Wednesday, April 4, 2012

Susupan Tengah Malam

Maklumat Yang Menarik Mengenai Isteri...

Satu maklumat yang saya terima malam ini mengejutkan. Ia tidak terfikir dan cerita mengenai hal ini tidak pernah terkeluar dari mulut sesiapa sebelum ini. Kalaulah yang memberi tahu tidak ada autoriti saya tidak akan blogkan perkara ini. Tetapi kerana sumber ini melihat sendiri maka saya kongsikan perkara ini.

InsyaAllah saya akan sambungkan posting ini pagi esok. Wassalam.

Sambung cerita semalam: Malam tadi saya menemui sepasang suami isteri. Mereka sudah lama berhajat untuk berjumpa saya bagi menceritakan fasal perniagaanya. Walaupun sedikit keuzuran, saya cuba mengeraskan diri memenuhui permintaan pasangan ini.

Biasalah bila berjumpa dan bersembang topik yang tidak dapat dielakkan politik. Selepas mereka suami isteri memperihalkan perniagaan mereka, perbualan merebak kepada politik. Kerana mereka berdua berkerja atau ada hubungan intim dengan Felda, saya cuba-cuba tanya mengenai kekalutan di Felda sekarang ini tentang penyenaraian Felda Global Ventures Holidings (FGVH).

Saya kira mereka tahu apa yang berlaku di ibu pejabat Felda. Benar. Cerita mereka sama dengan cerita di luar di kalangan peneroka. Penyenaraian FGVH itu dibuat dalam keadaan tergesa-gesa menurut mereka. Si isteri suami itu berkebetulan menyediakan satu sistem berhubung penyenaraian itu menjelaskan banyak duit dibelanjakan untuk penyenaraian itu. Membazir wang peneroka.

"Lepas satu sistem satu sistem dibuat, sekejap begitu sekejap begini menyebabkan banyak wang habis, MSO" katanya yang mesra memanggil saya MSO.

Mereka juga bercerita fasal pergolakan dalaman, mengenai pertukaran pegawai dilakukan hampir setiap bulan. Menurut mereka pertukaran itu semata-mata dibuat untuk melindungi sesuatu yang berlaku di dalam Felda. Kemasukan Mohd Isa Samad di Felda menimbulkan banyak masalah dan merosakkan ketenangan dalam Felda.

Sejenak diam cerita perihal pengawai dan penindasan dalam Felda tiba-tiba meletup dari mulut si suami kepada si isteri itu cerita mengenai isteri Pengerusi Felda Mohd Isa Samad bernama Bibi Sharliza Mohd Khalid.

"MSO tahu cerita mengenai isteri Mat Isa?" tanya si suami. "Cerita apa..?" tanya saya sambil meneka mungkin dia hendak beri tahu yang isteri Isa itu adalah seorang puteri Umno yang pernah menjadi wakil rakyat di Negeri Sembilan.

"Dia ada opis di Felda?" katanya menyebabkan saya terbelalak. Fikiran melarang menjabat wajah montok gemuki pendek Rosmah Mansor. Setongkok tubuh Rosmah masuk ke dalam kedua belah biji mata saya. "Kenapa..?" soal saya kehairanan.

"Dia ada pejabat di Felda di tingkat 10?" katanya lagi. "Untuk apa, apa faedahnya...takkan nak temankan Isa sampai ada pejabat?" rungut saya nada bergurau kemudian mahukan kepastian; "Mungkin dia pergi jumpa suami dia, je.."

"Tidak MSO, ada bilik untuknya..saya dah terserempak banyak kali," katanya mempertahkan kata-katanya.

Oh kalau begitu si Bibi ini sudah jadi macam Rosmah. Apakah dia meniru Rosmah? Rosmah waktu awal-awal dulu ada pejabat di lantai (tingkat) pejabat suaminya. Sebaik sahaja Najib Razak dilantik menjadi perdana menteri, diperluaskan lagi pejabat itu. Tidak pasti apakah pejabat Rosmah di JPM itu masih ada atau pun sudah di pindah ke Kuala Pilah apabila ramai orang mempertuturkannya.

Saya tidak fikir Bibi seperti Rosmah, gara-gara nak jaga suami sampai buat pejabat dekat pejabat suami? Tetapi perkara-perkara jaga suami begini tidak mustahil. Biasanya suami ada skandal atau afair dengan staf menyebabkan isteri jadi pening kalau duduk di rumah?

Saya harap cerita ini dapat disahkan. Saya tidak fikir ia berlaku tetapi kerana orang yang menceritakan itu sering ke pejabat Isa Samad, laki bini... sukar juga untuk saya menafikannya. Lagipun kedua-dua mereka bukan jenis suka menyambung cakap ataupun suka membuat gossip. Mereka bersopan santun dan beradat.

Tan Sri Isa Samad jawablah persoalan ini kalau iya kata iya kalau tidak kata tidak. Saya tungguh penjelasan kalaupun tidak dari Mohd Isa sendiri mungkin pengawal atau pegawai peribadinya boleh menjawab bagi pihak Isa. [wm.kl.10:32 am 04/04/12]

No comments: