Wednesday, October 12, 2011

Susupan Pagi

60 Kumpulan Nasyid Akan Sertai
Himpunan Sejuta Umat


SEBANYAK 60 buah kumpulan nasyid kontemporari yang bergabung dibawah Gabungan Penasyid-Penasyid Malaysia (Munsyid) akan ikut sama mengambil bahagian dalam Himpunan Sejuta Umat yang akan diadakan pada 22 Oktober bertempat di stadium Shah Alam nanti.

Wakil gabungan berkenaan telah menyatakan persetujuan untuk ikut sama memberi komitmen dalam himpunan berkenaan Isnin lalu dalam satu pertemuan dengan pihak Sekretrait Himpunan yang di pejabat kumpulan nasyid Rabbani di Bandar Manjaralara, Kuala Lumpur.

Pengerusi bersama Himpunan Dr Yusri Mohamed besama setiausaha Himpun hadir dalam pertemuan tersebut memberi tahu matlamat himpunan itu dan juga bentuk-bentuk pengisiannya pada majlis berkenaan yang mungkin dapat disumbangkan oleh kumpulan nasyid.

Selain kumpulan Rabbani yang merupakan kumpulan nasyid tersohor dan popular di negara ini yang mempunyai ribuan peminat kumpulan In-team dan Hijazz juga turut sama mengambil bahagian pada himpunan itu dan wakil mereka juga hadir mendapat penjelasan dari sekretariat Himpun.

Difahamlkan Munsyid akan menggubah beberapa lagu khas mengikut tema himpunan berkenaan untuk dipersembahkan kepada orang ramai secara percuma sebagai komitmen mereka kepada pembangunan Islam.

Orang ramai selain dari dapat menyatakan iltizam mereka menerusi himpunan untuk menjaga akidah umat Islam itu, mereka juga dapat berhibur dengan persembahan kumpulan nasyid berkenaan. [wm.kl.10:20 am 12/10/11]

No comments: