Friday, December 18, 2015

Perpaduan Melayu bukan sahaja hanya Pas dengan Umno

SUARA PAGI

Cadangan Al Alumni Azhar untuk menubuhkan Jawatankuasa sebagai pihak ketiga untuk mebentuk plat form penyatuan Umno dengan Pas, bukan perkara sukar dilakukan. Sebelum ini pun berbagai-bagai jawatankuasa atau pun entiti, dan individu telah berusaha untuk menyatukan kedua parti berkenaan demi kepentingan bersama, tetapi gagal.

Bahkan ada golongan agamawan termasuk Mufti juga pernah berusaha ke arah itu, sehingga ada seorang Mufti sanggup bekereta waktu malam dalam hujan lebat semata-mata untuk melihat wujudnya kerajaan bersama di antara Pas dengan Umno pada tahun 2008. Tetapi ia juga gagal.

Untuk merealisasikan kerjasama yang indah itu, ia bukan boleh diimplimen oleh jawatankuasa atau pun mana-mana pihak dengan menjadi mediator. Orang ketiga hanya boleh menyata dan melaungkan keindahan natijah penyatuan itu,Titik tolak akhir yang akan menentukan apakah kerjasama itu jadi, wajar atau tidak ialah ahli parti itu sendiri. Ahli yang berhak menyuarakan dan menentukan apakah agenda itu cukup penting atau sebaliknya.
Mungkin pemimpin Pas yang sudah "segotel" (sepakat) bersetuju untuk berkerjasama dengan Umno. Tetapi penerimaan ahli masih belum terjawab. Perlu diingatkan bilangan ahli berbanding dengan pemimpin jauh lebih ramai. Pemimpin Pas termasuk wakil rakyat tidak sampai 1,000 orang, tetapi ahli yang menjadi pengundi dan berhak ke atas parti mereka lebih 1 juta. Mungkin pemimpin yang kini ada kedudukan, atau pernah bersama minum sirup selasih dengan tokoh-tokoh besar Umno sudah melupai kepedihan apa yang Umno lakukan kepada Pas, tetapi ahli di bawah mungkin masih mengingati dan merasai kepedihannya yang mencucuk hingga ke sum-sum.

Jikalah Pas sudah rasa terdesak untuk bersatu dengan Umno, jalan terbaik bagi Pas memanggil muktamar khas menentukan agenda kerjasama ini. Mandat daripada ahli perlu diambil sepenuhnya. Sebagai sebuah parti apa-apa resolusi penting perlulah daripada ahli yang membayar yuran. Keputusan sebesar itu, bekerjasama dengan Umno tidak boleh dilakukan secara ad hoc atau veto presiden.

Jawatankuasa yang dicadangkan itu, tidak berkeupayaan untuk merealisasikan kerjasama itu kalau setakat hanya meletakkan para pemimpin Pas dan Umno di atas satu pentas dengan memakaikan baju warna yang sama. Perkara paling penting ahli parti itu kena difahamkan sedalamnya akan tujuan, matalmat dan faedah penyatuan itu. Jauh dari itu juga menggali apakah maslahat Umno dan juga pihak yang beriya-iya mahu menjayakannya.

Janganlah membuat kerja sia-sia berulang kali.

Ingin saya sebut dan ulang lagi, kalau benar mana-mana pihak ingin memadukan Melayu dalam satu wadah dan fahaman demi kepentingan bersama, entiti atau kumpulan politik bukan saja diambil daripada Umno dan Pas sahaja. Ia juga haruslah ikut sama mengundang kumpulan-kumpulan politik lain, dalam hal ini PKR dan Amanah misalnya. Apakah dalam kamus pihak penganjur bahawa PKR dan Amanah bukan parti Melayu dan Islam? 

Kewujudan kedua entiti itu dalam aspek politik tidak boleh dinafikan seperti mana ada orang hendak menafikan hak dan kedudukan orang Cina dan India di negara ini. Mereka suka atau tidak sudah diikhtiras. Saya rasa dalam PKR sudah ada pemimpin tertinggi yang menunjukkan minat untuk bersatu atas semangat kaumiyah itu?

Jikalau pihak penganjur mengenepikan puak-puak lain dan hanya menumpukan kepada Umno dan Pas sahaja, percayalah gagasan kepada perpaduan Melayu dan Islam itu tidak akan tercapai, melainkan ianya adalah retorik atau lagu pengulik tidur di malam hari hujan sahaja. 

Perpaduan Melayu harus dicanang dalam skop yang lebih luas dan global dan tidak bersifat sekelompok sahaja, itulah baru sesuai dengan martabat Alumni Azhar itu sendiri berwajahkan sejagat. Wassalam Mso.[wm.kl.8:30 am 18/12/15]

No comments: