Saturday, March 26, 2011

Dari Kucing

Pemimpin Tertinggi PKR Dan Pas Sudah Berada Di Sarawak

BEBERAPA pemimpin tertinggi parti komponen Pakatan Rakyat telah pun berada di Sarawak dalam rangka membuat persiapan dan penyusunan menghadapi pilihan raya umum Sarawak 16 April nanti. Antara mereka yang berada di Sarawak ketika ini ialah Naib Presiden Pas, Sallahuddin Ayub dan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar serta beberapa wakil rakyat.

Sallehuddin kini berada di Bintulu, sedang membuat penyusunan bersama barisan kepimpinan Pas kawasan berkenaan. Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa pula akan turun ke Sarawak esok atau lusa bagi mengemaskan beberapa sudut yang masih belum mantap.

Setakat ini menurut Nasharudin, Pas telah memastikan akan bertanding di dua kerusi ialah di Beting Maro dan Subuyau. Kemungkinan Pas akan mendapat satu lagi kerusi iaitu di Senadin yang terletak dalam Parlimen Miri. Senadin merupakan kawasan campuran yang didominasikan Cina dan Melayu. "Kita sedang berunding dengan DAP dan PKR agar memberi laluan kepada Pas bertanding di kerusi ini," ujarnya.

Adalah dipercayai kedatangan Sallahuddin ke Bintulu untuk berunding mengenai kerusi berkenaan.

Secara umumnya pembahagian kerusi di antara parti komponen Pakatan Rakyat - PKR, Pas dan DAP masih belum selesai. Kerusi Pakatan Rakyat juga menjadi rumit bilamana Snap yang sebelum ini berhasrat untuk bersama Pakatan tetapi telah memilih jalan sendiri di saat-saat akhir. Langkah Snap itu menyebabkan akan berlaku pertandingan tiga atau empat penjuru di mana ini tidak memberi suasana baik kepada Pakatan Rakyat.

Sebelum ini Snap telah membuat pengumuman secara bersendirian akan bertanding di 24 kerusi. Pengumuman Snap itu dilihat parti berkenaan kemungkinan tidak akan bersama Pakatan Rakyat. Apa lagi ada usaha untuk membawa Snap kembali semula ke dalam BN. Usaha ini diusahakan oleh bekas Menteri Tenaga, Leo Moggie.

Dalam tilikan saya sekiranya benar Snap bertanding di lebih 40 buah kerusi jelas parti itu telah menjadi alat kepada BN. Bahawa kerjasama dengan BN itu sangat jelas. Apa yang berlaku Snap hanya akan meletakkan calonnya untuk mengacau pengundian untuk memberi alternatif kepada BN.

Dari cakap-cakap kedengaran di Kuching ini juga parti Kita turut sama akan bertanding. Parti itu akan menggunakan lambang Snap kerana ia tidak didaftar di Sarawak.

Sementara itu PKR sendiri juga masih belum memuktamadkan calon-calon mereka. Ia dipercayai dalam proses diperingkat terakhir dan semua calon akan diumumkan oleh Penasihat Umum, Anwar Ibrahim selewat-lewatnya pada 29 Mac ini. Bagaimana pun beberapa pemimpin utama PKR Sarawak sudah pun dikenali pasti kerusi masing-masing.

Sehingga ini seperti mana dilaporkan Utusan Borneo PKR baru mengenal pasti 19 calon. Parti itu akan bertanding di 35 kerusi.

Manakala kedatangan Nurul Izzah petang ini pula adalah untuk meninjau persiapan awal jentera pilihan raya. Beliau juga dikatakan akan turun ke beberapa kawasan untuk melihat persiapan dan mood pilihan raya dari dekat.

Saya terserempak dengan Nurul Izzah ketika beliau check in di sebuah hotel yang ditemani oleh Penasihat PKR Sarawak, Hafsah Harun. Turut sama kelihatan ialah bakal calon PKR di kerusi Demak Laut, Ali Hossein Abang. [kuching. 3:20 pm 26/03/11]

No comments: