Saturday, March 8, 2014

Penjara Anwar, kehilangan MH 370, tangisan kita bertimpa timpa

KESIMPULAN SORE                                                                        

Himpunan di Bilik Gerakan PKR Sikamat malam tadi.
Sebelum negara terkejut dengan laporan sebuah pesawat Boieng 777-200 milik MAS (MH 370) dilaporkan hilang dari kawalan dan sehingga kini tidak dapat ditentukan nasibnya, negara terlebih dahulu terkejut dengan keputusan drastik Hakim Mahkamah Rayuan yang menjatuhkan hukuman lima tahun penjara ke atas Anwar Ibrahim kerana dakwaan meliwat. Malaysia menerima dua bencana dalam tempoh tidak sampai 12 jam.

 Hukuman ke atas Anwar itu ditangisi oleh rakyat Malaysia. Ia dirasai oleh semua rakyat yang mengharapkan wujudnya keadilan dan kebenaran dalam proses perundangan negara ini dan tidak ada campur tangan mahkamah ke atas apa-apa kes atau apa lagi menjadikan mahkamah sebagai senjata untuk memenjarakan musuh politik.


Penuh sesak.
Sejak petang semalam, setelah Anwar dijatuhi hukuman penjara lima tahun, banyak air mata yang tumpah, sedih atas apa yang berlaku. Malam semalam ramai rakyat yang mengimpikan Anwar akan menjadi pemimpin tidak nyenyak tidur hingga ke pagi. Bukan sahaja keluarga Anwar tetapi para penyokong dan rakyat yang melihat Anwar sebagai diharap memimpin negara juga turut berdukacita. Walaupun sudah ada yang menjangka keputusan mahkamah rayuan itu, tetapi kesedihan dan rasa marah atas keputusan mahkamah itu tidak dapat ditahan.

Rata-rata marah dan kecewa dengan keputusan mahkamah itu. Masing-masing menganggap ianya sebagai satu penghinaan kepada rakyat dan negara. Keputusan itu seakan mempermainkan hati rakyat kerana ia dibuat tidak berdasarkan prinsip keadilan sebenar dan proses perundangan yang telus.

Yang marah dan terkilan bukan saja keluarga Anwar dan pimpinan PKR khasnya, tetapi orang ramai baik dari dalam negeri maupun di luar negara. Sebaik orang ramai mendapat maklumat itu mereka menyumpah dan memaki hamun ketiga-tiga hakim yang membuat keputusan, Balia Yusuf Wahi, Aziah Ali dan Mohd Zawawi Salleh. Tidak lupa juga yang menjadi sasaran kemarahan dan maki hamun ialah timbalan pendakwaraya Muhammad Shafee Abdullah.

Bagaimana pun bagi mereka yang fasih politik dan tahu akan sepak terajang politik pula menyatakan kesal kepada pemimpin kerajaan yang terlibat dengan keputusan berkenaan terutamanya Najib Razak. Mereka membuat andaian bahawa keputusan yang dibuat petang semalam adalah bukan keputusan yang realistik berdasarkan fakta dan budibicara mahkamah, tetapi keputusan yang diagendakan dan dimonitor.

Perasaan marah dan kesal itu bukan sangat kerana Anwar akan dikirimkan ke penjara, tetapi adalah kepada proses tindakan itu diambil yang menampakkan sangat ia menyalah gunakan kuasa mahkamah. Rakyat tidak akan menangis dan bangkit menyatakan simpati kepada Anwar kalau proses perbicaraan itu berjalan di atas lunas undang-undang sebenarnya. Begitu juga dengan kes 12 tahun lepas, rakyat tidak kesal Anwar dipenjara atas kesalahan dilakukan, tetapi biarlah ia berdasarkan prinsip undang-undang.

Beberapa keganjilan berlaku di sepanjang mahkamah menguruskan kes rayuan Liwat II itu. Mulanya tarikh pendengaran rayuan telah ditetapkan pada April, tetapi diubah (percepatkan) kepada 6 dan 7 Mac. Dipercayai pengubahan tarikh ini memandangkan ia ada kena mengena dengan pilihan raya kecil Kajang 23 Mac dan hari penamaan calonnya 11 Mac yang akan disertai Anwar.

Jelas di sini mahkamah digunakan untuk menyekat Anwar daripada menjadi calon di Kajang. Tujuan penyekatan itu ialah bagi menghalang Anwar menjadi Adun Kajang kemudian dilantik menjadi MB Selangor seperti diura-urakan menerusi Kajang Move. Pasti kalau tidak kerana adanya pilihan raya berkenaan, mungkin tarikh pendengaran rayuan itu kekal pada April.

Ertinya keputusan dibuat itu dalam keadaan terdesak sehinggalah terpaksa melanggar beberapa kebiasaan yang tidak pernah dilakukan oleh mahkamah, seperti bersidang sehingga selepas waktu pejabat dan keputusan dibuat pada hari sama. Selalunya keputusan dibuat pada hari lain. Apa lagi dalam kes sepenting itu. Alasan Hakim menyegerakan keputusan kerana kes itu istimewa juga menjadi persoalan, kenapa?

Seperkara lagi bukti menunjukkan ada usaha untuk menghalang Anwar bertanding apabila tarikh pilihan raya kecil Kajang itu diperlambatkan. Biasanya apabila ada sesuatu kekosongan kerusi, SPR akan menetapkan pilihan raya paling lama dalam masa sebulan setengah selepas ianya didapati kosong. Bagaimana pun tidak dengan Dun Kajang ini. Ia diperlambatkan sehingga genap tempoh 60 hari, tempoh maksium yang dibenarkan dibawah akta pilihan raya.

Jadi di sini memperlihatkan SPR sudah sepakat dengan mahkamah atas niat dan tujuan yang satu iaitu menghalang Anwar Ibrahim. Situasi inilah maka apa yang berlaku ke atas Anwar itu adalah konspirasi kedua.

Di sini jelas mahkamah digunakan untuk menafikan hak Anwar mara dalam kerjaya politiknya dan sekaligus menghancurkan harapan rakyat untuk melihat perubahan dalam pentadbiran negara ini. Ia juga memberi petunjuk bahawa musuhnya, kerajaan UBN sangat takut kepada kemaraannya yang makin mendapat sokongan rakyat.

Di dalam blog, facebook, twitter semua orang menyatakan kemarahan mereka dengan berbagai cara dan perkataan. Masing-masing tidak dapat menerima keputusan yang dibuat oleh tiga Hakim Mahkamah Rayuan itu dan juga timbalan pendakwaraya Shafee Abdullah. Gambar hakim-hakim dan ketua pendakwa berkenaan dimasukkan ke dalam facebook dibiarkan dikutuk beramai-ramai. Tindakan ini menjelaskan kemarahan dan kebencian rakyat terhadap apa yang berlaku.

Ledakan kemarahan rakyat ini terbukti apabila malam tadi lebih 5,000 orang terdiri golongan muda telah berhimpunan di Bilik Gerakan Besar PKR di Kampung Sikamat, Kajang walaupun notis mengenai himpunan itu singkat dan menerusi facebook saja. Kehadiran anak muda yang simpati kepada nasib Anwar dan marah dengan keputusan mahkamah itu menjelaskan semangat mereka bersama Anwar tidak padam. Tindakan mahkamah dianggap zalim dan kejam itu telah mengundang kemarahan dan membangkit semangat mereka untuk terus menentang ketidakadilan dan kezaliman kerajaan kepada Anwar khasnya dan pembangkang amnya.

Adalah silap kalau para konspirator yang ingin menyekat Anwar ke dalam penjara dengan tindakan mahkamah itu. Perhitungan dibuat itu menjadi sebaliknya, umpama senjata memakan diri sendiri. Kehadiran begitu ramai anak-anak muda malam tadi yang sedia untuk membela Anwar dan demokrasi memberi satu pukulan kepada pihak kerajaan. Kerajaan atau Najib telah mencetus peluang baru untuk rakyat mengutuk dan membuat serangan ke atasnya.

Himpunan malam tadi juga yang tujuannya memberi penjelasan berhubung nasib Anwar dalam pilihan raya Kajang ia bertukar menjadi program mengistyharkan Reformasi Ke-2. Timbalan Presiden PKR Mohamad Azmin Ali, sambil mengkritik Najib atas apa yang berlaku telah mengistyharkan Reformasi Ke-2 sudah bermula. Azmin menegaskan sudah sampai masanya untuk rakyat menggunakan jalan raya untuk menegakkan kebenaran setelah secara yang dihalalkan perlembagaan diperolok-olokkan.

Azmin juga malam tadi tidak dapat menyembunyikan rasa marah dan emosinya kepada Najib dengan menyifatkan Najib adalah haiwan ternakan Mahathir dan Daim Zaunuddin. "Najib adalah haiwan ternakan Mahathir Mohamad dan Daim Zainuddin," demikian kata Azmin disambut oleh sorakan dan tepukan dan laungan reformasi. Azmin yakin keputusan mahkamah rayuan itu yang mengenakan lima tahun penjara ke atas Anwar adalah atas kehendak Mahathir dan Daim. Sekali lagi Mahathir dan Daim memainkan peranan dan Mahathir sendiri mungkin terasa puas kerana dia dapat mengembalikan semula Anwar ke penjara selepas dibebaskan awal oleh Abdullah Ahmad Badawi.

Pendeknya peristiwa petang semalam mengguriskan hati rakyat negara ini. Dan seperti dinyatakan diawal tadi, saat gelora kemarahan dan kesedihan apa yang menimpa Anwar belum lerai, tiba-tiba pagi tadi rakyat negara ini dikejutkan pula dengan kejadian kehilangan pesawat MH 370 yang membawa 227 (239) orang penumpang.

Mana-mana pemimpin Umno yang waktu ini berhimpun di Janda Baik dalam satu retreat bagi meraikan kejayaan memenjarakan Anwar menerusi mahkamah, sebelum suka hilai tawa mereka berakhir, tiba-tiba mereka dikejutkan pula dengan kehilangan sebuah pesawat milik negara MH 370? Kedua peristiwa dan tragedi yang berlaku dalam tempoh tidak sampai 12 jam itu seharusnya direnungi dan dijadikan iktibar. Tuhan sungguh adil di samping ada keriaan tetapi terselit sebilah kedukaan. [wm.kl.5:12 pm 08/03/14]

1 comment:

emaswarisan said...

Penghakiman berat sebelah tanggal 703...bikin derai airmata,
insiden MH370 ...bikin derai airmata,
Kes paspot Luigi Maraldi warga Italy,37 tahun...bikin byk pihak jegel mata?
Khabarnya pemilik passport sdg berada di Thailand,jadi siapa yg terlepas ke perut kapal?