Tuesday, May 14, 2013

Ketua Polis Bakri Zinin Paling Layak

PANDANGAN                                                                                                                  

Seberakhirnya pilihan raya umum ke-13 khidmat Ismail Omar selaku Ketua Polis Negara (KPN) juga akan berakhir. Beliau akan bersara wajib Jumaat ini. Ekoran itu siapa pengganti beliau sudah menjadi sebutan dan spekulasi.
Mohd Bakri Zinin

Kalau mengikut tradisi timbalannya Khalid Abu Bakar akan automatik diangkat menjadi penggantinya. Namun itu bukan kemestian, perlantikan KPN perlu mendapat restu dan perkenan Yang diPertua Agong.

Selain Khalid antara yang layak dan boleh dipertimbangkan ialah Mohd Bakri Zinin yang kini memegang jawatan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Mohamad Fuzi Harun yang merupakan pengarah Pasukan Petugas Khas (Operasi/Counter Terrorism) dan Akhil Bulat, Pengarah Cawangan Khas Bukit Aman.


Selalunya ketiga-ketiga penjawat inilah yang dipertimbangkan untuk mengisi jawatan teratas PDRM.

Memandangkan keadaan negera kini dalam pascra pilihan raya di mana suasananya belum tenang dan aman serta sangat memerlukan seorang pendamai, sudah tentu pasukan polis perlu diketuhui oleh seorang individu yang bukan saja berpengalaman untuk menjadi ketua, tetapi tidak dianggap mencampuri urusan politik. Seorang anggota yang adil dan saksama sangat diperlukan. Seorang pegawai berwibawa dan dihormati ramai adalah tepat dan sesuai untuk dilantik menjadi KPN.

Dalam hal ini Khalid Abu Bakar walaupun dalam menjalankan tugas dan bidang kuasa yang ada kepadanya, beliau berhak melakukan sesuatu, tetapi ada kalanya dia bercakap melebihi dari keperluan sepatutnya. Nadanya persis nada ketua MT Umno. Dia ada kalanya terlajak jauh dalam membela parti pemerintah. Cakap-cakapnya mirit berpihak kepada sesebelah pihak yang menimbulkan kejengkilan pihak lain.

Misalnya dalam kes lembu gemuk (NFC) melibatkan laki Sharizat Jalil belum apa-apa lagi Khalid telah membuat kenyataan mendahului siasatan dengan menyatakan tiada penipuan dalam kes tersebut. Kenyataan begitu boleh mempengaruhi persepsi umum dan menganggu penyiasatan. Kenyataan itu dianggap cuba membayangi keadaan kerana ia masih belum disiasat. Tindakan beliau itu tidak disenangi dan nampak sangat cuba membela sesuatu pihak yang disukainya. Seorang anggota polis yang diharap menjadi pengaman yang bijak tidak sewajarnya bersikap bias.

Berbeza dengan Mohd Bakri Zinin bertindak lebih profesional dan tidak menunjukkan kecenderongan memihak kepada mana-mana. Langkahnya menubuh Operasi Cantas, untuk membenteras dan mencantas apa-apa maklumat palsu dan provokasi di dalam media baru semasa pilihan raya baru-baru ini menunjukkan kewibawaan dan sikap tidak memilih bulu oleh beliau. Idea beliau itu juga dinamik dan selangkah ke depan untuk keamanan negara.

Keperluan untuk Bakri dilantik menjadi Ketua Polis Negara juga memandangkan kepentingan keselamatan di Sabah ekoran serangan penceroboh Sulu di Lahad Datu. Kebetulan Bakri anak Sabah jadi beliau lebih arif memahami situasi di Sabah dan bagaimana cara untuk mengatasinya. Rasanya juga sudah sampai anak Sabah diberi kepercayaan untuk memimpin PDRM apa lagi zaman sekarang ini zaman tranformasi dan peralihan stail kepimpinan. [wm.kl.12:46 pm 14/05/13]

1 comment:

PokAmid said...

Betul kata-kata tentang Khalid. Tekak aku dah banyak kali berbulu dan naik loya bila membaca kenyataan2 yang dikeluarkan mamat Khalid tu!!!