Monday, January 23, 2017

Perkembangan terbaharu tanah jadi rebutan di Kelantan

Isu perebutan sibidang tanah di lebuh raya Paisr Mas - Rantau Panjang yang sebahagiannya kini dibangunkan perumahan awam oleh Syarikat Perumahan 1Malaysia (Prima), semakin menarik. Pertikaikan bukan sahaja di antara tiga pemimpin dan tokoh Pas, tetapi ia membabit pihak lain.

Khabarnya pihak kertiga yang merupakan tuan asal tanah berkenaan bercadang untuk "masuk daun" cuba mendapatkan haknya. Ada maklumat mengatakan pihak ketiga itu bercadang untuk membawa kes itu ke mahkamah.

Jikalau cadangan ini berterusan pertikaian tanah itu jadi semakin melebar dan mendebarkan.

Kerja-kerja pengumpulan dokumen dan bukti katanya sedang dilakukan dan ia sudah pun diserahkan kepada sebuah firma guaman yang terkenal di ibu negara, Kuala Lumpur.

Sebelum perkembangan ini diulas, esok saya akan sambung catatan sterusnya mengenai perebutan tanah berkenaan. Apakah isu yang sudah dibawa ke mahkamah sudah selesai atau macam mana? Berapakah nilai atau jumlah yang patut diterima setiap mereka yang terbabit dalam kes berkenaan?

Dan disebabkan pembelian tanah itu oleh pemimpin menggunakan duit parti, berapakah parti agama itu sepatutnya menerima wang itu? Tunggu. Wassalam. [wm.kl.3:15 pm 23/01/17]

No comments: