Wednesday, May 7, 2008

Ulasan Berita

Sombongnya Ketua Umno Bahagian Air Hitam

HARI ini hampir satu hari suntuk sibuk dan tidak sempat mengisi blog. Mungkin pejenguk ingin mengetahui perkembangan Raja Petra Kamaruddin yang terbaru. Nampaknya tidak ada apa-apa perkembangan atau pun isu terbaru mengenainya.

Cuma malam ini, mulai jam 9:00 satu himpunan massa tanda soladariti akan diadakan di hadapan penjara Sungai Buluh. Konvoi beramai-ramai akan bermula di Pejabat Anwar Ibrahim di Petaling Jaya.

Program itu dianjurkan oleh Anwar Ibrahim Club (AIC).

Mungkin saya tidak ikut serta kerana keletihan dan ketidakcukupan masa. Lagipun malam ini ingin menyudahkan penyuntingan buku baru! Cuma di kesempatan ini apa yang ingin saya sebut ialah mengenai sikap angkuh Ketua Umno Bahagian Air Hitam Johor bernama Samsol Bari Jamali yang meminta agar Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li) tidak menyibuk di Johor dan menumpukan perhatian bagi memulihakn Umno Kelantan.

Wah sombong dan egonya ketua Umno bahagian ini. Kenapa begitu sekali? Apakah kerana Umno dikatakan dilahirkan di Johor maka orang lain tidak boleh masuk ke Johor?

Saya ingin bertanya kepada ketua Umno bahagian itu. Macam mana kalau orng Johor tiba-tiba datang ke Kelantan untuk minta bantuan orang Kelantan? Apakah orang Kelantan harus menghalaunya pulang dan minta jangan menyibuk di Kelantan? Samsol kena ingat Muhyuddin Mohd Yassin adalah orang Johor yang akan mempertahankan jawatannya selaku Naib Presiden.

Tahun 1982 kalau tidak silap saya sewaktu berlaku pertandingan merebut jawatan Timbalan Presiden Umno antara Musa Hitam (orang Johor) dengan Ku Li (orang Kelantan). Musa bebas datang berkempen di Kelantan, malah Hussein Ahmad ketika itu timbalan menteri besar dan Muhammad Yaacob, menteri besar pun menyokong Musa. Mereka rela menolak Ku Li.

Ketika itu tidak ada seroang pun ketua bahagian di Kelantan yang sakit hati dengan Musa dan menghalau Musa pulang ke Johor. Orang Kelantan menerima demokrasi dan gentelman. Mereka tidak kata Musa datang ke Kelantan nak menyibuk.

Walhal orang yang Musa tentang itu orang Kelantan bernama Tengku Razaleigh Hamzah. Kalau hendak dikira orang Kelantan patut menghalau Musa pulang ke Segamat dan jangan menyibuk atau minta bantuan orang Kelantan.

Saya bukan hendak puji cara orang Kelntan berpolitik. Tetapi yang jelasnya cara orang Kelantan lebih terbuka, lebih jantan dan lebih rasional. Mereka menerima konsep Umno itu relevan untuk semua negeri. Umno bukan kepunyaan satu-satu negeri sahaja.

Saya harap sikap dan pendirian ketua Umno bahagian Air Hitam itu tidak menjadi pegangan ketua-ketua Umno bahagian lain di negeri Johor. Biarlah apa yang berlaku di Air Hitam itu sebagai kes terpencil sahaja di mana ketua bahagiannya belum matang tamadun!

Umno harus bebas, rasional dan demonkratik. Jangan cuba menjadikan Umno hak sesuatu negeri sahaja. Hari ini mungkin orang Johor khasnya Umno Bahagian Air Hitam merasakan Umno hak mereka. Hak orang Johor. Tetapi bagaimana 10 atau 20 tahun lagi. Mungkin senarionya berubah.

Kini pun Pas sudah mula dapat merobohkan kubu Umno Johor. Pas sudah ada dua Adun di Johor hasil pilihan raya lalu. Kemenangan calon Pas itu menunjukkan sikap terbuka orang Melayu Johor (bukan Melayu berbangsa Umno) yang tidak rigid dan berpegang kemas kepada Umno. Mungkin kalau masih kerabat kepada Umno macam kera kerabat pokok takutkan air dan menganggap Umno keramat macam busut jantan ialah ketua Umno Air Hitam itu sahaja. Sebab itu beliau merasa gerun dengan kemasukan Ku Li ke Johor.

Hendaknya ketua bahagian lain tidak terikut-ikut pandangan assobiah dan sifat kedaerahan orang bernama Samsol Bari Jantan itu. Syabas dan tahniah kepada cawangan Umno dan bahagian Umno yang berani memanggil dan mengundang Ku Li untuk berceramah. Tidak mengapa kalau tindakan mereka itu dianggap sebagai silap, tetapi lama kelamaan mereka akan menerima juga apabila kebenaran sudah mula singgah kepada mereka.

Selalunya orang buta tidak mengaku dirinya buta sehinggalah ia terlanggar batu dan tergolek ke dalam parit busuk! [wm.kl 6:45 pm 07/05/08]

No comments: