Wednesday, April 18, 2012

Laporan Lewat

Perkhemahan Protes PTPTN Kurang Sambutan?

Malam tadi saya mencemar duli pergi ke Dataran Merdeka untuk melihat anak-anak muda berkhemah membantah PTPTN. Masuk malam ini sudah tiga malam mereka berkhemah, makan minum dan tidur di situ. Mereka akan bermukim di situ sampai 28 April.

Syabas diucapkan kepada anak-anak muda yang memberani membela diri dan kebenaran. Walaupun tindakan itu dianggap kebudak-budakan dan setengah aksi agak melampau tetapi ia memberi mesej tersendiri, bahawa mahasiswa bukan golongan yang boleh diperbodohkan.

Dari sisi lain selamanya golongan mahasiswa merupakan golongan pendesak. Status mereka di mata masyarakat sebagai golongan cerdik pandai dari dulu hingga sekarang tidak pernah luput. Cuma sedikit saya ingin katakan, apakah tindakan mereka itu memberi kesan positif kepada apa yang mereka perjuangkan?

Kalau ia tidak memberi apa-apa kesan dan tindakan itu tidak ubah seperti main jual-jual ia akan diketawakan oleh orang ramai? Apa-apa protes seumpama itu dimasa akan datang tidak akan dipedulikan.


Relatifnya sambutan kepada protes itu tidak seberapa. Kalau jumlah atau angka menjadi perbandingannya ia mengecewakan. Tidak sampai 100 orang mahasiswa yang meneruskan protes dengan cara tidur, makan di situ.

Mahasiswa sendiri nampaknya keliru dengan protes cara itu. Malam tadi yang ramai ialah mahasiswa keturunan Cina. Hanya beberapa orang sahaja Melayu dan satu dua India. Angka yang datang menonton dan meninjau malam tadi lebih ramai dari peserta.

Semasa saya singgah di bucu dataran Merdeka kawasan yang ditakluki mereka, turut berada di situ ialah Ahli Parlimen Kota Raja, Dr Mariah Mahmud, Ahli Parlimen Ketereh Abdul Aziz Kadir dan Ahli Parlimen Tanah Merah Amran Abdul Gahni. Ketua Penenerangan PKR Badrul Amin dan Ketua PKR Cabang Pasir Mas, Dr Wan Suhaimi Wan Daud juga hadir sama.

Mereka datang memberi sokongan kepada mahasiswa dan turut menanda tangan menyatakan sokongan dan memberi kata-kata semangat di atas banting yang disediakan untuk pelawat.

Perkhemahan budak-budak itu aman dan tiada ganggun malam tadi. Di sebrang jalan kira-kira 100 meter tersandar track DBKL dengan beberapa orang petugas memantau dari jauh. Kebetulan malam tadi pemasangan lampur neon sebagai persiapan konsert Di Raja Sabtu ini menjadikan kawasan Dataran Merdeka bersinar banar dan berkilau-kilauan. [wm.kl.11:38 am 18/04/12]

No comments: