Tuesday, June 1, 2010

Susupan Pagi

Wabak Abdullah Badawi Masih Membelenggu Malaysia

SAYA bersetuju dengan kenyataan Exco Kelantan, Husam Musa katanya kerajaan Malaysia berkerja mengikut jam. Mereka akan bekerja dalam tempoh berkerja dan tidak akan mempedulikan apa yang berlaku selepas itu. Mungkin sindrom tidur yang ditinggal bekas PM, Abdullah Badawi masih membelenggu kepimpinan negara.

Mungkin kerana menyedari hakikat attitude orang Melayu inilah maka Dr Mahathir Mohamad sebaik jadi PM telah mempercepat - menyamakan waktu antara Semanjung dengan Sabah dan Sarawak. Hasil penyamaan itu menyebabkan rakyat Malaysia tersedar awal sejam dan terlewat tidur selama sejam.

Bahanannya pula bila kurang tidur banyak keganjilan berlaku semasa Mahathir kerana kekurangan tidur itu menyebabkan beliau banyak berfikir termasuk melakukan keganjilan kepada negara.

Husam menyinggung hal itu apabila dalam semakannya menerusi laman web rasmi kerajaan, Bernama, sehingga jam 9:00 malam tidak ada apa-apa kenyataan yang dikeluarkan oleh mana-mana pemimpin negara ini yang mengutuk kejadian serangan ke atas misi kemanusiaan ke Gaza, kelamrin.

Kata Husam, Menteri Luar, Anifah Aman tidur awal. Entah-entah Anifah Aman tidak pun maklum dengan kejadian itu. Beginilah kalau lantik menteri kerana ingin menyelamatkan keadaan dan bukan berdasarkan latar belakang dan semangat seseorang. Perhatian mereka terhadap kes-kes begitu akan menjadi kurang.

Mungkin Husam juga sebagai orang politik turut tertidur selepas itu. Cuma bezanya lewat sedikit daripada pemimpin Umno kerana ingin mengusik atau mahu mendengar dengkur pemimpin Umno yang sedang dilamun mimpi Apco itu.

Jam 2:00 pagi seorang bloger dan penulis seperti saya, masih belum tidur. Dalam mata berbinar dan silau terus membuka dari satu laman web ke satu laman web untuk mendapat berita terkini dengan kejadian itu. Buntu...dalam kebuntuan itu saya menghubungi bekas ahli Parlimen Jeli, Apandi Mohamad yang diketahui berada di Turki minggu lepas.

Menurut Apandi beliau juga tidak mengetahui nasib rombongan Malaysia itu. Segala maklumat dengan rakan menyertai misi itu terputus lebih 24 jam lalu. Beliau sudah pun berlepas dari Turki dan ketika bercakap dengan saya beliau sudah berada di Dubai untuk terbang pulang. Mungkin lewat pagi ini Apandi akan sampai ke tanah air.

Saya juga mencari apa yang Husam cari itu, sejauh mana keperihatinan kerajaan Malaysia. Sehinggalah pagi ini baru saya mendengar di radio Klasik yang Najib Razak ada membuat kenyataan kesal dan mengutuk kejadian itu. Ianya disiarkan menerusi siaran berita. Anih radio Klasik yang menjadi radio nasional tidak menghebahkan kejadian itu. Sekali lagi sikap dingin dan tidak serius radio ini menggambarkan semangat dan sikap menterinya.

Itulah kita, dalam nasib manusia lain ditindas dan dibunuh kita masih asyik mendengar lagu-lagu klasik, dondang sayang, pop yeh yeh dan sebagainya. Teringin saya menyaksikan apakah lagu-lagu ini akan terus dimainkan dicorong radio kalau musibah secelaka itu menimpa kita.

Sekali lagi kalau melantik menteri kerana bakat dan kesediaannya mengampu Perdana Menteri maka begitulah jadinya. Peduli apa dengan kebajingan Yahudi. Dia tidak akan peka kepada masalah-masalah lain yang lebih besar dan memerlukan pemerhatiannya. Kalau menteri menjaga radio ada semangat kemanusiaan dan agama tinggi, pasti beliau akan menelefon Pengarahnya agar sering-sering menghebahkan apa yang berlaku dengan disulami kecaman halus ke atas Zionis. Pengarah Penyiaran juga nampaknya dua kali dua puluh lima saja dengan menteri.

Benar kata Husam kita tidak sensitif atas apa yang berlaku. Kesakitan rakyat Palestin di Gaza tidak sampai ke sini. Kita hanya merasa dengan mata - menerusi tontonan filem tetapi tidak merasa dengan hati. Kalau kita merasa dengan hati kita akan segera ke sana. Kita bukan saja menangis tetapi terus berlari untuk membela mereka yang tertindas.

Kalau Malaysia merasa kesakitan dan kepedihan itu mereka perlu bertindak segera. Seperti mana kata Husam, kerajaan Malaysia harus bangkit seperti Sweden, Sepanyol, Denmark,dan Greece yang memanggil duta Israel. Dan tindakan paling bermakna dalam menyatakan simpati dan kebencian kita kepada Israel ialah membatalkan segera kontrak dengan Apco syarikat yang ada kaitan dengan Israel itu. Sinis Husam lebib baik wang untuk membayar kontrak bernilai REM77 juta itu dihantar ke Palestin.

Apakah kerajaan 1 Malaysia pimpinan Najib berani berbuat begitu?

Sementara itu satu SMS saya terima memaklumkan satu himpunan kemanusiaan dan solat hajat mendoakan kesejahteraan Palestin akan diadakan pada 3 Jun jam 6:30 petang bertempat di Stadium Melawati Shah Alam. Orang ramai dijemut hadir beramai-ramai sebagai simbolik sokongan mempertahankan Palestin dan mengutuk Israel. [wm.kl. 11:00 am 01/06/10]

2 comments:

Unknown said...

Kutuk,kecam,panggil duta,demonstras
i,sampai bila? sudah hampir 70 tahu
n pelastin di bantai dari jenarasi ke jenarasi, airmata kalau di hinpon dah jadi tasik.dunia islam
dgn pimpinan2 sekular tidak akan
merasai penderitaan rakyat pelestin
melinkan bermusim, islam adalah jawapan hakiki terhadap masaalah umat islam dari pelestin sampai kepattani dan mindanau di timor.itu
lah hakikat yg sebenar dgn jihad umat pattani yg berjiran dgn kita bisa mempertahankan daya juang mereka sampai kehari ini tampa dukongan saudara2 terdekat
apalagi dari jauh.

zarsaza said...

di akhir zaman nanti ada pokok akan berkata-kata, wahai muslimin, di belakang aku ada seorang yahudi menyorok,maka bunuhlah ia., kata hadis nabi. maka kita bersabarlah dengan dugaan ini.