Friday, March 23, 2012

Ulasan Politik

Tengku Razaleigh Hamzah
Tidak Perlu Tanding Atas Lambang Bulan

Tahun 1978 saya pernah menyatakan kepada beberapa orang kampung saya, suatu hari kelak Tengku Razaleigh Hamzah akan menyertai Pas. Salah seorang pengamat politik kampung saya (Wan Ahmad Wan Yaacob - Allahyarham) menggeleng kepala dan sambil menjebeh mulut menolak ramalan itu. Katanya; tidak mungkin Tengku Razaleigh akan menyertai Pas.

Saya tidak tahu kenapa saya ada naluri berkata demikian. Walhal usia saya ketika itu dalam belasan tahun. Kalaupun saya sudah berjinak dengan program politik, menghadiri ceramah-ceramah perdana Pas, belum layak untuk membuat ramalan berkenaan. Dalam usia remaja saya masih jauh dengan pimpinan politik mana-mana parti serta mengetahui maknawi siasah. Saya hanya penulis pingitan yang melapor hal ehwal kampung saja.

Mungkin ia instinct seorang budak pada masa itu.

Lagi pun tahun 1978 Umno baru sahaja berjaya menumbangkan Pas dengan cara huduh - tektik jahat setelah meMagerankan Kelantan terlebih dahulu. Peristiwa dan insiden tahun 1978 sudah menjadi pengetahuan umum dan ia terpacak kemen dalam kepala rakyat Kelantan khasnya yang berusia 50 tahun ke atas. Kejahatan UBN itu tidak akan lenyap dari minda rakyat Kelantan.

Mana mungkin Tengku Razaleigh akan menyertai Pas? Saya masih ingat tempat dan waktu saya meramalkan itu. Sehingga kini Tengku Razaleigh belum menyertai Pas. Tetapi tahun 1990 beliau pernah mengadakan pakatan politik dengan Pas di Kelantan. Pakatan itu sungguh memeranjatkan.

Hasilnya pakatan menerusi Angkatan Perpaduan Ummah (APU) itu membawa kemenangan bersejarah sehingga Umno tidak mendapat satu kerusi pun dalam pilihan raya umum 1990.

Nik Abdul Aziz saking gembira dan 'terkema' (tahukah terkema, terkejut dan terperagah) dengan kemenangan itu tidak dan tahu untuk mengulas bagi menjustifikasikan. Beliau hanya mampu berkata kemenangan itu adalah hasil bersatunya manusia di bumi dengan malaikat di langit. Kenyataan Nik Aziz itu ramai yang merasa ia melampau sehingga meletakkan malaikat juga menyokong Pas. Tetapi itu hakikatnya. Sijahil mengejek kata-kata Nik Aziz.

Permaufakatan Tengku RAzaleigh dengan Pas menubuhkan APU tidak siapa menyangka. Tetapi itulah yang terjadi kemudiannya. Jadi sekarang ini apakah ada kemungkinan baru, beliau akan menyertai Pas? Mustahil untuk Tengaku Razaleigh menyertai Pas, tetapi tidak mustahil kalau dia ada pakatan lebih signifiken dari itu di masa akan datang.

Keadaan politik bekas Menteri Kewangan itu kini tidak menentu. Beliau seakan hilang punca dan nasab politik dalam keadaan delima. Angin kepada Umno nampak sudah begitu menipis. Kritikan-kritikannya berhubung royalti minyak Kelantan dan juga sikap serta tindak tanduk pemimpin Umno yang hilang jiwa juang, menyebabkan dia jadi confius dan muak dengan Umno.

Lantaran itu ia membawa kepada persoalan apakah beliau akan terus diserahkan oleh Umno untuk memikul tanggungjawab di Gua Musang dalam pilihan raya umum akan datang. Kalau mengikut tradisi dalam Umno... tidak mungkin lagi mana-mana ahli yang mengkritik parti diberikan laluan. Saya percaya kalau orang lain sudah lama Umno pecat atau mengenakan tindakan disiplin kepada Tengku Razaleigh. Tetapi Umno nampaknya begitu berhati-hati dengan ahli Parlimen Gua Musang ini.

Bagi Tengku Razaleigh dia sudah pun membuat perhitungan sebelum mengkritik Umno atau mengambil jalan melencung dari lorong fikir partinya itu. Bahunya seakan sudah sanggup memikul apa yang dicincangnya. Tengku Razaleigh bukan kecil anak. Dia sendiri mungkin menyedari Umno tidak menganggap dia penting dan merupakan aset lagi.

Justeru itu barang kali timbul ramalan dalam pilihan raya akan datang dia tidak dicalonkan bertanding Najib. Beliau sudah sudah mengumumkan akan tetap bertanding kalau pun Umno tidak sedia memberi watikah sebagai calon kepadanya. Mungkin Tengku RAzaleigh sudah dapat menghidu apa yang bakal berlaku.

Pendirian ini merupakan sikap semulajadi Tengku Razaleigh. Beliau tidak perlu meminta dan menangih apa-apa kepada Umno. Dia juga tahu bahawa Gua Musang adalah kerusinya yang tidak mungkin boleh diusik sesiapa pun. Maksudnya beliau boleh menang kalau bertanding atas tikit apa saja di kerusi yang diwarisi turun temurun itu.

Pas dalam hal ini belum bincang kedudukan Tengku Razaleigh tetapi tidak akan menolak kemungkinan membantu alias bekerjsama dengannya. Contoh sudah berlaku di Pasir Mas macam mana parti itu memberi lambangnya kepada seorang manusia yang sebelum ini memaki hamun kepada Pas dan Tok Guruku Nik Aziz.

Apatah lagi Tengku Razaleigh jauh lebih bari dan bertatasusila daripada manusia itu, kalau Pas sedia memberi laluan dan bekerjasama untuk kemenangan kedua-dua pihak (Tengku RAzaleigh dan Pas) ia tidak memelikkan.

Bagaimana dalam hal ini saya ingat memberi isedikit pandangan kepada Pas. Pas tidak perlu memberi lambangnya kepada Tengku Razaleigh. Kalau Pas memerlukan semangat Tengku Razaleigh untuk mempertahankan kerajaan negeri, Pas tidak payah menyerahkan bulan kepada anak raja itu. Pas boleh sokong Tengku Razaleigh dengan cara tidak meletakkan calon di Gua Musang.

Cara ini rasanya lebih baik dan bijaksana. Iya juga menyelesakan Tengku Razaleigh untuk berkempen para setiawannya. Tidak nampak sangat Tengku Razalegih terjempit dengan keadaan. Lagi pun pengaruh dan keperibadian Tengku Razaleigh di Gua Musang tidak siapa dapat mengatasinya. Umno tidak ada calon untuk berdepan dengan beliau. Kalau setakat Yusuf Abdul Ghani (Nenggeri), atau Saufi Deraman tidak 'rak' untuk berlawan dengan Tengku Razaleigh.

Campur semua tokoh-tokoh hebat Umno Gua Musang menentang Tengku Razaleigh, mereka akan kalah. Malahan sebahagian besar orang Gua Musang yang mengenali Dewan Undangan Negeri adalah atas restu dan bantuan Tengku Razaleigh. Tidak semua mereka itu sedia untuk memberi kulit setelah memamah kacang Tengku RAzaleigh. Apa lagi kalau Pas sedia bekerjasama memberi laluan dan sokongan tanpa meletakkan calon untuk berhadapan dengan Tengku Razaleigh, kemenangan awal-awal lagi boleh diramalkan. [wm.kl.7:30 pm 23/03/12]

No comments: