Sunday, August 2, 2015

Tempias kabinet Najib kepada Umno Kelantan

 PANDANGAN PAGI

Walaupun rombakan kabinet Najib Razak minggu lepas adalah untuk mengukuhkan kedudukannya dan membuang duri dalam daging dalam Umno, (Muhyuddin Yassin) tetapi sedikit sebanyak ia memberi tempias kepada Umno Kelantan apabila dua orang timbalan menteri baharu berasal dari negeri itu.

Ahmad Jazlan Yaakob
Perlantikan Asyraf Wajdi Dusuki dan Ahmad Jazlan Yaakob itu menggembirakan rakyat Kelantan amnya dan khasnya Umno kerana ia memberi kesan kepada parti itu. Kedua-dua mereka merupakan muka baharu yang dikira dapat memberi suntikan semangat kepada Umno Kelantan.

Asyraf dilantik menjadi timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri, manakala Jazlan dilantik menjadi timbalan menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah II. Kedua kementerian itu dilihat dapat memberi kelabaan kepada Umno Kelantan sebagai menghadapi pilihan umum akan datang, kerana kedua kementerian itu boleh memberi fungsi tersendiri dalam menaikkan imej Umno di Kelantan.

Alwi Che Amat
Asyraf Wajdi Dusuki
Bila berbicara mengenai perlantikan dan tuah mereka itu, tidak dapat tidak, perlantikan kedua mereka itu adalah atas kehendak Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan Mustapa Mohamed. Najib sudah pasti akan meminta Mustapa mengemukakan nama untuk diangkat sebagai jemaah menteri, dan Mustapa pula sudah tentu mengambil kira kemampaun atau sumbangan bakal diberikan oleh kedua timbalan menteri itu.

Tidak ada guna mereka dilantik menjadi jemaah kabinet kalau ia tidak memberi apa-apa signifiken kepada Kelantan. Apa lagi kalau setakat melakatkan glamour kepada mereka.Asyraf terutamanya janganlah menggunakan jawatan itu untuk mempromosi dan mengiklan diri berlebihan-lebihan dengan penampilan elita. Beliau perlu menampakkan berjiwa rakyat mirip-mirip Mustapa Mohamed.

Baik bagi Asyraf dan Jazlan perlantikan itu satu ujian kepada mereka sejauh mana mereka mampu untuk meletakkan diri mereka sebagai orang politik dan pejuang rakyat. Mereka kini sedang memasuk ke fasa kedua dalam politik, kalau diibarat kepada murid mereka sudah melangkah ke bilik peperiksaan.

Ramzi Abdul Rahman melayan tetamu dalam satu majlisnya.
Yang hendak dinilai, apakah tindakan Mustapa itu benar dan kedatangan kedua timbalan itu memberi impak kepada Umno? Dapat membantu Umno untuk merampas Kelantan dalam pilihan raya umum akan datang?

Umum tahu kedudukan Umno Kelantan pada masa ini dalam keadaan terbaik untuk merampas kerajaan Kelantan daripada Pas. Dengan segala masalah dihadapi Pas baik dari segi pengurusan kerajaan negeri yang lemah, kewangan yang terhad dan perpecahan dalam parti itu ia membuka harapan kepada Umno. Keadaan dan masalah itu akan diguna sebaik mungkin oleh Umno. Kegagalan kerajaan Pas melaksanakan beberapa projek asas sangat menekan rakyat Kelantan dewasa ini.

Perpecahan dalam Pas ekoran penubuhan Gerakan Harapan Baru (GHB), atau parti baru, meletakkan Pas dalam keadaan tidak seampuh dahulu. Penubuhan parti baru menyebabkan Pas Kelantan akan kehilangan darah untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang. Pas Kelantan tidak perlu mengalami kekurangan sokongan kesan daripada wujud GHB sampai 50 peratus, tetapi cukup untuk 20 peratus sahaja, ia sudah membolehkan Pas tertumus.

Dalam penilaian ringkas saya, sekiranya GHB benar-benar wujud di Kelantan dan mengambil bahagian dalam pilihan raya, atau berlaku pertandingan tiga penjuru, Umno akan mampu menguasai 35 kerusi dan keadaan ini sudah meletakkan Pas di pinggir "neraka politik". Kalaupun Umno tidak dapat mengulangi sejarah tahun 1978, tetapi ada kemungkinan sejarah itu akan berulang.

Mungkin angka dan penilaian sama sudah dibuat oleh Mustapa Mohamed tentang realiti dihadapi Pas dalam PRU akan datang. Justeru perlantikan Pengerusi Yayasan Dakwah Islam (Yadim) Asyraf dan ahli Parlimen Machang, Jazlan itu sebagai menjadi pemangkin kepada harapan itu.

Persoalannya sejauh mana kedua mereka dapat menjadi "katalis" kepada harapan itu? Apakah keduanya berkemampuan membantu Umno dengan perlantikan itu atau mereka sendiri tidak pernah berasakan perlantikan mereka itu adalah penanam modal (investment) oleh Umno untuk pilihan raya akan datang? 

Perlantikan kedua mereka itu seperti diterima baik oleh Umno Kelantan apabila tidak ada kedengaran suara-suara sumbangan disebalik perlantikan. Tetapi dari kalangan pemerhati dan mereka yang matang politik akan "bersoksek-soksek" mengenainya. Langkah Mustapa memilih kedua orang itu boleh dipertikaikan.

Misalnya ada suara yang menyebut, perlantikan Asyraf dan Jazlan membelangkang beberapa nama lain yang dilihat lebih mampu dan munasabah kalau dibawa masuk ke dalam kabinet. Mereka lebih dominan dalam konteks rakyat Kelantan daripada kedua timbalan menteri itu. Mustapa walaupun ada alasan dan hujah sendiri seakan tidak terpandang kepada beberapa senior lain. Mustapa tampaknya tidak melihat kepada senioriti dalam parti dan obses kepada perubahan semasa.

Kenapa mereka dipersoal, kerana mereka masih mentah dan junior dalam politik. Sepatutnya cukup salah seorang daripada mereka sahaja dan seorang lagi diberikan kepada junior dari kalangan mereka yang sudah berpangalaman dan masak dalam politik. Pembahagian golongan itu akan memperlihatkan ada keadilan dan logik dalam Umno Kelantan.

Sebelum ini ada orang mengagak Annuar Musa akan dibawa balik ke dalam kabinet. Beliau juga telah menunjukkan kehendak itu apabila melakukan pembelaan saat-saat akhir kepada Najib Razak. Usaha beliau untuk membersihkan MARA yang dibelenggu penyelewengan pembelian hartanah yang luar biasa, menampakkan beliau berminat besar. Tetapi usaha saat-saat akhir itu tidak berjaya memancing hati Najib.

Memang tepat kalau Annuar Musa tidak dibawa masuk semula ke dalam kabinet memandangkan beliau sudah berdekad menjadi menteri dan sekaligus menjadi pembawa suara rakyat Kelantan dan pemanggil pembangunan ke Kelantan. Masa selama lebih 20 tahun diberikan kepadanya menjadi menteri sudah mencukupi.

Selama menjadi menteri Annuar tidak ada apa-apa legasi ditinggalkan di Kelantan, jelas menunjukkan peluang yang diberikan kepadanya disia-siakan begitu sahaja. Jadi elok kalau Mustapa atau Najib tidak memilih Annuar untuk disenaraikan dalam kabinet menyelamat dan mengukuhkan Najib itu. Lagipun Annuar bukan lagi aset kepada Umno tetapi sudah menjadi liabiliti dengan sejarah-sejarah yang dicetaknya.

Tetapi, dengan mengambil dua muka baharu kononnya untuk melakukan perubahan dan menjadi daya tarikan baharu - anak-anak muda, dirasakan kurang bijak apabila masih ada tokoh yang dikira layak dan pantas berada dalam kabinet. Sepatutnya tokoh ini diambil, apa lagi sumbangannya kepada kekuatan Umno Kelantan khususnya dalam memberi modal kepada Umno sangat ketara.

Orang-orang yang dimaksudkan itu ialah Md Alwi Che Ahmad, Adun Kok Lanas dan juga Ramzi Abdul Rahman. Apabila ada kuota untuk Kelantan dilantik menjadi anggota kabinet, seharusnya Mustapa tidak melupai nama-nama ini. Barang kali tidak perlu diungkitkan jasa-jasa atau sumbangan mereka terutamanya Alwi kepada Umno Kelantan muasir ini, kerana sebagai seorang yang cekap politik tahu mengenai peranan Alwi ini.

Isu hudud yang selama ini menjadi masalah kepada Umno kerana ia berjaya "dipolek" oleh Pas, sedikit sebanyak terombak apabila Alwi telah berjaya memperdayakan Pas dengan isu itu apabila membuat pernyataan Umno sedia membantu Pas. Alwi telah menumpahkan air mata keikhlansannya di DUN Kelantan untuk melihat hudud terlaksana di Kelantan. Airmatanya itu berjaya memperlihatkan Umno tidak lagi jadi penentang hudud. Alwi menerusi isu hudud telah meletakkan persesi umum yang Umno juga mahukan hudud. 

Bukan itu sahaja, pengalaman politik dan pentadbiran yang diperolehinya semasa menjadi pengerusi atau ahli lembaga pengarah, ahli jawatan kuasa dalam beberapa buah agensi kerajaan dan badan berkanun melayakkan beliau dilantik menjadi jemaah menteri. Kalau hendak diukur dari segi pengalaman politik antara beliau dengan Asyraf dan Jazlan, orang kata panggil tidak dengar.

Pengalaman paling mahal ditimba Alwi ialah semasa menjadi ahli Parlimen Kok Lanas dan juga ketika menjadi Setiausaha Politik kepada Perdana Menteri, semasa Abdullah Ahmad Badawi menjadi PM. Pengalam ini merupaka aset besar bagi Alwi. Semasa menjadi Setiausaha Politik PM beliau juga antara orang yang merangka ke arah perpaduan Melayu di negara ini dan menguatkan kedudukan Islam.

Apakah aset dan kehebatan yang dimiliki Alwi itu tidak dilihat oleh Najib atau pun Mustapa Mohamed. Katanya ada maklumat mengatakan, Najib mahukan orang muda dalam kabinetnya bagi dijadikan pemain baharu dalam politik kontemporari. Dalam sisi politik, sebenarnya Alwi juga adalah seorang muda kerana beliau tidak pernah menjadi menteri atau memasuki jemaah menteri.

Hakikat "orang muda" dalam politik inilah yang mungkin gagal ditafsirkan oleh Mustapa Mohamed atau Najib. Orang muda dalam politik ialah mereka yang fresh, belum pernah menjadi menteri. Ia bukan sahaja diukur kepada usia tetapi kepada penglibatannya dalam kabinet. Walaupun usia Alwi dengan Annuar Musa hampir sama sekitar 60, tetapi dari segi politik usia Alwi lebih jauh muda dari Annuar kerana beliau tidak pernah menyertai kabinet dan juga masih bersih dari melakukan dosa dan noda kepada rakyat Kelantan.

Mungkin apa yang berlaku itu - mencicirkan senior dalam Umno Kelantan satu kekhilafan Mustapa atau pun keputusan terbaik bagi menguatkan sokongan anak muda kepada Umno? Bagaimana pun disamping Mustapa khasnya dan Umno amnya jangan ghairah meletakkan harapan kepada anak muda sehinggakan mengabaikan jasa dan pengalaman orang tua.

Bukan sahaja Alwi atau Razmi, senior lain juga haruslah diberikan tempat sewajarnya. Kepaduan antara dua golongan itu terutama dalam memegang jawatan menjadi kekuatan kepada Umno. [wm.kl.10:38 am 02/08/15]

No comments: