Tuesday, March 20, 2012

Maklumat Canggih

Utusan Melayu Bakal Dijual?

Utusan Melayu (M) Sdn. Bhd penerbit akhbar Utusan Malayisa, Kosmos dan beberapa buah majalah bakal kehilangan aset terpenting apabila percetakan akhbar berkenaan akan menjadi entiti berasingan apabila ianya dimiliki oleh seorang orang korporat.

Urusan penjualan mesen cetak berkenaan yang terletak di Bangi Selangor dan beberapa tempat lain itu dikatakan sedang dalam proses perundingan. Penjualan itu dipercayai kerana syarikat penerbitan akhbar yang sahamnya dimiliki Umno sedang mengalami kerugian teruk yang tidak tertanggung lagi ekoran kemerosotan jualan akhbar itu.

Jualan akhbar Utusan Malaysia pada hari ini dipercayai 120,000 naskah sehari lebih rendah dari akhbar harian bersaiz tabloid lain. Angka itu jauh rendah berbanding dengan akhbar bersaiz sama yang menjangkau 180,000 edaran sehari.

Kemerosotan itu dipercayai kerana akhbar itu tidak adil dalam penyiarannya dan terlalu mempamirkan ia sebagai akhbar Umno. Laporan cerita-cerita sex juga menyebabkan ia makin dipulau oleh pembaca.

Ekoran penjulan itu Utusan Malaysia selepas ini akan mencetak akhbar itu dengan percetakan berkenaan atas sifat upah.

Dalam pada itu ahli korport berkenaan yang juga pernah menjadi menteri kabinet sedang merunding untuk memiliki Dawama - percetapan milik Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) yang swastakan dan kini bermasalah.

Dikatakan juga, ahli korporat yang dulu berniaga garam di Langkawi akan cuba memiliki Percetakan Nasional miliki kerajaan yang kini merupakan percetakan yang mengerjakan bahan cetakan negara.

Ahli korporat itu berangan-angan untuk menjadi gergasi percetakan di negara ini dengan memonopolikan beberapa percetakan terkemuka.

Ada kemungkin beliau juga akan berusaha untuk mendapat beberapa percetakan syarikat pengeluar akhbar lain untuk diletak dibawah satu bumbung.

Sekiranya usaha ini berlaku bermakna Utusan Melayu yang menjadi kebanggan orang Melayu Umno khasnya akan kehilangan identiti dan penjualan mesen cetak itu sesuatu yang memalukan terutamanya pemegang sahamnya terdiri kalangan ahli Umno.

Ada juga sumber lain memberi tahu usaha pembelian mesen cetak milik Utusan Melayu itu sebagai persiapan sekiranya berlaku sesuatu diluar jangka selepas pilihan raya umum ini. Sekiranya UBN tumbang sudah pasti kedudukan Utusan Melayu tidak menentu dan kemungkinan akan ditutup terus.

Agenda pembelian itu sebagai menyelamatkan aset Utusan itulah alasan yang diberikan. Dari sini memberi gambaran bahawa dalam kepala pembeli mesen cetak itu UBN sudah pasti kalah dan tumbang. [wm.kl.10:49 am 20/03/12]

3 comments:

CULA TUPAI said...

ALHAMDULLILAH ....

Hero said...

assalamualaikum, tuan MSO.

betul ke 120k circulation dia? saya dpt berita ia jauh lebih rendah lagi. malahan jumlah tu termasuk yg paksabeli ke atas agensi kerajaan dan sekolah..

saya nak check sumber saya balik, nanti dah ada, saya akan share insyaAllah..

apa2 pun, ini berita baik. akhbar ni mmg memalukan. ramai juga yg cakap kalau baca, boleh membawa kepada dosa, pasal isi laporannya menimbulkan hasad dan fitnah.. wallahua'lam, tapi bagi pihak saya sendiri, saya mmg haramkan akhbar ni dpd dibaca oleh ahli keluarga dan sanak saudara.. duduk tengok air menitik dari pili air ke bekas air, pada saya, adalah lebih afdal dpd baca akhbar ni.. (nak sebut namanya pun rasa tak lalu..)

firdaus said...

UTUSAN - PENYEBAR FITNAH NEGARA