Friday, December 11, 2015

Masa terbaik untuk Pas sambut salam Umno

BUKAN KHUTBAH

Abdul Hadi Awang
Apabila Najib Razak telah menghulurkan salam silaturahim secara terbuka kepada Pas di hadapan 2,600 perwakilan Umno semalam, sepatutnya Pas, khas presidennya Abdul Hadi Awang menerima huluran salam itu dengan penuh keinsafan, kegirangan dan tanpa prejudis.

Huluran salam Najib itu tidakkah sesuatu yang ditunggu-tunggu selama ini bukan sahaja oleh sebahagian ahli Pas, tetapi para pencinta damai di negara ini. Huluran itu membawa signifikan menunjukkan bahawa Umno sangat terdesak dan sangat mengharapkan Pas. Jangan hitung mengenai sejauh mana keikhlasannya.

Tidakkah waktu kini, setelah Pas memutuskan hubungan dengan DAP, parti itu juga mengharapkan ada rakan baru untuk menggerakkan dan mengapai agenda politiknya. Para pemikir Pas faham natijah dan implikasi keputusan Pas itu. Mereka juga memahami Umno, adalah lebih baik daripada DAP dari segala-gala seginya, kecuali sejarah pedih yang pernah dicatat oleh parti tersebut yang sudah menjadi sebutan berzaman.

Pas atau Abdul Hadi boleh berpegang kepada bidalan; "sekali bah sekali pantai berubah; lain padang lain belalangnya." Umno kini dipimpin oleh Najib Razak dengan menggunakan tagline "wasatiyah", bukan lagi dipimpin oleh Dr Mahathir Mohamad yang tidak pernah menurunkan pedang dari memacung Pas.

Setiap kali berucap dalam perhimpunan agung Umno (PAU), Mahathir akan mengambil tidak kurang 15 minit untuk memacung dan menyerang Pas serta mempengaruhi perwakilan agar terus membenci Pas, dan menampakkan Pas sebagai parti yang ekstrem, kolot dan pembawa fahaman agama yang songsang. Itu era Mahathir Mohamad.

Hari ini sudah berbeza yang amat ketara. Bermula di zaman Abdullah Ahmad Badawi menjadi presiden Umno lagi, membawa kepada Najib, serangan terhadap Pas sudah tidak ada lagi. Umno telah mengubah pendekatan dan penerima terhadap Pas bukan musuh tetapi rakan yang perlu dijinakkan.

Tepat kalau Abdul Hadi menerima ajakan Najib itu sebagai sesuatu yang positif untuk kepentingan , negara dan rakyat seluruhnya, seperti mana ujarnya, "matlamat itulah juga yang menjadi prinsip perjuangan Pas yang menjadi al Quran, as Sunnah, ijmak dan qias sebagai rujukan dalam menentukan prinsipnya termasuk dalam gerak kerja dan tindakan untuk membina masa depan negara."

Perkembangan dan senario semasa kini, ancaman global terhadap Islam memberi ruang dan kesempatan baik untuk semua orang bersatu. Kebetulan pula dalam keadaan Umno tertekan dan Pas pula telah membersihkan semula dirinya dari sekularisme yang didakwa cuba diterapkan oleh golongan tertentu sehingga dianggap untuk mengubah keaslian Pas, (apabila pemimpin profesionalnya) sudah tidak ada, nah inilah masanya.

Umum tahu dari segi tindakan politik, Pas perlu berhati-hati untuk berkolabroasi dengan Umno. Makanya sambutan tangan silaturahim itu harus dilakukan dengan cara terbaik.  Kenyataan Abdul Hadi itu, bahawa Pas berpegang kepada Quran dan hadith serta masih menjalani tahalul syiasi dengan PKR, berupakan kenyataan politik yang waspada. Kita memahami maskud kenyataan Abdul Hadi itu beliau tidak mahu ahli bawahan terkejut dengan salam dihulurkan Najib itu.

Mungkin ketika ini, presiden itu menyedari masih ada sebilangan ahli bawahan yang tidak dapat menerima Umno dan sejarah silam menjadi phobia kepada mereka. Tarbiah menerusi kaedah tertentu yang dilakukan agar ahli menerima Umno sebagai rakan kongsi atas maslahat agama dan bangsa, masih belum menyeluruh. Jadi, terbiyah agar ahli memahami perjuangan Umno senonim dengan Pas perlu diperbanyak dan diperluaskan lagi sebelum tangan persefahaman itu tergenggam.

Dan apabila Hadi mengatakan Pas masih bertahalul syiasi dengan PKR, sebenarnya ia bukan masalah untuk Pas berkolaborasi dengan Umno. Pas, atau Hadi seharusnya mencari ikhtiar macam mana untuk mengajak sama PKR (sebahagian) agar bersama Pas untuk berpakat dengan Umno. Alasan dan hujah betapa perlunya PKR Melayu dan Pas bersama Umno untuk maslahat agama dan bangsa mungkin boleh digunakan.

PKR juga kini berpecah dalam penerimaan mereka terhadap Umno dan kepimpinan Najib atau pun dalam berpolitik. Sebahagian orang dalam PKR menerima konsep Malaysia Malaysian yang dibawa oleh DAP. Mereka bersetuju Malaysia ini dibangunkan secara bebas tanpa ada gagasan dan isme bersifat kesukuan dan kaum.

Sementara sebahagian yang lain masih kental bersemangat nasionalisme. Baja nasionalisme yang mereka pupuk dari Umno semasa menjadi ahli parti itu sebelum ini masih bersemi di hati. Mereka ini sebenarnya lebih mudah untuk diajak memahami Umno dan kehendak Pas itu berbanding orang DAP.

Mungkin Pas tidak dapat mengajak PKR yang bersifat atau menerima Malaysia Malaysian itu. Tetapi Pas boleh berpakat dan memujuk PKR yang bersemangat Melayu dan anti Cina. Mungkin Pas sendiri sudah indentify akan orang-orang dalam PKR.

Saya rasa Pas mengenali orang-orang demikian dalam PKR. Saya tidak mahu mengatakan mereka yang beriya mahu terus bersama Pas dalam PKR adalah mereka yang bersemangat Melayu dan anti Cina. Tetapi kalau diselidiki ada orang-orang dalam PKR berpendapat demikian. Mereka lebih suka dan yakin untuk bekerjasama dengan Pas berbanding DAP, ataupun bekas orang Pas dari Amanah. Sebab itu orang-orang ini tidak begitu gembira dan menyambut kelahiran Amanah.

Kenyataan berhati-hati Abdul Hadi dalam menerima huluran salam ukhwah Najib itu, dibimbangi ia akan mengelirukan ahli Pas peringkat bawahan atau mereka yang sudah dipakukan dengan cerita Pas tidak akan berkerjasama dengan Umno, yang mana perkara ini dipertegaskan oleh sesetengah pemimpin Pas.

Kebimbangan itu sebenarnya lahir dari rasa kurang yakin dan kesediaan Abdul Hadi sendiri. Ia tidak patut timbul kerana beliau adalah pemimpin yang perlu berani, tegas dan mampu mempengaruhi ahli bawahan dengan prinsip dan dasar parti. Sikap wala' ahli kepada kepimpinan seharusnya digunakan oleh Abdul Hadi bagi menjayakan agenda ini.

Dalam niat untuk menyambut huluran salam Umno itu, Abdul Hadi tidak perlu meletakkan perbezaan dasar Pas dengan Umno sebagai halangan. Dasar dan perbezaan itu boleh diserasikan selepas wujudnya persefahaman. Apa yang lebih penting ialah Pas mendapat manfaat untuk parti dengan kerjasama berkenaan. Pas juga tidak pernah atau telah menarikan fatwa bahawa Umno adalah parti sekular dan kafir?

Pelancaran program Indeks Syariah yang dilakukan oleh kerajaan Umno adalah peluang terbaik bagi Pas bagai mana untuk berperanan dalam mengimplimentasikan perjuangannya. Program berkenaan memberi peluang kepada Pas dan seluruh umat Islam membaiki atau pun membuka peluang bagi memperluaskan perlaksanaan Islam di negara ini. Program berkenaan bertujuan mencari mana-mana ruang Syariah yang boleh diperkemaskan. Menerusinya Pas boleh menerapkan atau guna untuk menjayakan perjuangannya.

Peluang ini sepatut digunakan sepenuhnya oleh Pas, untuk memacarkan Nur Islam yang diyakininya. Apabila Pas bekerjasama dengan Umno, sudah tentu juzuk ini dapat dipergunakan oleh Pas secara lebih efektif lagi. Semua harus tahun matlamat perjuangan Pas ialah untuk mendaluatkan Islam. Asalkan Islam dapat didaulat usah kira siapa yang memerintah. Dalam hal ini bukan kulit menjadi ukuran tetapi isinya yang penting.

Justeru bagi saya huluran salam persahabatan yang dibuat Najib itu perlulah disambut oleh Pas dan Abdul Hadi secepat yang boleh. Di zaman Abdullah menjadi PM dahulu saya pernah mencadangkan kepada seorang pemimpin kanan Pas, agar Pas bekerjasama sama dengan Umno menerusi Kerajaan Perpaduan. Alasan dan hujah saya waktu itu, ketika itulah masa terbaik untuk Pas menginding dengan Umno kerana Umno dalam keadaan lemah.

Sudah pasti Umno yang dalam keadaan lemah dan sakit sekiranya Pas menjalani kerjasama ia sangat dihargai, seperti mana orang sakit yang diziarahi rakan dan sanak saudara. Erti kepada pertolongan dan bantuan itu lebih bermakna jika dilakukan tepat pada masanya.

Malangnya pemimpin berkenaan bersikeras menolak pandangan saya itu dengan berkeyakinan kelemahan Umno di era Pak Lah itu akan memberi peluang untuk Pas menumbangkan parti Melayu itu. Bagaimana pun ternyata apa yang diyakini pemimpin berkenaan masih meleset sampai ke hari ini. [wm.kl.10:41 am 11/12/15]

No comments: