Thursday, April 28, 2011

Catatan Rengkas

Mesyuarat Pas Kawasan Di Kelantan Panas

MESYUARAT beberapa Pas kawasan Kelantan yang akan berlangsung hujung minggu ini dikatakan hangat. Kawasan yang terlibat ialah kawasan Pasir Puteh, Pasir Mas, Jeli dan Ketereh. Kawasan yang menyaksikan perbandingan paling sengit ialah Pasir Puteh.
Semua jawatan penting terlibat dalam perbandingan.

Di Pasir Puteh jawatan Yang Dipertua yang kini disandang oleh Nik Mazian Mohamad dicabar oleh Mohammad Hussein.

Perlawanan kali ini adalah percubaan kedua bagi Mohamad Hussein untuk menumbangkan Nik Mazian. Sebelum ini Mohamad Hussein tidak pernah mendiamkan diri selalu saja bertanding bila ada peluang. Pertandingan baginya persis budaya tahunan yang tidak boleh ditinggal.

Kalaulah boleh dicatatkan sebagai rekod Mahamad adalah orang paling banyak mencabar jawatan itu. Beliau pernah memenanginya sekali dan kalah beberapa kali.

Jawatan lain yang menjadi perebutan kerusi timbalan YDP yang kini disandang oleh Drs Zainuddin Awang Hamat. Beliau ditentang oleh dua pencabar, Yuganu Yunus dan Sidik.

Kerusi Naib YDP juga turut berlaku perlawanan. Penyandang yang juga Adun Semerak ditentang oleh wakil calonnya sendiri Zarir Yaacob. Zarir menentang Wan Hassan selepas Wan Hassan dikatakan tidak jadi untuk tentang Drs Zainuddin.

Sebelum ini ketua muslimat juga ditentang di mana ketua lama tewas kepada timbalannya.
Kawasan Pasir Mas juga dijangka sengit. Kekosongan jawatan YDP yang ditinggalkan Ismail Nuh akan menyaksikan perebutan tiga penjuru di antara Adun Pengkalan Pasir, Hanifa Ahmad, Rahsia dan bekas wakil rakyat Omar Hashim.

Jawatan Timbalan YDP tidak ditandingi apabila Adun Chetok Abdul Halim Abdul Rahman menang tidak bertanding. Untuk kerusi naib YDP pula menyaksikan perebutan di antara bekas penyelia Abdul Hamid Aziz dengan Adun Tendong Mohamad Daud.

Perebutan ketua juga berlaku di kawasan Jeli bila mana penyandang Apandi Mohamd dicabar oleh Rashid Jais. lain lain jawatan tidak bertanding. Manakala di Ketereh Naib YDP menjadi perebutan diantara bekas Adun Ketereh Shaari Awang Ali dengan Ariffin Mahmod
seorag kontraktor.

Selain dari kawasana berkenaan beberapa kawasan akan mengandakan mesyuarat pada hujung minggu ini. Kawasan itu ialah Pengkalan Chepa, Tumpat, Rantau Panjang dan juga Kuala Krai. Kerusi penting di kawasan ini tidak dipertandingkan.

Satu lagi kawasan iaitu Bachok akan jadi kawasana terakhir mengadakan mesyuarat. D kawasan ini juga tidak ada peandingan dilaporkan akan berlalu. (kb.4:26 pm 28/04/11)

No comments: