Tuesday, May 20, 2008

Enekdot Politik

Politik Tiga Beranak Lawan Politik Dua Beranak

HEBAT Putera Mahkota Dr Mahathir Mohamad, Mukhriz yang tidak akan mengikut jejak langkah bapanya untuk keluar daripada Umno dan terus mendesak supaya Abdullah Ahmad Badawi meletakkan jawatan. Janjinya beliau akan medesak selagi Abdullah tidak melepaskan jawatan sebelum Disember ini.

Katanya beliau juga tidak akan melepaskan kerusi Ahli Parlimen Jerlun.

Katanya juga dia akan keliling dan putar Malaysia mendesak Abdullah agar melepaskan jawatan. Katanya 20 ketua bahagian bersamanya. Katanya juga puteri dan wanita Umno bersamanya.

Orang cekap dan pintar dalam politik dapat membuat kesimpulan mudah dengan sikap Mukhriz itu. Mengapa beliau tidak keluar Umno dan semacam kontras dengan langkah bapaknya. Ada motifnya! Sebenarnya Mukhriz berbuat begitu bukan kerana politiknya tetapi atas nasihat bapaknya juga. Suara politik Mukhriz sebelum ini pun adalah air liur bapaknya.

Semacam tektik Mukhriz berbuat begitu. Dia mungkin tahu dan sedar kalau dia bertindak keluar Umno ianya tidak memberi apa-apa kesan dan untung. Malahan tindakan itu boleh memberi kesan buruk kepdanya. Begitu juga kalau beliau melepaskan kerusi Parlimen Jerlun ia satu kerugian besar. Menyebabkan suara Mahathir tidak akan sampai lagi ke Parlimen.

Sekurang-kurangnya kalau beliau terus tercokol di situ beliau dapat membawa suara bapanya ke dalam Parlimen.

Apa yang Mukhriz dan bapaknya berharap daripada tindakannya itu ialah mereka mahukan Mukhriz diambil tindakan disiplin oleh Umno. Mereka mengharapkan Mukhriz dipecat daripada Umno. Apabila Mukhriz dipecat maka simpati kepada Mahathir akan bertambah-tambah. Itulah motif di sebalik tindakan Mukhriz itu.

Mahathir sebenrnya berharap demikian apabila beliau mengkritik dan mengodam Abdullah. Namun Abdullah sedikit bijak dalam hal ini beliau tenang dan tidak mengambil apa-apa tindakan. Malahan tidak pun memberi apa-apa amaran kepada Mahathir. Inilah yang menyebabkan Mahathir jadi sakit dan resah jiwa.

Jadi apabila Abdullah atau Jawatankuasa Disiplin parti tidak mengambil apa-apa tindakan atau memecatnya maka beliau bertindak memecat dirinya sendiri. Gelagat Mahathir ini sepertilah budak yang gila hendak berkhatam apabila orang tuanya tidak layan dia bertindak memotong kemaluannya sendiri!

Sekiranya Umno tiba-tiba bertindak ke atas Mukhriz memecatanya maka apa yang diidamkan oleh mereka berdua beranak tercapai. Nampaknya kisah dua beranak yang pernah ditimbulkan Zaharin Yassin dulu kini terpalit kepada Mahathir pula. Bezanya Abdullah tiga beranak (Kamaruddin dan Khairy) Mahathir hanya satu beranak bersama Mukhriz. Politik Malaysia hari ini adalah perlawan dua beranak lawan tiga beranak. Dan kita semua adalah pengikut atau penontonnya. Saya tidak! Ha...ha.... [wm.kl 10:00 pm 20/05/08].

No comments: