Sunday, November 18, 2007

Susupan Pagi

Makin Jelas Siapa Yang Cuba Heret Raja

PIHAK yang terdesak dan gerun dengan himpunan 100,000 rakyat 10 November lalu nampaknya terus berusaha untuk memberi gambaran buruk mengenai himpunan berkenaan.

Kenyataan dan penafian oleh Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Wan Mohd Safiain Wan Musa bahawa Yang di-Pertuan Agong tidak pernah terlibat memberi sokongan dalam himpunan berkenaan terus dijadikan sandaran untuk menjelaskan kepada umum himpunan itu tidak mendapat perkenan.

Walaupun rakyat umum sudah mengetahui bahwa himpunan itu memang tidak ada kena mengena dengan Yang di-Pertuan Agong, dan tidak ada mana-mana pihak pun mengaitkan dengan Yang di-Pertuan Agong nampaknya pihak-pihak terdesak itu terus menjadikan kekeliruan yang sengaja dicipta itu sebagai isu.

Semua ini dilakukan dan terpaksa dilakukan kerana pihak itu sangat tertekan dengan apa yang berlaku paa 10 November lalu. Sekiranya mereka tidak merasa apa-apa sudah tentu isu kononnya Yang di-Pertuan Agong tidak beri perkenan dan kononnya dukacita itu tidak timbul.

Dalam hal ini, walaupun penjelasan Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara itu atas kemahuan dan perkenan Yang di-Pertua Agong, dan walaupun perkara itu tidak berbangkit, rakyat tidak akan berpuas hati selagi Yang di-Pertuan Agong, Sultan Mizan Zainal Abidin sendiri tidak tampil menyuarakannya.

Berbagai spekulasi boleh terjadi sekiranya Tuanku Sultan Mizan tidak tampil, termasuklah anggapan bahawa pihak Pengelola Istana itu sebagai telah diperalatkan oleh pihak-pihak tertentu agar mempergunakan nama Yang di-Pertuan Agong untuk memuaskan hati pihak-pihak tertentu.

Kita tidak meragui akan ketelusan di Istana Negara, namun jika mengambil iktibar kepada kisah-kisah lampau bagaimana dengan mudah sultan dan raja di peralatkan atau difitnah hidup-hidup oleh golongan tertentu menyebabkan ketelusan itu boleh dipersoal dan dibimbangi.

Di zaman dulu orang-orang berkepetingan di istana kadang-kadang menjadi dan bertindak lebih daripada kuasa raja. Raja atau sultan hanya diberi tahu sesuatu yang telah selesai atau telah diputuskan di kalangan datuk-datuk di istana. Suasana itu juga tidak mustahil berlaku di zaman ini.

Bagaimana datuk-datuk di istana akan bersemabayam di singgahsana ketika raja atau sultan tidak ada di dalam negeri ataupun ketika sedang gering. Bukankah pada hari kejadian itu Sultan Mizan tidak ada di dalam istana?

Tidak menjadi kesalahan kalau Sultan Mizan sendiri mengulas dan menyatakan perasaanya mengenai hal itu. Rakyat rela dan bersedia apa yang sebenarnya tersekang di sukma jiwa baginda. Rakyat sedia menelan sesuatu yang pahit itu kalau ianya benar.

Saya yakin kalau baginda sendiri melapazkan apa-apa berhubung himpunan itu rakyat bersedia menerimanya dengan baik dan tidak akan mempertikaikannya lagi.

Dari awal-awal lagi ada usaha untuk damage (memburukan) himpunan berkenaan dengan berbagai rumusan dan kenyataan yang tidak tepat mengenainya. Misalnya mengenai jumlah himpunan itu sudah dikucar-kacirkan dengan angka-angka yang tidak munasabah.

Antara usaha bagi damagekan himpunan itu ialah:

1.

1. Jumlah kehadiran himpun itu berbagai-bagai. Pihak polis mengatakan 4,000 sahaja. Menteri Penerangan kata gagal tanpa menyebut kehadiran. Manakala media pula melaporkan di bawah 50,000. Bila media melaporkan di bawah 50,000 sudah tentunya atas arahan kerana angka itu menunjukkan sasaran 50,000 oleh himpunan itu tidak berjaya.

2. Kononnya ia tidak diperkenan oleh Yang di-Pertuan Agong.

3. Himpunan itu menimbulkan keganasan menyebabkan peniaga kerugian.

4. Ada pihak yang mengumpah dan mengangkut para himpunan ke ibu kota Kuala Lumpur.

5. Ada usaha mengaitkan himpunan itu dengan puak militan.

Manakala usaha paling baru ialah dengan membabitkan Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah. Pihak berkenaan telah berjaya ‘memerangkap’ Sultan Ahmad Shah untuk sama memberi komen negatif mengikut kehendak mereka berhubung himpunan itu dengan mengatakan yang di-Pertuan Agong difitnah.

Kita tidak percaya kalau sebagai sultan yang bijak dan berjiwa rakyat, Sultan Ahmad membuat kenyataan yang jelas berat sebelah tanpa terlebih dahulu mendapat penjelasan daripada pihak berwajib mengenai himpunan berkenaan.

Seperti mana katanya; Saya dengan penuh kepercayaan yakin Seri Paduka tidak ambil bahagian apa-apa dalam perhimpunan itu," Memang pun sejak dari mula hingga akhir lagi Yang di-Pertuan Agong tidak mengambil apa-apa bahagian dan teribat menyokongnya.

Adalah dipercayai, usaha-usaha seterusnya akan dilakukan dengan lebih banyak lagi Sultan atau Raja-raja akan ditanya atau dibabitkan untuk memberi pandangan yang memihak kepada mereka.

Usaha ini mungkin tidak akan diperolehi secara serentak tetapi akan diusahakan secara berperingkat.

Tanpa prejudis kepada Sultan Pahang, di sini saya mencadangkan pihak berkenaan supaya meminta pandangan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah. Sultan Azlan adalah paling layak untuk memberi pandangan berhubung himpunan berkenaan apakah ianya haram ataupun tidak.

Selaku bekas Ketua Hakim Negara, Sultan Azlan Shah akan dapat memberi pandangan yang adil dan tepat. Baginda akan mampu menjelaskan sejauh mana himpunan itu cuba mengheretkan raja-raja ke dalam kancah politik.

Selain itu ulasan dan pandangan juga boleh diminta daripada sultan, raja dan Yang di Pertuan Besar Negeri lain. Negara ini ada sembilan orang raja, jadi jangan tanya seorang dua sahaja, sebalik tanya semua sekali. Apa lagi kalau Majlis Raja-Raja sendiri membuat penjelasannya kelak, ia dikira lebih tepat dan muktamad mengenai status himpunan berkenaan. [wm.kl 10:00 18/11/07]

No comments: