Friday, March 9, 2012

Sebelum Tutup Mata

Merit Apa Din, Merit Mata Dacing Ke?

Pemberian projek Lebuhraya Kinrara-Damansara bernilai RM2.2 bilion kepada seorang peguam Umno kata Udin anak Yassin ianya berdasarkan merit. Projek berkenaan diberikan kepada Emrail Sdn Bhd dan Zabima Engineering Sdn Bhd di mana ahli lembaga pengarah kepada kedua-dua syarikat berkenaan ialah orang bernama Mohd Hafarizam Harun yang dikenali sebagai peguam Umno.

Kata Udin anak Yassin ia diberikan berdasarkan penilaian wajar berdasarkan kertas kerja yang dibuat oleh syarikat itu kepada kerajaan.

Bolehkah kita percaya apa yang Udin anak Yassin katakan itu. Berdasarkan merit, merit apa Din, apakah merit mata dacing?

Mudah sahaja kalau benar kata-kata timbalan perdana menteri itu, dedahkan nama-nama syarikat lain yang ikut sama mengemukakan tander untuk projek berkenaan. Biar semua orang tengok dan rakyat juga tengok.

Rasanya ada dikalangan rakyat yang tahu menilai sejauh mana kebolehana dan kemampuan syarikat-syarikat yang membuat tander (kertas kerja) untuk projek berkenaan?

Kalau setakat ucap saja ia tidak boleh dipercayai. Tetapi kalau ia berdasarkan merit dacing mungkin boleh. Soalnya apakah syarikat lain yang ikut tander atau buat kertas kerja itu bukan bermerit dacing? Yang pastinya syarikat bermerit bulan, mata dan roket awal-awal lagi tidak mengemukakan cadangan kerana mereka sudah tahu keputusannya.

Yang menjadi tanda tanda selain daripada peguam Umno itu menjadi ahli lembaga pengarah syarikat berkenaan isteri bekas Ketua Hakim Negara Tun Zaki Azmi juga adalah ahli lembaga pengarahnya. Kerana kewujudan nama isteri bekas Ketua Hakim itu menyebabkan ada tanggapan pemberian projek itu sebagai mengenang budi.

Isteri itu pula yang mana adakah yang dikahwinkan di sebelah Siam itu?

Selagi Udin anak Yassin tidak menampalkan nama-nama syarikat yang ikut sama tander projek berkenaan untuk tatapan umum maka selama itu pemberian projek itu boleh dianggap sebagai pemberian untuk mengenang budi atau membalas jasa. [wm.kl. 2:09 am 09/03/12]

No comments: