Friday, October 16, 2009

Susupan Petang

Bila Umno Bertelagah Sesama Sendiri

IA mungkin hanya gurau untuk menghilangkan katuk! Tetapi kalau dinilai gurauan itu ada nilai tersendiri dan boleh difahami apakah erti di sebalik gurauan itu. Gurauan ini dirujuk kepada ‘pertelagahan’ antara dua orang pembahas ucapan dasar di perhimpunan agung Umno hari ini. Antara wakil Terengganu, Rosli Mat Hassan dengan wakil Kelantan, Noor Zahidi Omar.

Rosli Mat Hassan kata, Umno Kelantan tidak mampu merampas Kelantan walaupun dari seorang bergelar Tok Guru Nik Abdul Aziz. Sindiran Rosli itu benar-benar menyenakkan wakil Kelantan itu menyebabkan dia menempelakkan Umno Terengganu dengan mendedahkan rahsia kejayaan UBN Terengganu dalam pilihan raya lalu.

Menurut Noor Zahidi wajar kalau UBN Umno berjaya merampas Terengganu dari Pas tahun 2004 kerana banyak wang ehsan digunakan. Katanya UBN beri macam-macam untuk menggoda rakyat termasuk basikal duit dan macam-macam.

"Kalau beri macam-macam, macam mana kalau Umno Terengganu tidak boleh menang!' kata Noor Zahidi.

Secara tidak langsung gurauan itu mendedahkan sikap dan kebejatan politik Umno di Terengganu. Tuduhan Pas selama ini bahawa kemenangan di Terengganu itu kerana kuasa wang bukan kuasa rakyat betullah. Hakikat ini disahkan oleh orang Umno sendiri. Penafian UBN ke atas dakwaan Pas itu ternafi automatik.

Di sini saya bukan hendak bersetuju dengan dakwaan dan ramalan Rosli itu. Tetapi kalau dilihat dari jauh pun Umno Kelantan tidak akan mampu untuk merampas Kelantan. Itu bukan jenguk dari dekat dan masuk ke dalam kelabu Umno lagi. Barang kali kalau jenguk dalam kelabu Umno Kelantan macam-macam yang ada, yang menjadi penghalang dan pengalang untuk parti itu merampas Kelantan. Atau kalau dijenguk dari dekat mungkin Umno sudah berbau kohong.

Perhatikan apa yang dilakukan Mustapa Mohamed apabila beliau dilantik jadi Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan. Sudah lebih empat bulan Mustapa dilantik jadi ketua. Dalam tempoh itu kalau kita pelihara kucing betina sudah pun mengeluarkan hasilnya. Nelly, kucing saya yang diambil di Raub enam bulan lalu sudah pun beranak tiga! Tetapi nampaknya Musatapa masih mandul untuk melahirkan idea, merancang strategi atau prgoram untuk merampas Kelantan.

Apakah beliau sibuk selaku menteri Perdagangan Antarbangsa dan Industri (MITI) sering berada di luar negara dan tidak sempat memerhati Umno? Kalau tugas itu menganggunya, bermakna pilihan Mustapa itu tidak tepat. Atau Mohd Najib Razak memilih Mustapa selepas tidak ada tokoh lain lagi yang boleh diharap untuk memimpin Umno Kelantan. Kepada Mustapa kalau beliau tidak berdaya, elok kalau beliau berundur dan serahkan kepada orang lain yang lebih berwibawa.

Cara pemilihan ketua Umno Kelantan agak anih dan istimewa kepada orang yang menjabatinya. Rasanya Kelantan saja melantik orang yang pernah memegang jawatan itu menjadi Pengersi Perhubungan. Tokoh yang pernah dilantik ke jawatan itu dua kali ialah Tengku Razaleigh Hamzah dan Mustapa Mohamad. Tengku Razaleigh pernah menjadi ketua Umno Kelantan tahun 19770-an dan sekali lagi pada tahun 1995.

Begitu juga dengan Mustapa pernah dilantik menjadi pengerusi pada tahun 2004 dilucutkan pada 2007 dan kini dilantik semula menjawat jawatan itu mengambil alih daripada Annuar Musa.

Melihat keanihan dan keistimewaan ini saja mengeshakan yang Umno Kelantan tidak tentu hala. Hilang kampas dan tidak tahu ke mana jalan bagaimana untuk berhadapan dengan Nik Abdul Aziz. Mungkin juga keramat hidup yang ada kepada Tok Guru itu menyebabkan Umno Kelantan jadi hilang akar ataupun sasau.

Kelemahan Mustapa sangat jelas. Selama empat bulan beliau memegang jawatan itu masih belum dapat berbuat apa-apa. Belum ada program besar diatur di Kelantan. Ketiadaan program perdana ini menunjukkan kelemahan Mustapa sebagai ketua atau CEO Umno.

Mungkin ramai yang hairan kenapa Mustapa diambil lagi walhal orang semua tahu mengenai stail gerak kerjanya. Selalu kedengaran keluhan dan cemuhan ahli Umno Kelantan kepada Mustapa. Mereka menganggap Mustapa tidak layak jadi ketua parti tetapi amat sesuai jadi profesor memberi kuliah di universiti. Beliau lebih sesuai di dalam bilik kuliah, forum dan canggung berada di lapangan atau di bawah. Nampak sangat akan kekokokannya.

Masalah paling besar dan mencabar Mustapa kini ialah berhubung perlantikan penyelia DUN dan Parlimen di kawasan-kawasan yang tidak dimenangi oleh UBN. Pengisian jawatan ini telah tertangguh beberapa kali. Mulanya ia akan diisi pada Ogos lepas dan ditangguh bukan Oktober ini.

Nama-nama untuk dilantik sudah pun ada, tetapi Mustapa tidak berani mengumumnya. Berlaku juga bantahan dan tentangan menyebabkan berlaku rombakan beberapa kali ke atas senarai yang sudah dimukatamadkan itu. Kerana bimbang berlalu pergaduhan sama sendiri, kerana merebut jawatan itu Mustapa khabarnya akan menyerahkan kepada Mohd Najib Razak sendiri untuk membuat pilihan dan pengumuman.

Berlarutannya masalah untuk melantik penyelia atau pengarah Dun dan Parlimen ini sekali lagi menjelaskan sikap 'rokrak' atau pun penakut yang ada kepada Mustapa. Kelambatan ini juga menjelaskan Mustapa tidak layak untuk menjadi ketua kerana tidak berani untuk membuat keputusan.

Mengenai perlantikan jawatan ini memang menjadi tumpuan di Kelantan. Sudah ada dari kalangan Umno sendiri akan mula menghitung Umno akan bergaduh kerana merebutan jawatan sekali lagi. Hanya tunggu masa saja untuk melihat akan meletupnya sebuah 'bom' perebutan di Kelantan. Semangat Janda Baik atau semangat tranformasi dalam perhimpunan agung semalam tidak akan merubah stigma dan phobia politik cah genting di Kelantan.

Mungkin berdasarkan situasi inilah menyebabkan Rosli Mat Hassan berani menyindir Umno Kelantan sebagai tidak berkemampuan untuk merampas Kelantan. [wm.kl. 1:00 t/hari 16/10/09]

2 comments:

AlHadi Tok Ayah Su (atas) said...

salam hormat !

sememangnya penduduk pendalaman terengganu tidak makan dengan isu sebaliknya lebih berselera dengan umpan,apabila bercakap tentang agama kebanyakan penduduk kampung hanya masih faham politik suku agama suku yang telah didakyah sekian lama dan agak sukar diubah.

untuk berubah landskap politik mengikut isu semasa memerlukan ledakan perbahasan untuk memuhasabah diri,jika asyik seia sekata itu bukan perbahasan namanya,lebih baik ampu dan mengamimkan sahaja apa yang disogokkan.

Maka dengan itu ijtima' kepimpinan Pas negeri Terengganu yang akan diadakan diKL (kubang lembik,Manir)pada 16 dan 17 ini adalah bertemakan "berubah untuk kemenangan"....!

ANAFAKIR said...

Salam untuk semua penjengok blog ini..Saya bersetuju dengan pandangan Tuan MSO bahawa Tok Pa ini lemah dan penakut untuk membuat keputusan.Ketakutan dan kelemahan itu disebabkan ada beberapa pemimpin di Kelantan yang masih digeruni oleh beliau antaranya YBM Tengku Razaleigh, selain itu Tan Sri Annuar Musa juga menjagi galang gantinya..seterusnya tentangan dan bantahan daripada beberapa ketua bahagian yang memang sejak dahulu tidak sebelu dengan Tok Pa ni.Nasib baik si lompat-lompat tu tak ada dalam UMNO kalau tidak pasti lebih haru dan membiru kerana Tok Brehem ni musuh mak bapak kepada Tok Pa ni..semua orang tau bagaimana Tok Berehem ni penah menghemtam Tok Pa semasa perhimpunan agung UMNO beberapa tahun yang lampau antara kata-katanya yang cukup tidak cerdik ialah .." nasib baik jawatan sultan kelantan tu tak leh dilantik kalau tak, abis dia amik oleh dia belako [ dia di sini merujuk kepada tok pa la ].." begitulah lebih kurangnya.Nampak sangat berehm ni dengki dan cemburu.Kemudian tidak beberapa lama selepas itu Datok Zaid Ibrahim dilantik Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan, melalak tidak berlagu skali lagi Tok Brehem ni dan ahkirnya membawa kepada pemecatan dia dari UMNO..begitu juga sekarang ni Datok Zaid juga dipecat/keluar dari UMNO.Berbablik kepada Tok Pa, beliau sejenis manusia tidak dengar cakap orang lain.Kalau dia percaya pada seseorang tu, maka dia percaya mati-mati la pada orang tersebut walaupun dalam waktu yang sama orang kepercayaannya itu tikam belakangnya dan pelbagai lagi.Bila ada orang cuba menasihatinya maka yang tukang menasihatinya tadi pulak akan dipinggirkan...satu sikap yang tidak wajar. Diumpamakan " bodo takleh nak aja, cerdik taklah nak tupe ". Semasa menjadi Penaung anak-anak kelantan kat sebuah universiti..presiden anak-anak kelantan waktu itu adalah orang kampungnya [ Tok Pa ] bersikap talam dua muka.Depan ini memang kuat UMNO, Tok Pa percaya habis sedangkan di belakangnya si mamat ni mengutuk dan memaki hamun Tok Pa.Menang PRU MPP kat universiti pun dengan melalui tiket pro-pembangkang..tetapi sikap pura-pura si mamat ni cukup dibenci oleh mahasiswa lain.Tok Pa pernah diberitahu akan hal ini melalui setiausaha sulitnya tetapi rasanya tidak berjaya kerana si mamat tersebut tetap kekal dipercayai oleh Tok Pa...munafik juga sikap si mamat tu.Kesimpulannya, kalau Tok Pa bersikap macam ni maka sampai bila pun UMNO Kelantan menjadi pembangkang di Kelantan. Saya sebenarnya menyokong 100% kalau UMNO kekal selama-lamanya menjadi pembangkang di Kelantan....