Wednesday, October 5, 2011

Susupan Tengah Hari

Ayuh Gedebe Merah Kita Ke Stadium

SETIAP kali pasukan Red Worriors (Gedebe Merah) turun ke stadium Sultan Mohamad Ke IV untuk menentang lawan dalam rangka mempertahankan kejuaraan, maka puluhan ribu para penyokongnya akan membanjir stadium klasik itu.

Wajah stadium juga akan bertukar menjadi merah menyala bagaikan ladang bunga raya sedang mengembang tulip. Kehadiran puluhan ribuan penyokong pasukan Kelantan itu menggambarkan komitmen mereka dalam sukan bola sepak dan kesetiaan menyokong pasukan kesayangan mereka.

Setiap hati orang Kelantan akan merasa gembira dan bahagia dengan perkembangan itu. Rakyat Kelantan boleh menyatu dan duduk bersebelahan di atas bangku di stadium tanpa mengambil kira ideologi dan sokongan politik. Mereka juga boleh meminjam mancis untuk memasang rokok. Bila pasukan Kelantan, menjaringkan gol, penyokong gedebe merah serentak akan menjerik golllllll.... penuh kegembiraan.

Saya merindui akan suasana sebegitu wujud dalam setiap aspek kehidupan rakyat Kelantan. Paling penting ialah dalam aspek politik untuk membangun Kelantan dan merealisasikan syariat agama yang menjadi pegangan rakyat Cik Siti Wan Kembang. Hampir 100% rakyat Kelantan beragama Islam. Agama tauhid mereka ialah Islam.

Apakah kalau suasana yang wujud di stadium itu untuk meyokong pasukan gedebe merah diterjemhkan juga dalam aspek keagamaan untuk menegakkan Hukum Hudud di Kelantan. Saya yakin dan percaya baik orang Pas dan Umno Kelantan berpegang kepada Quran yang satu yang diturunkan kepada Nabi Muhammad s.a.w. Tidak ada pengubahan tafsiran dan terjemahan yang khilaf baik secara langsung atau tidak, kerana perbuatan itu berdosa.

Nah atas hakikat itu maka hukum hudud juga diterima seadanya seperti mana termaktub di dalam Quran. Ia satu ketetapan dan tuntutan kepada umat Islam - rakyat Kelantan untuk menegakkannya. Maka menjadi kewajiban semua umat Islam berusaha untuk melaksanakan hukum Allah berkenaan.

Cita-cita dan tekad murni ini akan terbangun berdiri kalau kita semua insaf dan sedar. Tidak ada sebab dalam keadaan umat Islam hampir 100% ianya tidak boleh dilaksanakan. Di mana ada jalan di situ ada kemahuan. Alasan ianya tidak sesuai dengan keadaan kini, atau ada pertentangan dengan Perlembagaan Negara boleh diatasi kalau kita mahu. Pandangan dan pendapat itu lahir dari mereka bukan rakyat Kelantan. Mungkin rakyat Kelantan yang gila dan selalu mabuk saja mempersoalkannya.

Rasanya perjuangan melawan penjajah untuk melepaskan negara ini dari 'dilindungi' lebih hebat dan mencabar daripada usaha untuk menegakkan hudud.

Kenapa kita berjaya menghalau penjajah dan akhirnya bebas dari 'lindung' kolonial itu. Jawabanya kerana kita bersatu, menghala satu pandangan, mengejapkan barisan dan membulatkan tekad untuk bebas dan merdeka. Dalam memperjuangkan itu kita melupai soal-soal remeh temeh warna hijau, biru atau kelabu tahi anjing. Kenjayaan kita membebaskan diri dari 'lindungi' itu membuktikan apa yang kita mahu boleh dicapai.

Bahkan Hudud lebih ringan daripada itu. Secara fizikalnya mudah. Tetapi apa yang menghalang ialah jiwa dan hati kita sendiri. Halangan secara ghaib ini, menyebabkan kita confisu, tiak yakin kepada keadilan Allah inilah yang menyusahkan. Pemikiran atau persoalan kononnya hudud tidak adil dengan tanggapan bodoh-dungu hanya orang Islam dikerat tangan bukan Islam tidak, adalah persoalan dangkal dan terbit dari orang yang tertutup rapat pintu hati dan jiwanya telah terhijap rapat.

Bukankah dalam penggubalan (implimentasi) hudud itu, ia akan dikenakan kepada orang Islam saja manakala bukan Islam tidak perlu dan diberi pilihan. Kenapa harus mengungkitkan soal kononnya hudud tidak adil dan kejcam. Siapalah kita hendak mempersoalkan apa yang telah Tuhan janjikan. Kekeliruan inilah yang disebutkan oleh para hukama bahawa musuh besar bagi manusia ialah kebodohan dan kejahilannya.

Berbalik kepada penyokong gedebe merah tadi, malam esok bertempat di Stadium Sultan Mohamad Ke IV akan diadakan himpunan kesyukuran hudud. Tujuannya menyatakan kesyukuran dan terima kasih kepada Allah kerana kerajaan Kelantan dan rakyat Kelantan tidak berselisih mengenai hudud dan terus nekad walaupun apa menghalang. Himpunan itu bagi menyatakan terima kasih atas komitmen itu dan terima kasih kerana Tuhan memberi kekuatan untuk menegakkkanya.

Jadi eloklah kalau malam esok, para penyokong gedebe merah ikut sama berhimpun. Kita mahu dengar mereka melaungkan gollllllll.... persis setiap setiap kali wira pasukan gedebe merah laung dan jerit kegembiraan bila wira mereka berjaya sumbat gol. Kita mahu malam besok 6 Oktober, puluhan ribuan yang hadir akan melaungkan Allahuakbar bila hudud dibut. Kita mahu suara gedebe merah yang penuh bersemangat bergumpal dan bergema melangkan kalimah suci itu sampai ke langit bagi menandakan ketawadukkan kita, dan kehambaan kita kepada Allah.

Tidak salah (lagi berkenaan), kalau Pengerusi pasukan gedebe merah Annuar Musa sendiri turun ke stadium menyertai himpunan itu. Tidak salah kalau Ketua Penerangan BN, Alwi Che Amat yang pusatnya luruh di Makkah turut sama hadir. Tidak salah kalau Mustapa Mohamed, Awang Adek Hussein juga hadir sama-sama menadah tangan mengaminkan doa dibaca Nik Aziz. Tidak salah. Tuhan tidak akan marah kerana mereka turun dan berhimpun untuk membesarkan perintah Allah.

Kalau segala macam kalo-kalo Umno turun bersama kalo-kalo Pas dan rakyat sekalian menyambut hudud maka hudud secara automatik tidak boleh dijadikan isu politik. Pas tidak boleh tuntutan dan dakwa yang mereka perjuangkan hudud dan hudud hak mereka. Bila kalo Umno juga hadir, Umno juga boleh memberi tahu rakyat mereka juga menyokong hudud.

Orang Kelantan sewajarnya bersatu dan berusaha untuk mendaulatkan syariah Islam seperti hudud itu demi menjaga maruah Kelantan yang dianggap sebagai negeri serambi Makkah. [wm.kl.11:36 am 05/10/11]

No comments: