Monday, October 10, 2011

Sususpan Petang

MP Pakatan Selamatkan RM30 Juta Wang Rakyat

AKHIRNYA Putrajaya terpaksa menarik balik cadangan untuk menyemak semula kemudahan untuk Ali Parlimen seperti mana diumumkan oleh Menteri Kewangan dalam Bajet 2012 yang dibentangkan pada Jumaat lalu. Perkara itu diumumkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nazri Aziz hari ini.

Kata Nazri beliau telah menarik balik cadangan itu selepas mendapati ahli Parlimen pembangkang tidak bersetuju dengan cadangan untuk menyemak kemudahan untuk ahli Parlimen itu. Cadangan itu katanya membabitkan peruntukan sebanyak RM30 juta.

Nasib baik juga ahli Parlimen pembangkang membuat bising kononnya tidak bersetujuan dengan cadangan berkenaan. Syabas kepada ahli Parlimen pembangkang, penolakan itu menunjukkan mereka tidak pelahap untuk menambahkan kemudahan untuk diri sendiri dan berpadan dengan apa yang ada.

Peruntukan itu mebabitkan RM30 juta ringgit. Dengan perkiraan mudah seorang ahli perlimen akan mendapat RM135,000 seorang di mana dengan wang itu membolehkan mereka mendapat sebuah kereta Honda Civi 1.8 untuk diberikan kepada anak gadis atau kekasih atau isteri muda yang berbaju hijau.

Penolakan ahli Pembangkang itu menjelaskan akan keikhlasan mereka. Apa yang mereka perjuangkan bukan untuk diri sendiri tetapi untuk rakyat. Inilah perbezaan sikap di antara ahli parlimen pembangkang dengan ahli pembangkang UBN yang selamanya ketidakcukupan wang.

Sekiranya Menteri Kewangan atau Nazri bermurah hati untuk membantu ahli Parlimen bukan menambahkan kemudahaan saraan hidup tetapi berikan hak kepada mereka untuk sama mengagihkan wang kepada rakyat yang diperuntukan RM1 juta untuk satu parlimen. Selama ini peruntukan diberikan kepada ahli parlimen UBN saja, manakala ahli parlimen Pakatan Rakyat dikecualikan.

Rasanya kalau menteri kewangan mencadangkan mekanisme itu ahli parlimen pembangkang - tidak termasuk enam orang ahli parlimen hantu, tentu akan bersetuju kerana ia melibatkan kepentingan rakyat.

Dengan tindakan Nazri itu - menarik balik peruntukan bererti semakan untuk saraan tambahan ahli parlimen tidak akan jadi kenyataan ini menyebabkan ahli parlimen UBN yang tidak kecukupan wang termasuk enam orang hantu juga akan kebuluran. Sekali lagi tahniah dan syabas kepada ahli parlimen pembangkang - Pakatan Rakyat yang tidak mengutamakan perut tetapi lebih melihat masalah rakyat. [ttdi.4:56 am 10/10/11]

3 comments:

Nor Azman bin Sukerman said...

Assalamu alaikum tuan.

Tak banyak yang boleh saya katakan dalam perkara ini melainkan ucapan terima kasih, terharu, bangga dan bersyukur kerana masih ada pemimpin seperti itu di Parlimen Malaysia. Moga melimpahkan akan melimpahruahkan rezeki anda sekelian. Allahu akbar! Tahniah.

ahmadyani said...

Rupanya untuk kemudahan sendiri. Ingatkan untuk rakyat yang diwakili.
Tidak cukupkah dengan kemudahan yang dinikmati sekarang ini?

Jashamsulnizam said...

Patut pihak kerajaan UBN berterima kasih kpd MP2 Pakatan Rakyat yg membantah kenaikan elaun ni walaupon mrk tak akn brbuat demikian, namun yg amat dikesalkan ada jgk dr kalangan MP2 Bebas yg menyalak bagaikn anjing kurang yg laparkn bangkai, mahu elaun tersebut dinaikkn, nasib baiklah mrk2 ni dh keluar dr parti dan sekarang kiter dh boleh lihat mrk2 yg kaki lompat tu jenis manusia jenis ape...