Thursday, May 31, 2007

Catatan Dari Kathmandu II

Rombongan Merdeka del’ Everest di Jamuan Malam.

SELEPAS melalui pahit getir menghadapi cabaran untuk menuju ke puncak tertinggi di dunia (8,850 meter) , dan puncak itu berjaya ditawan pada 22 Mei lalu, malam tadi kesemua pendaki Everest negara dan rombongan terdiri team perubatan, team kaji selidik dari Universiti Teknologi Mara (UITM) diraikan dalam satu majlis makan malam khas di hotel Annapurna di sini.

Majlis itu disusun secara spotan yang diaturkan oleh Presiden Majlis Tindakan Rakyat Kelantan (MTRK) Datuk Ibrahim Ali bagi pihak bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Walaupun majlis itu ringkas, tetapi ia sungguh meriah dan sangat bermakna kepada rombongan eksepidisi negara kerana itulah majlis pertama seumpama itu bagi meraikan kejayaan mereka.

Turut sama hadir pada majlis berkenaan ialah, Duta Besar Malaysia di Nepal, Mahinder Singh bersama empat orang pegawai keduataan dan para petugas sokongan pendaian (Sherpa). Majlis ringkas itu bermula dengan jamuan makan yang diserikan dengan ucapan kemudian upacara memotong kek.

Apa yang membuatkan anggota rombongan eksepidisi itu teruja, di samping mereka dijamu dengan nasib berani kambing, setiap mereka juga menerima cederamata peribadi daripada Ibrahim berupa, batu permata Nepal dan baju kemeja T yang bercapkan wajah keenam pendaki.

Turut sama menerima cederamata daripada Ibrahim ialah Ketua Eksepedisi, Datuk Khalid Yunus dan Mahinder yang menerima sehelai baju kemeja T sebagai kenangan.

“Saya berterima kasih kepada Datuk Ibrahim Ali kerana menghargai kejayaan rombongan eksepedisi mencapai puncak Everest,” ujarnya.

Katanya walaupun anugerah itu tidak seberapa, tetapi ia membawa erti yang besar kepada beliau dan anak buahnya. “Apa yang perlu dilihat bukan harga atau nilai hadiah ini tetapi yang perlu dilihat ialah hati orang yang memberinya,” katanya dengan nada terharu.

Ibrahim pula ketika menyampaikan kata-kata ringkasnya, berkata Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan timbalannya Datuk Seri Mohd Najib Razak tentu gembira dengan apa yang dicapai oleh para pendaki negara itu.

“Kejayaan ini dicapai sewaktu mereka mentadbir negara, dan tentu mereka sangat bangga dan gembira atas pencapaian ini,” katanya lagi.

Ibrahim yakin selepas ini kerajaan akan turut meraikan kejayaan ini apabila semua pendaki pulang ke tanah air kelak.

Dr Mahathir pula dalam mesejnya menerusi SMS menurut Ibrahim sambil mengucapkan tahniah atas kejayaan pendaki Malaysia, mengatakan hanya mereka yang cekal dan berani saja akan berjaya dalam hidup.

No comments: