Tuesday, May 19, 2015

Apakah Mahathir akan istyharkan keluar Umno?

ULASAN PAGI                                                                                 

Perang antara Mahathir Mohamad dengan Najib Razak masih berterusan. Kini giliran Najib pula menjadi hilang sabar dengan terus mengkritik Mahathir sampai mendedahkan apa yang ada dalam kain. Terbaru, Najib mendedahkan macam mana Mahathir menjadi seorang presiden Umno yang hebat dengan menggunakan tektik mengubah perlembagaan parti untuk mengekalkan kedudukannya sebagai presiden Umno.

Kenyataan dan dakwaah Najib itu menunjukkan Mahathir seorang autokrasi.

Katanya, Mahathir selamat menjadi presiden Umno selama 22 tahun apabila dia menggunakan sistem kouta dan bonos dalam pemilihan Umno. Mulanya perlembagaan Umno mengenakan bonos kepada mereka yang dicalonkan untuk merebut jawatan presiden, timbalan presiden dan lain-lain kemudian selepas itu dikenakan syarat seseorang yang hendak bertanding jawatan presiden mesti mendapat pencalonan sebanyak 63 bahagian. Keadaan ini dinamakan sistem kouta.

Tempelak Najib kalau cara yang diamalkan Mahathir itu dia lakukan dia juga akan dapat jadi presiden Umno selama 22 tahun.

Sebelum ini Najib mendedahkan macam mana pada tahun 1987 dia telah menyelamatkan Mahathir dari tewas kepada Tengku Razaleigh Hamzah dalam perlawan merebutan jawatan presiden Umno. Dalam perlawanan itu Mahathir menang tipis 43 undi apabila Najib yang mulanya menyokong Tengku Razaleigh berpaling tadah menyokong Mahathir.

Serangan atau pengungkitan Najib kepada Mahathir itu menyebabkan Mahathir tersendu. Sehari sebelum itu Mahathir cuba mengucar kacirkan Umno dengan mengumumkan kononya Speaker Dewan Rakyat Pendikar Amin Mulia telah melepaskan jawatan. Bagaimana pun pengumuman dibuat Mahathir itu dinafikan oleh Pendikar Amin tidak sampai 48 jam selepas itu.

Mahahtir dan Amin kini berada dalam keadaan tidak hormoni dan umum sedang menganalisa siapakah antara mereka berdua yang berbohong dan ingin mengeksploitasikan antara satu sama lain. Pendikar mengakui ada berjumpa Mahathir tetapi bukan menyatakan hasratnya untuk meninggalkan Dewan Rakyat. Penafian Pendikar itu disifatkan Mahathir sebagai hendak memalukannya.

Yang jelasnya perbalahan antara Mahathir dan Najib semakin tegang dan hangat. Mahathir yang kini sedang diarakkan ke seluruh negara dalam usaha meraih sokongan rakyat bagi menjatuhkan Najib tidak akan mudah mengaku kalah. Dia akan terus membedil dan menembak Najib hatta pun secara rambang dan menggunakan peluru kapur. Begitulah perangai orang kalau sudah hilang sabar dan kewarasan.

Selepas di Ipoh, khabarnya Mahathir akan dibawa ke Kelantan pula. Biasalah orang yang memikul dan mendolor Mahathir ke Kelantan itu adalah "kerbau jantan kelabu" sama yang akan turun sawah tidak kira musim apabila dia sudah naik minyak atau dikala musim kemarau di mana rumput kering dan lopak tempat berkubang menjadi kering.

Sekali lagi saya ingin tegaskan, Najib tidak akan mudah turun dan diturunkan. Seperti mana diakuinya beliau mendapat sokongan padu daripada kalangan ahli Umno. Saya setuju dengan pengakuannya. Semua ketua-ketua bahagian bersamanya begitu juga dengan ahli parlimen. Cadangan untuk mengadakan undi tidak percaya di parlimen ke atas Najib hanya sia-sia sahaja.

Ada agen dan broker politik kini sedang berusaha mengenapkan lebih separuh ahli parlimen (112) untuk mengadakan undi tidak pecaya kepada Najib. Dari satu sumber, agen menyebut mereka hanya memerlukan 12 orang ahli parlimen sahaja lagi untuk menjatuhkan Najib dalam parlimen. Yang anihnya agen yang berusaha itu datangnya dari rahang Umno manakala kekuatan atau kuasa untuk menjatuhkan Najib diharap daripada Pakatan Rakyat?

Wakil Rakyat yang diharapkan akan mengenapkan angka untuk melakukan undi tidak percaya sebahagian besarnya dari Sabah.

Najib bukan seperti Abdullah Ahmad Badawi yang tidak mahu bergaduh dan lebih suka mengalah. Mahathir harus tahu kedudukan dan sokongan Najib dari Umno kuat. Najib bernasib baik kerana kebetulan pimpinan peringkat bahagian adalah kawan-kawannya semasa dalam pemuda dulu, mereka tidak akan mengkhianatinya apa lagi bila mereka semua sudah selesa dan kekeyangan dengan harta yang ada.

Bagi sesetengah ketua Umno atau ahli parlimen belum tentu mereka akan hidup selesa seperti hari ini, punya wang, kereta besar dan bini banyak kalau tidak berketuakan Najib.

Memerhati pertelingkahan Najib - Mahathir ini saya menjangkakan tindakan Mahathir akan menjadi lebih rakus dan dramatik lagi selepas ini. Beliau akan menggunakan peluru terakhir yang saya sebut sebelum ini. Satu tindakan yang mungkin dilakukan, ialah mengistyharkan diri keluar daripada Umno seperti mana yang pernah dibuat pada era Abdullah dahulu.

Untuk menarik simpati ahli Umno dan menyatakan kebencian kepada Abdullah, Mahathir bersama isterinya bertindak keluar dari Umno, yang mana diikuti sama oleh Sanusi Junid. Beliau menyertai Umno semula selepas Abdullah tidak menjadi PM.

Penafian yang dibuat oleh Pendikar Amin Mulia menyebabkan Mahathir tersinggung dan akan menerbitkan marah yang parah kepada Najib. Keadaan hari ini Mahathir sudah menjadi Singa tua yang terluka, marah dan bengisnya sudah melewati kepala tetapi untuk bertindak tidak berkeupayaan. Maka Najib tidak begitu membimbanginya.

Bagaimana pun kita tunggu permainan dan game kedua mereka seterusnya yang situasinya kini makin menyeronokkan. [wm.kl.8:43 am 19/05/15]

No comments: