Sunday, May 31, 2009

Dari Penanti

Dr Mansor Dijangka Raih 7,000 Majoriti

[kemaskini] Calon PKR, Dr Mansor Othman menang dengan majoriti 5,558 undi. Beliau mendapat 6,052 undi. Dengan ini ketiga-tiga pencabarnya dari Bebas termasuk calon bernama Kak Min hilang wang deposit.

BARU sekejap tadi saya telah menerima laporan langsung daripada Pengarah Pilihan Raya kecil DUN Penanti, Saifuddin Nasution Ismail untuk mendapat gambaran atau analisa awal mengenai keputusan pilihan raya itu.

Mengikut perkiraanya calon PKR, Dr Mansor Othman dijangka akan mendapat kemenangan besar dengan majoriti antara 6,500 hingga 7,000 undi. Perkiraan ini dibuat berdasarkan kesemua pengundi tegar PKR dalam pilihan raya umum lalu keluar mengundi hari ini.

Jumlah keluar mengundi pada hari ini ialah sekitar 7,000 undi.

Katanya dengan membuang 3% undi untuk calon bebas, ini bermakna Dr Mansor dijangka memperolehi majoriri lebih 6,000.

Mengenai jumlah keluar mengundi rendah, Saifuddin berandaian kerana kira-kira 20% pengundi atas pagar tidak keluar mengundi kerana mereka termakan dengan suasana tidak sihat menjelang pilihan raya itu yang sengaja diuar-uarkan.

Katanya mungkin timbul ketakutan dari kalangan pengundi atas pagar terhadap gambaran yang diberikan oleh media massa mengenai tindakan polis menyoal siasat beberapa pemimpin PKR sebelum ini.

"Tindakan itu sedikit sebanyak memberi kesan kepada mereka untuk keluar, disamping mereka mungkin mengira ianya tidak begitu perlu kerana PKR sudah pun menang awal-awal lagi," jelas Saifuddin.

Baginya walaupun peratus rendah tetapi apa yang menggembirakannya pengundi tegar PKR masih mampat sokongan kepada PKR. [wm.kl 6:40 pm 31/05/09]

No comments: