Sunday, May 24, 2015

Muhammad Taib menyatakan yang benar tentang Pas

ULASAN PAGI                                                                                    

Luahan hati bekas MB Selangor Muhammad Mohd Taib terhadap parti Pas yang baru dianggotainya semalam pahit untuk didengar tetapi itulah hakikatnya. Katanya, dia sudah kurang senang dengan perkembangan yang ada dalam Pas kini terutamanya aksi anak-anak muda yang pulang dari Timur Tengah yang ghairah mahu menguasai Pas.

Mereka itu kata Mohamad, ingin menguasai Pas sampai memburukkan sama sendiri dan berpuak-puak. Mereka memang pandai membaca ayat-ayat Quran dan hafal hadith tetapi cetek dalam politik.

Katanya, kalau jadi imam bulan puasa mereka baca ayat Quran panjang-panjang, tetapi bila ditanya soal semasa, mengenai GST, 1MDM dan sebagainya mereka tidak tahu.


Beliau sangat bimbang dengan golongan yang mengakui pejuang agama ini tetapi cetak dalam politik akan menyebabkan Pas rosak. Muhammad yang juga Penolong Ketua Pengerangan Pas, tidak percaya mereka mampu jadi perdana menteri dengan pengetahuan sebegitu.

Dalam bahasa lain Muhammad tidak percaya Pas menjadi partikuat dan disegani kalau ianya ditadbirkan oleh golongan yang menganggap mereka ahli syurga, tanpa mengambil kira kepada golongan profesional.

Dalam pada itu beliau mahukan Pas kembali memilih pemimpin yang rasional seperti Tokguru Nik Aziz yang dapat diterima oleh semua pihak dan kaum. Negara ini bermasyarakat majmuk, maka susana itu perlulah diambil kira.

Muhammad juga tidak faham dengan sikap sesetengah ahli Pas yang mengharapkan kepada keredhaan Allah semata-mata, tetapi tidak berminat untuk ke Putrajaya. "Saya rasa ada something wrong kepada mereka," katanya.

Beliau juga berterus terang disamping bimbang dengan Pas yang kini mengeruh apabila ghairah untuk memegang jawatan, Pas akan memikirkan kembali kedudukannya dalam Pas. Apa dibayangkan Muhammad itu sekiranya Pas dikuasai oleh golongan konservetif yang pandai membaca Quran tetapi jahil politik dia juga akan memikirkan semula kedudukannya dalam Pas.

Pandangan atau sikap diambil Muhammad itu bolehlah dianggap sikap golongan cerdik pandai atau profesional yang menyertai Pas kerana tidak yakin dengan parti Umno kini.

Secara jujur saya sedikit terasa dengan kenyataan Muhammad itu, tetapi itulah hakikat yang berlaku kini. Tidak mustahil kalau apa yang dibimbangi bekas Naib Presiden Umno itu berlaku, menyebabkan kehebatan Pas selama ini yang dianggap parti yang berdisiplin dan kurang krisis akan hancur.

Muhammad menyatakan demikian dalam farum bertajuk "Mencari pemimpin baru Malaysia" yang diadakan di Petaling Jaya semalam. [wm.kl.11:10 am 24/05/15]


No comments: