Wednesday, July 23, 2008

Laporan Tengahari

Majlis Syura Ulamak Mengunjungi Mursyidul Am Pas

AHLI Majlis Syura Ulamak Pas hari ini mengunjungi Mursyidul Am Pas, Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat di Kota Baru hari ini bagi menjelaskan isu mengenai muzakarah Pas - Umno yang menimbulkan kekeliruan.

Perjumpaan dijangka berlangsung selepas Zohor ini di JKR 10 di Kota Bharu Kelantan.

Antara ahli majlis syura yang hadir ialah Abdul Hadi Awang yang juga Presiden Pas, Nasharuddin Mat Isa, Timbalan Presiden, Ahmad Awang dan Tuan Ibrahim Tuan Man.

Ikut sama dalam kunjungan itu ialah Timbalan Mursyidul Am Pas, Dr Haron Din.

Kunjungan bagi menjelaskan isu berkaitan penting memandangkan timbul berbagai kekeliruan dan salah tanggapan mengenai rancangan mengadakan muzakarah berkenaan.

Nik Aziz sendiri dalam soal ini mengerluarkan kenyataan berbagai-bagai di mana ia menyebabkan timbul kekeliruan di kalangan ahli. Dan lebih parah apabila ia menampakkan wujud ketidaksefahaman beliau dengan Presiden.

Kenyaataan terakhir beliau memberi gambaran bahawa rundingan (muzakarah) itu tidak perlu diadakan sama sekali dan dalam masa sama beranggapan jika berlaku ia menyebabkan Pas akan jahanam dan rakyat akan marah.

Kenyataan Nik Aziz juga kelihatan begis dan begitu sombong dan ini menyebabkan tanda tanya apakah sebenarnya yang berlaku.

Pandangan beliau itu dilihat bertentangan dengan keputusan Majlis Syura sendiri yang memberi laluan kepada mana-mana individu dalam Pas untuk mengadakan perhubungan/perjumapan dengan pemimpin Umno bagi membincang masalah pepaduan ummah dan mengenai kepentingan Melayu dan Islam.

Pertemuan majlis syura dengan Mursyidul Am itu dikira satu peristiwa penting yang bakal menentukan apakah status mengenai ura-ura berkenaan. Apa juga hasil dari kunjungan majlis itu ke atas Nik Aziz akan merumuskan semua yang timbul berikutan cadangan itu.

Pertemuan awal ke arah muzakrah itu telah pun diadakan seperti mana didedahkan oleh Umno menerusi Presdiennya, Abdullah Ahmad Badawi.

Satu kenyataan akhbar dikatakan akan dikeluarkan di Kota Bharu lewat petang ini berhubung perkara berkenaan dan hasil pertemuan majlis syura dengan Nik Aziz itu.

Sementara itu Dewan Pemuda Pas yang mengadakan mesyuarat malam tadi telah memutuskan menyokong muzakarah berkenaan dengan mengenakan syarat ianya tidak terarah kepada perbincangan untuk berkongsi kuasa.

Bagaimana pun dalam kenyataan yang dikeluarkan tengah hari menerusi ketuanya Sallehudin Ayub, Pemuda Pas mengambil pendirian menentang muzakarah berkenaan. Kenyataan Sallehudin itu dikatakan bertentangan dengan pendirian dewan itu dan telah menimbulkan kontroversi di kalangan pemuda.

Sallehhuddin juga dianggap telah memanipulasikan pendirian dewan berkenaan. Laporan dan analisa mengenai Pemuda Pas ini akan menyusul. [wm.kl 1:50 pm 23/07/08]

No comments: