Thursday, March 24, 2011

Sesudah Menyubuhi Tuhan

Suruhanjaya Sumpah Laknat

RAHIM Tamby Chik mencadangkan agar suruhanjaya bebas ditubuhkan untuk menyiasat dan mengkaji video lucah yang beliau tayangkan kepada wartawan kelmarin. Katanya suruhanjaya itu perlu untuk menentukan kesahihan kandungan video berkenaan dan juga mengesahkan apakah watak yang ada dalam video berkenaan orang yang disangka dan dituduhnya.

Saya nak tanya beberapa soalan berkaitan persoalan dan cadangan Rahim Tamby Chik ini. Apakah perlunya suruhanjaya itu ditubuh dan apakah perlunya siasatan ke atas video berkenaan. Biasanya sebuah suruhanjaya bebas ditubuhkan untuk menyiasat perkara yang ada kepentingan umum. Dalam kes video lucah itu apakah ianya merupakan kepentingan umum dan melibatkan keselamatan negara?

Video itu bersifat peribadi yang tidak ada kena mengena dengan orang ramai. Ia tidak perlu dihebuhkan pun. Kalaulah cadangan Rahim itu hendak diambil kira, maka banyak lagi suruhanjaya bebas perlu ditubuhkan. Bukan soal pengecut di sini, tetapi keperluan dan kemunasabahannya.

Saya nak sebut beberapa suruhanjaya bebas yang perlu ditubuhkan kalau mengikut versi ataupun pendapat bekas Ketua Menteri Melaka itu. Sebelum kes video itu disiasat, penyiasatan ke atas perkara berikut terlebih dahulu perlu dilakukan;

1. Mengenai skandal seks seoraang bekas Ketua Menteri dengan pelajar sekolah berumur 16 tahun sehingga melahirkan seorang anak.
2. Mengenai hubungan seksual dan afair seorang bekas ketua menteri dengan seorang gadis Pertugis.
3. Hubungan seks bekas ketua menteri dengan seorang perempuan yang berkerja di sebuah syarikat perumahan. Perempuan itu juga telah memohon sebuah projek tambak laut di sebuah negeri tersebut.
4. Mengenai hubungan seorang menteri dengan seorang perempuan Pertugis.
5. Mengenai hubungan seorang bekas artis sehingga mengandung dan terpaksa mengugurkan kandungannya di Johor. Sebelum itu artis berkenaan mengugut untuk terjun dari tingkat enam di sebuah hotel di Jalan Raja Laut.
6. Mengenai seorang menteri yang melayani gay.
7. Mengenai seorang bekas MB yang membawa puteri Umno ke tengah laut dengan boat.
8. Dua orang bekas setiausaha kepada bekas menteri dan menteri yang dikatakan telah membunting seorang artis dan seorang pramugari.
9. Mengenai ketua Umno sebuah bahagian di Kelantan yang meniduri 13 orang perempuan kampung.
10. Seorang kenamaan yang telah mengahwini seorang perempuan walaupun ketika itu perempuan itu masih belum habis edah perceraian.
11. Kena siasat juga kesahihan mengenai perkahwinan seorang menteri dengan isterinya kini yang meragui dari segi syarak.
12. Siasat juga bekas menteri yang dikatakan berhubung sesama jenis (lesbian).
13. Siasat juga setiausaha politik kepada menteri yang dikatakan mengamalkan ajaran sesat.
14. Siasat juga menteri yang terlibat melakukan perpindahan wang secara haram.
15. Siasat juga Ketua Menteri yang terlibat dengan pengurup wang.
16. Siasat juga bekas menteri yang menjadi kaya raya dengan memperdagangkan pendatang asing.
17. Siasat juga menteri yang ditangkap basah dengan seorang artis di Port Dickson.

Ah, banyak lagi. Sebenarnya perkara disebut itu lebih utama dari video lucah itu kerana ia membabitkan negara dan rakyat.

Justeru saya tidak fikir pihak kerajaan bersedia melayani cadangan Rahim Tamby Chik itu. Kalau alasan suruhanjaya itu perlu disiasat kerana ianya melibatkan pemimpin yang bercakap mengenai Islam, nah... semua kes-kes melibatkan apa disebut itu juga melibatkan pemimpin Islam, yang bercakap mengenai Islam, yang pakai baju Melayu pada setiap hari raya.

Adalah tidak adil dan zalim kalau video itu perlu disiasat demikian rupa atas kehendak individu berkenaan. Yang jelas melihat dari cara modus operandinya ia dilakukan atas sifat dendam, geram dan kemaharahan yang tidak dapat dihilangkan.

Baikkah orang ini semua dan kita semua mengucap sedalam-dalamnya mentauhidkan diri kepada Allah, menginsafi apakah yang kita lakukan ini menguntungkan kita, negara dan bangsa atau sebaliknya. Dan kepada rakyat di luar sana sesekali angkatlah tangan menadahkan doa kepada Allah dengan meminta kita semua dimasukkan iman diberikan taufik dan hidayah. Kerana apa yang berlaku di negara kita sekarang adalah satu bala' dan petaka.

Apakah bala' dan petaka yang menimpa kita hari ini angkara sumpah laknat? Kita terlupa laknat Allah itu akan hadir secara umum walaupun ia hanya dilakukan oleh seorang manusia saja. Selagi orang yang bersumpah laknat berada di negara ini dan kita juga berada di negara ini maka bala atas sumpah laknat itu akan melaknat kita semua! [wm.kl.8:30 am 24/03/11]

4 comments:

Unknown said...

Terima kasih MSO.
Saya dapat agak MSO dah nak muntah dan meloya dengan Dato T yang penuh dengan lendir dan cuba berlagak baik.
Senarai MSO ini menjadi panjang lagi.
Yang sejals bapak segala maksiat ini adalah Mahahtir Mohamad. Semua ini berlaku dizaman Mahathir.
Mahahtir memenjara Lim Guan Eng kerana memepertahankan keluarga Melayu yang cucunya dirogol Ketua Menteri.
Mahathir mengajar orang Melayu kelucahan dan terus menerajui pemikiran Melayu melalui kelucahan.
Kini Mahahtir menghampiri 90 tahun dan terus hanyut dengan modal lucah untuk membunuh karierr musuh politiknya.
Sayang, Mahahthir yang menghampiri 90 tahun ini akan dilihat sebagai Bapak Kelucahan Melayu. kerana modal kelucahannya ini hanay diguna pakai untuk membunuh karier musuh politik bekas didikannya sendiri.
Memang kotor politik UMNO. Lebih jujuk dari pembunuhuan Gulam Khan dengan kapak Siam di Rantau Panjang.
Bersediakah anak-anak Mahathir untuk mengngkat muka menghadapi semua ini selepas bapa mereka tiada lagi nanti?

Double A said...

Dan kena siasat juga kes pembunuhan model Altantunya yang sehingga kini masih banyak misteri

Anonymous said...

Salam Pak MSO

Marah benar nampaknya kali ni. Tapi terus terang, bila bekas ketua menteri tu keluar tv bercakap pasal video tu, semuanya dah jelas memang isu video ni satu fitnah besar.

firdaus said...

sedih dan geram dengan sikap orang melayu yang kadang-kadang lebih yahudi daripada yahudi, lebih kafir daripada kafir, lebih paria daripada paria sampaikan paria sendiri pun kalau dipilih nak mengaku melayu pun dah tersa malu, kalau betul-betul ada pilihan baik jadi paria aja dari jadi melayu

menyedihkan......