blog berkenaan kena tipu secara hidup-hidup. Tidak fasal-fasal terpaksa mengeluarkan prepaid ataupun menambahkan bil telefon menghubngi sumber untuk mendapat pengesahan. Makanya lain kali kalau hendak percaya, periksa dulu wibawa blog berkenaan apakah ianya blog waras ataupun blog yang dipunyai oleh orang yang sakit kepala.

Lucunya bukan saja orang kampung turut terikut tetapi media arus perdana yang menjadi penjilat buntut parti pemerintah juga turut sama tertipu dengan auta blog berkenaan. [ttdi kl. 3:50 pm 13/12/10]

No comments: