Saturday, March 14, 2015

Tengku Razaleigh tidak yakin Mahathir berjaya jatuhkan Najib

SENGGANG SABTU                                                                      

Tengku Razaleigh Hamzah tidak yakin usaha Mahathir Mohamad untuk menjatuhkan Najib Razak dalam masa terdekat atas alasan bekas PM itu tidak cukup power. "Saya tidak kira Mahathir berjaya untuk menjatuhkan Najib kerana beliau sendiri tidak cukup kuasa untuk berbuat begitu," begitulah kata Tengku Razaliegh Hamzah.

"Apa lagi kalau usaha itu hendak dibuat menerusi undi tidak percaya menerusi parlimen, ia sukar menjadi kenyataan," katanya.

Menurut ahli parlimen Gua Musang itu lagi, jika dilihat kepada kedudukan Umno hari ini, ia semuanya dikuasai oleh orang-orang Najib. Menurutnya Najib telah mengikat orang-orang itu agar menjadi penyokong dengan mengikat mereka dengan pelbagai isu peribadi dan juga pemberian projek berjuta-juta ringgit.

"Hari ini ketua-ketua Umno atau ahli parlimen memperolehi pendapatan sampai RM50 ribu sebulan, malahan setengahnya ratus juta... jadi dengan kedudukan itu sukar untuk mereka meninggalkan Najib sebab politik Umno ialah politik perut," ujarnya sambil ketawa.

Jelas Tengku Razaleigh lagi, sebagai membuktikan yang kedudukan Najib masih kuat ialah bila dilihat kepada pertemuan yang diadakan untuk menyatakan sokongan kepada Najib 8 Mac lalu. Katanya mereka yang hadir itu walaupun bukan seratus peratus orang Najib, tetapi orang yang sebelum ini merupakan penyokong Mahathir juga hadir sama.

"Atas dasar itu saya tengok sukar untuk Najib dijatuhkan," tegas Tengku Razaleigh dalam satu pertemuan lewat petang semalam.

Mengenai 1MDB yang dikatakan ia akan menjadi katalis kepada kejatuhan Najib, Tengku Razaleigh juga menolak pendapat itu dengan mengatakan, "1MDBB tidak akan memberi kesan kepada kedudukan Najib kerana rakyat bawahan tidak tahu apa itu 1MDB."

"Rakyat tidak tahu apa isu 1MDB, dan mereka tidak peduli pun apabila sesekali mereka diberikan wang seperti BR1M dan sebagainya," ujar Tengku.

Bagaimana pun katanya kemarahan Mahathir kepada Najib bukan sangat kerana 1MDB sebab dia sendiri juga menghabiskan wang negara berbillion ringgit menerusi berbagai projek meganya seperti Proton, Hidro Bakun di Sarawak, Perwaja di Terengganu dan sebagainya. Apa yang Mahathir tidak tahan dan marah ialah kerana sikap Rosmah.

Tengku Razaleigh tetap mempercayai Najib hanya boleh dijatuhkan menerusi secara pilihan raya, kerana kalau diharap orang-orang akan menjatuhkannya ia sesuatu yang mustahil.

Hal ini dinyatakan Tengku Razalegih dalam pertemuan saya dengannya lewat petang semalam. Sambungan kepada catatan ini akan saya ceritakan kisah macam mana Allahyarham Tokguru Nik Aziz berjumpa dengan beliau beberapa bulan sebelum pilihan raya umum ke-13. [wm.kl.10:52 am 14/03/15]

No comments: