Monday, May 12, 2008

Ucapan Parlimen

Petanda-Petanda MP Sabah Akan Berhijrah Makin Jelas

MSO

UCAPAN Ahli Parlimen Kalabakan, Abdul Ghafur Salleh di Parlimen pagi tadi sungguh sentimental dan emosional. Ada maksud yang tesirat di sebaik ucapan berterus terang ahli Parlimen berkenaan.

Seperti mana katanya, apa yang diungkapkan bukan kerana beliau kecewa atau sengaja berbuat demikian tetapi ianya lahir dari lubuk hati sebenarnya yang perlu diberikan perhatian serius.

Jika diamati secara menghalusi nada ucapan Abdul Ghafur ada kesenimbungan dengan apa yang diucapkan oleh rakannya ahli Parlimen Kiamanis, Anifah Aman minggu lalu. Bahkan, Abdul Ghafur mengakui bukan sahaja beliau, tetapi (Ahli Parlimen Sabah) sanggup untuk tinggal bukan saja di rumah teras bahkan di rumah kampung sekali pun mereka sanggup.

Maknanya mereka bersedia untuk meninggalkan kemewahan yang dijanji oleh kerajaan BN dan bersedia untuk bersusah payah dengan pembangkang.

Abdul Gharuf berkata demikian apabila merujuk kepada ucapan Anifah Aman yang minggu lalu yang menngatakan kemungkinan ahli Parlimen Sabah akan berhijrah kepada pembangkang sekiranya perlu dan tidak merasa sayang untuk meningalkan BN yang baginya menyakitkan hati.
Anifah ketika menjawab pertanyaan dibangkitkan Ahmad Zahid Hamidi, yang ingin tahu apakah beliau (ahli Parlimen Sabah) sanggup meninggalkan rumah banglow (BN) untuk tinggal di rumah teres (Pakatan Rakyat), sambil menempelak balik Zahid mengatakan apa guna berada di dalam banglow kalau diletakkan di tepi tandas.

Ucapan Hanifah itu jelas mengenai pendirian wakil rakyat Sabah dan ianya ditafsirkan bahawa ahli Parlimen Sabah kini dalam bersiap sedia untuk bersama Pakatan Rakyat sekiranya mereka terus dianaktirikan.
Abdul Ghafur dalam ucapan semasa menyokong titih ucapan Yang di-Pertua Agong itu memberi reaksi yang sama menjelaskan ahli Parlimen Sabah akan melakukan jika perlu untuk berbuat begitu. Namun beliau lebih apologitik bila mana meminta kerajaan Persekutuan meneliti dan mengkaji apa yang dibangkitkan.
Abdul Ghafur mengungkit soal Sabah dianaktirikan, layanan double standard dalam membawa pembangunan infrastruktur dan pendidikan. Begitu juga peruntukan tiga kerusi menteri kepada ahli Parlimen Sabah yang merupakan kerusi tidak penting sebagai penghinaan kepada rakyat Sabah.

Ia katanya berbeza dengan layan ke atas sebuah negeri di Semenanjung di mana tujuh peruntukan menteri penting diberikan. Adalah dipercayai beliau merujuk kepada Johor.
Abdul Ghafur ternyata kecewa dengan tindakan itu lantas mencabar PM agar merombak semula Kabinet dan memperuntukkan jawatan menteri penting kepada Sabah. "Kita cabar agar Kabinet dirombak dan disusun semula,” ujarnya disambut dengan tepukan meja ahli Parlimen.
Selain daripada membangkitkan isu tersebut ahli Parlimen Kalabakan itu juga meminta agar royalti minya untuk Sabah dinaikan 20 persatus daripada kadar sekarang hanya 5 peratus dan wang itu dimasukkan terus ke dalam tabung pembangunan Sabah. Cadangan itu sejajar dengan tawaran pembangkang sekiranya ahli Parlimen Sabah menyokong Pakatan Rakyat royalti minyak sebanyak 20 peratus akan diserahkan kepada Sabah.
Dalam nada mengancam Abdul Ghafur berkata tidak mustahil kalau segala permintaan dan tuntutan-tuntutan itu tidak dipenuhi, ahli Parlimen BN Sabah akan berhijrah kepada pembangkang. Dalam hubungan ini jelas beliau, mereka tidak perlu menyertai pembangkang sebaliknya boleh mencari makenisme lain misalnya menubuhkan parti baru kemudian bergabung dengan Pakatan Rakyat.

Apakah ucapan Abdul Ghafur yang tidak ada non stop meluahkan perasaan rakyat Sabah itu berupa amaran dan isyarat jelas dan terakhir kepada kerajaan BN bahawa mereka sesungguhnya sudah hiulang sabar dan sedang bersiap sedia dan memerhati perluang untuk berhijrah kepada pembangkang?
Dan apakah isyarat itu menandakan dakwaan Anwar Ibrahim kononnya ada 30 ahli MP Sabah akan menyertai Pakatan Rakyat sudah hampir tiba, dan antara mereka ialah ahli Parlimen Kalabakan (Abdul Ghafur) dan Kimanis (Hanifah Aman)?

Memerhati kepada suhu politik kini yang semakin panas dan perkembangan politik akhir-akhir ini yang sukar untuk diteka, ia memberi bayangan seolah-olah apa yang didakwa Anwar Ibrahim itu sudah hampir sangat ketibaanya? [wm.kl 7:00 am 12/05/08].

No comments: