Tuesday, May 12, 2009

Politik Penyu Mengawan

Hishamuddin Jangan Main Api Di Terengganu!

[kemas kini] Polis Terengganu telah membuat kenyataan berhubung bekas Setiausaha Politik bekas MB Terengganu, Ahmad Ramzi yang dikeluarkan waran tangkap semalam. Menurut polis Ramzi telah tampil ke balai polis beberapa orang penyokong dan bukan ditangkap seperti maklumat diperolehi sebelum ini. SAH Dr Ramzi telah ditangkap polis. Beliau katanya ditangkap di Jertih jam 8:30 pagi tadi. Beliau kini dibawa ke IPK Terengganu. Reporter sedang mengerumuni IPK untuk mendapat penjelasan lanjut.

ADA maklumat mengatakan Ahmad Ramzi Mohamad Zubir (Dr Ramzi) telah ditangkap polis pagi ini. Sama-sama kita tunggu pengumuman daripada Polis Di Raja Malaysia (PDRM). HARI ini 12 Mei, tanggal yang disebut-sebut Umno Terengganu akan disusun semula. Katanya kedudukan Ahmad Said sebagai Timbalan Pengerusi Umno Terengganu akan berubah. Pengerusinya, Hishamuddin Hussein ada nama lain untuk diganti di tempat Mat Said. Siapa?

Khabar ini rasanya tidak berapa benar dan tidak logik. Hishamuddin baru saja diumumkan oleh Najib Razak sebagai pengerusi Umno Terengganu dengan Mat Said sebagai timbalan. Apakah Hishamuddin sedia mengkhianati pilihan Najib?

Bukan itu saja menukar dan mengenepikan Mat Said ia bermakna mengenepikan restu istana kepada Mat Said. Khabarnya juga motif penyusunan semula itu untuk memenggalkan jawatan Mat Said sebagai MB Terengganu?

Justeru tidak mungkin Hishamuddin akan menambahkan pening kepala Najib. Isu di Perak belum habis dan melanda kembali kini, nak mula dengan Terengganu pulak? Kalau begitu rosak jahanam semua Umno Malaysia ini. Makanya tidak mungkin ada penyusunan semula Umno Terengganu kini.

Hishamuddin katanya telah membuat penyelidikan dan kajian mengenai kelemahan dan kekuatan Umno Terengganu. Katanya dia telah turun ke Terengganu untuk mengenal pasti masalah dalam menyelesaikan kemelut yang ditimbulkan itu. Sebelum beliau memberi taklimat kepada pihak istana Terengganu beliau sudah turun awal-awal ke negeri penyu menangis itu.

Timbul sedikit keanihan kenapa Hishamuddin seolah melindungi pemergiannya lebih awal ke Terengganu dalam rangka mencari kesimpulan bagi menenangkan ombak politik Umno Terengganu itu. Dalam kenyataan kepada media beliau seolah memaklumkan kepada istana dulu sebelum hendak berbuat sesuaatu ke atas Umno Terengganu! Manakala pemergian ke Terengganu itu juga diminta supaya disembunyikan.

Apakah yang silap di sini dan apakah Hishmuddin ada agenda lain di Terengganu. Beliau memang ke Terengganu tetapi bukan menemui akal umbi tetapi menemui buah hati! Apakah maksud buah hati itu pulak? Apakah Idris Jusoh buah hatinya?

Biarlah, Hishamuddin dan orang politik memang ada berbagai agendanya sendiri. Agenda itu pula kekadang terlalu confidential. Misalnya dua orang wakil rakyat dari Kelantan ada kekasih masing-masing yang sedang menuntut di Universiti Malaya. Hujung minggu mereka akan ke Kuala Lumpur, beri tahu isteri dan anak buah kononnya ada mesyuarat parti atau agensi tertentu. Walhal mereka berfoya-foya dengan buah hati masing-masing.

Hujung minggu mereka akan ke UM ambil buah hati untuk makan-makan dan sebagai-sebagainya. Nama kekasih kedua-dua wakil rakyat berkenaan sudah pun dalam tangan saya. Hanya tunggu hari untuk disahkan dan 'dikebekkan' dalam blog ini.

Berbalik kepada cerita Umno Terengganu tadi, kalaulah benar hari ini Hishamudin akan umumkan perstruktruan semula Umno Terengganu melibatkan Mat Said ia adalah satu tindakan kurang bijak. Apa lagi kalau 10 orang Adun yang menjadi penganggu kepada Mat Said itu diambil kira ia akan menjadikan Umno Terengganu makin celaru.

Sebaiknya Hishamddin usah bermain api di Terengganu. Beliau harus tinggalkan politik Umno Terengganu kepada orang Terengganu. Orang Terengganu lebih mengetahui segalanya. Mereka akan mengetahui ikan apa ada di bawah lautan hanya dengan melihat kepada pecahan ombak apabila ikan itu sesekali menyedut udara di atas muka laut.

Hishamuddin kalau nak pergi ke Terengganu untuk bersuka ria dan berkelah pergilah tidak ada siapa nak marah.

Kemelut yang berlaku sudah semakin jelas. Yang terbungkus sudah mula 'terkebek'. Apabila polis sudah nak tangkap orang bernama Dr Ahmad Ramzi Mohamad Zubir, maka jelas siapa di sebalik penyebaran SMS tempoh hari. Orang ini pula adalah bekas Setiausaha Politik, Idris Jusoh. Apakah Idris tidak terlibat dalam soal ini?

Mungkin SMS itu dirangka demikian rupa. Disuruh buat dan dihantar ke dalam telefon sendiri kemudian buat report polis. Matlamatnya ialah untuk tidak mahu hadir siang dewan. Tujuan tidak mahu hadir sidang dewan supaya dewan kelihatan kosong dan yang ada Mat Said dengan speaker saja. Dengan cara itu dunia akan melihat Mat Said dipulau oleh Umno sendiri.

Maka betul dan benarlah kata Rahman Bakar, kemelut politik di Terengganu untuk menjatuhkan Mat Said ada grand design.

Kalaulah itu strategi kumpulan 10, itu silap. Mereka terlupa mengenai kehebatan Mat Said yang boleh berkawan dengan orang Pas. Semua Adun Pas di dewan katanya menyokong Mat Said. Pembelian dua ekor kambing Harun Taib oleh Mat Said adalah signal jelas bagaimana Mat Said rapat dengan orang Pas sampai boleh masuk ke dalam gok (kandang) kambing beor orang Pas.

Beginilah hidup. Selalu berlaku, walaupun perancangan manusia bijak tetapi bijak lagi perancangan Allah azajawa. Inilah kelemahan manusia tidak menyedari mereka berada di bawah kekuasan Tuhan. Kalau niat tidak betul maka semua perbuatan menjadi ‘belok belekar’.

Kepada Hismamuddin beliau harus selidiki dulu soal SMS itu. Beliau Menteri Dalam Negeri yang jaga polis. Kerah polis serek segera Ahmad Ramzi, soal dan siasat dia habis-habisan jangan bersikap double standard pula. Buka dan kobek apa yang ada dalam Umno Terengganu sebenarnya. Lepas itu barulah Hishamuddin buat keputusan. [wm.kl.11:00 am 12/05/09]

No comments: