Saturday, March 21, 2015

PKR tidak akan sokong "private bill" Pas di Parlimen

KOMENTER PILIHAN                                                                   

PKR sudah menjelaskan sikap dan pendiriannya tidak akan menyokong Rang Undang-Undang (RUU) persendirian yang akan dikemukakan Pas berhubung Enakmen Jenayah Syariah II Kelantan ke parlimen seperti mana dibentang dan diluluskan dalam Dewan Undangan Negeri Kelantan, tiga hari lepas.

Pernyataan tidak sokong itu berdasarkan kepada dua sebab, pertama, pembentangan enakmen itu tidak diberi tahu oleh pihak Pas akan isi kandungan rang undang-undang itu dan ia dibuat secara "unilateral" tanpa memberi tahu rakan-rakan komponen Pakatan Rakyat.

Sebab kedua ialah, sekiranya rang undang-undang persendirian berkaitan dengan Enakmen Kanun Jenayah Syariah II itu, KEADILAN tetap dengan pendirian asal, iaitu untuk tidak menyokong berdasarkan prinsip-prinsip Fiqh Al-Awlawiyyat, Maslahat Ummah dan Maqasia Syariah.

Dengan pendirian itu ia membuka ruang polemik baru lebih luas lagi mengenai Hudud di kalangan parti Pakatan Rakyat. Tindakan PKR itu dibuat mendahului keputusan bakal diambil DAP yang akan membuat penentuan berhubung tindakan Pas Kelantan itu pada Isnin depan.

Apakah pendirian PKR dan DAP itu sama yang kemudiannya membawa kepada satu perhitungan baru mengenai hubungan dan kerjasama politik antara Pas dengan PKR dan DAP?

Pernyataan PKR itu ditanda tangani oleh pimpinan tertinggi parti itu diketuai Dr Wan Azizah Wan Islam, Mohamed Azmin Ali, Nurul Izzah Anwar, Shamsul Iskandar Md Akin, Nik Nazmi Nik Ahmad, Zuraidah Kamaruddin dan Rafizi Ramli.

Berikut adalah kenyataan penuh mengenai sikap dan pendirian PKR yang diemail kepada blog ini.

KENYATAAN MEDIA
21 Mac 2015

RANG UNDANG-UNDANG PERSENDIRIAN MENGENAI KUASA MAHKAMAH SYARIAH

Biro Politik KEADILAN telah bermesyuarat pada 20 Mac 2015 dan membincangkan secara khusus cadangan Rang Undang-Undang (RUU) Persendirian mengenai kuasa mahkamah syariah yang telah diberi notis oleh Ahli Parlimen Marang kepada Setiausaha Dewan Rakyat Parlimen Malaysia pada 18 Mac 2015.

Ini lanjutan daripada Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan yang telah meluluskan Enakmen Jenayah Syariah II Kelantan 1993 (pindaan 2015) atau hukum hudud.

KEADILAN membuat ketetapan tidak boleh menyokong Rang Undang-Undang Persendirian tersebut atas pertimbangan-pertimbangan berikut:

1. Kami tidak dimaklumkan tentang isi kandungan RUU Persendirian tersebut. Ia dicadangkan secara “unilateral” tanpa pemberitahuan kepada rakan-rakan parti komponen Pakatan Rakyat dan bercanggah dengan keputusan Mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat pada 8 Februari 2015.

2. Sekiranya RUU Persendirian tersebut berkaitan dengan Enakmen Kanun Jenayah Syariah II Kelantan, KEADILAN tetap dengan pendirian asal, iaitu untuk tidak menyokong berdasarkan prinsip Fiqh Al-Awlawiyyat, Maslahat Ummah dan Maqasid Syariah.

Mengikut Peraturan Tetap Dewan Rakyat, sebarang RUU hanya akan dibahaskan dengan restu pihak kerajaan. Hakikatnya, tidak ada seorang pimpinan tertinggi Umno atau Barisan Nasional pun yang telah membuat kenyataan terbuka dan jelas mengenai pendirian mereka berkenaan RUU Persendirian tersebut jika di bawa ke Parlimen, termasuklah Dato’ Seri Najib Tun Razak dan timbalan beliau Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Justeru, KEADILAN menggesa kerajaan UMNO-BN untuk menjelaskan sama ada ia merestui RUU Persendirian tersebut dibahas dan diundi di Parlimen.

YB Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail
Presiden KEADILAN

YAB Azmin Ali
Timbalan Presiden KEADILAN

YB Nurul Izzah Anwar
Naib Presiden KEADILAN

YB Shamsul Iskandar Md Akin
Naib Presiden KEADILAN

YB Rafizi Ramli
Setiausaha Agung merangkap Naib Presiden KEADILAN

YB Zuraida Kamaruddin
Ketua Wanita KEADILAN

YB Nik Nazmi Nik Ahmad
Ketua Angkatan Muda KEADILAN

[wm.kl.5:04 pm 21/03/15]

6 comments:

Unknown said...

Jadilah PAS macam tahun 80han semula, nak dapat 10 kerusi parlimen pun perit.

Yo said...

Kita tengok..siapa kena 'checkmate'

tokjeng said...

Kita tengok saja nanti siapa yang susah dapat kerusi :)

arjuna gegap gempita said...

Mengikut pada keadaan semasa, isu hudud ini kenapa perlu di jelmakan dlm keadaan rakyat yg berkira2 ttg masalah kos kehidupan dan ketirisan perbelanjaan oleh pihak kerajaan..
Jika PAS arif dan qatam akan maslahat atau muslihat permainan politikus ini, sudah tentunya agenda utk menjatuh/gulingkan pemerintah sekarang ini menjadi agenda yg utama dikala serangan dan buah peluru yg sudah tersedia ada..
Benar, agenda hudud mmg solely by PAS sejak dulu malah sblm ada nya pakatan rakyat lagi.
Tetapi, masa utk pembentangan nya tidak kena dan tidak bersesuaian..
Alangkah rugi nya jika PR berpecah belah yg akhirnya pemerintah kini masih survive dan rakyat juga terlopong luas melihatnya?!
Dlm keadaan ini, elok lar di buat satu perjumpaan khas dlm PR demi kelangsungan semua pihak dan rakyat khususnya!
Cukup2 lar PAS dgn kemunculan PasMa nya..

aku said...

Yang untung segera adalah UMNO Kelantan kerana orang Kelantan tiada alasan lagi untuk tiadak menyokong UMNO kerana UMNO Kelantan Khasnya tidak menentang atau menolak Hudud dan sekiranya aku adalah pengundi di Kelantan InsyaAllah aku akan sokong BN khasnya peringkat DUN walaupun peringkat Parlimen masih lagi pada PR. Semuga kelantan di bawah BN lebih banyak pembangunan dibawa oleh UMNO yang selama ini di anaktirikan.

aku said...

Selepas ini pengundi2 di Kelantan bolehlah mengundi Umno/BN kerana UMNO tidak menentang Hudud. Sebelum ini mungkin orang atas pagar serba salah untuk menyokong UMBO sebab takut bersengkongkol dengan UMNO dalam menentang hukum Allah. Semuga banyak pembangunan di bawa ke Kelantan oleh kerajaan BN