Friday, February 1, 2008

Susupan Pagi

Abdullah Bersungguh Mahu Rampas Kelantan

TIDAK lama sebelum ini saya sudah memberi pandangan dan peringatan yang BN berminat benar untuk merampas Kelantan. Minat itu bukan saja datang dari dhamir pemimpin Kelantan seperti Annuar Musa yang sangat mengharapkan kemenangan bagi memulihkan riputasi politiknya tetapi daripada Presiden Umno sendiri.

Tidak ramai yang mempercayai atau mahu menerima apa yang saya katakan itu. Masing-masing masih beranggapan sikap Umno mengenai Kelantan seperti dulu, semasa Dr Mahathir Mohamad menjadi Pengerusi Badan Perhubungannya.Kononnya Dr Mahathir tidak begitu berminat untuk merampas Kelantan. Beliau lebih suka kalau Kelantan terus dikuasai oleh Pas sebagai pengimbangi suara politik Melayu di Dewan Rakyat maupun di Dewan Undangan Negeri.

Itulah sebabnya maka Kelantan terlepas (dilepaskan) kepada Pas selama dua atau tiga penggal. Bermakna kemenangan Pas selama ini bukan kerana kekuatan sebenar parti itu tetapi kerana ada blesing daripada Umno?

Persoalannya kini sejauh manakah persefahaman politik secara senyap itu berlaku atau memang kebetulan Umno tidak berkeupayaan untuk merampas Kelantan. Apakah persefahaman itu masih ada dan ia akan memberi advantage kepada Pas?

Nampanya peringatkan saya itu benar. Kali ini Umno benar-benar berminat dan bersungguh untuk rampas Kelantan. Ia bukan lagi kerja atau cita-cita Annuar Musa dan rakan-rakannya di Kota Bharu tetapi ia juga menjadi cita-cita dan kerja Abdullah Ahmad Badawi sendiri.

Leibh Islamik

Agak dukacita bila mengenangkan ini. Sepatutnya Abdullah yang memberi laluan kepada Pas, Islam dan Melayu untuk menguasai Kelantan bukan orang seperti Dr Mahathir. Abdullah kelihatan lebih Islamik berbanding Dr Mahathir sepatutnya beliau lebih memahami keperluan itu. Namun rupa-rupanya jangkaan dan perasaan itu khilaf.

Sebagai seorang pemimpin yang lahir dalam kelompok ulama seharusnya Abdullah bersimpati dengan Islam dan Melayu Kelantan. Dalam hal ini juga Abdullah tidak percaya dan kepada suara pengimbangan Melayu dan Islam dimainkan oleh Pas. Beliau tidak perlu kepada kuasa pengimbang itu.

Abdullah dan Umno tidak rugi kalau serahkan Kelantan kepada Pas. Biarlah Kelantan ditadbirkan oleh Pas yang mengemukakan berbagai model Islam yang ada kalanya ditiru dan diceduk oleh Kerajaan BN. Rakyat Kelantan tidak mengalami apa-apa kerugian di bawah Pas. Kalau mereka agak tertinggal pembangunan dunia namun mereka mendapat pembangunan ukhrawi.

Kenapa Abdullah beriya hendak tawan Kelantan? Sebabnya mudah beliau mahu jadikan kejayaan itu sebagai bukti konsep Islam Hadhari yang dipeloporinya mendapat sokongan. Kalau beliau berjaya merampas Kelantan bemakna beliau boleh mendabit dada bahawa dia lebih baik daripada Dr Mahathir dan pendekatannya lebih diterima rakyat.

Tetapi bagaimana kalau takdirnya selepas pilihan raya nanti ternyata Kelantan tidak berjaya ditawan? Apakah Abdullah bersedia menjadikan ia sebagai kayu pengukur menunjukkan pendekatan dan kepimpinannya lemah dan ditolak rakyat? Apakah ketika itu beliau akan berundur dan turun dari takhta yang diduduki sekarang?

Membuang masa

Kesungguhan Abdulah untuk menakluki Kelantan jelas. Beberapa kali beliau telah turun dan membuang masa ke Kelantan. Tidak padan dengan Najib dan menantunya Khairy beliau sendiri berkhemah di Kelantan. Pada 4 Januari ini beliau akan berada di Bachok kawasan Awang Adek Hussein.

Jarang seorang Perdana Menteri begitu kerap mengunjungi sesebuah negeri dan menghabiskan masa kalau tidak ada motif dan hajat tertentu.

Maka Pas dan Keadilan tidak boleh pandang enteng kepada kerja Abdullah dan Umno ini. Mereka perlu memantaunya. Sebenarnya kehadiran Abdullah maupun Najib itu sebagai gambaran kononnya mereka bertungkus lumus untuk merampas Kelantan. Sebaliknya ada strategi lain untuk membolehkan mereka merampas Kelantan.

Salah strategi yang kini sudah terbongkar ialah usaha membawa balik seberapa banyak pengundi yang berada di luar. Tidak mustahil bersama lori, bas, keretapi atau kapal terbang yang membawa balik pengundi di luar itu akan diangkut sama para pengundi hantu.

Tidak mustahil perkara itu akan berlaku. Untuk menang Umno akan melakukan apa saja. Apa lagi dalam keadaan terdesak untuk memulihkan imej kecemerlangannya yang sudah mulai menurun, Umno dan Abdullah akan berbuat tanpa mempedulikan hukum, undang-undang dan moral politik demokrasi.

Di Kelantan pernah berlaku di mana sebuah jambatan dibakar oleh Pemuda Tahan Lasak Umno demi menghalang kira-kira 300 pengundi dan penyokong Pas keluar mengundi. Natijah daripada perbuatan jahat itu menyebabkan calon Pas kalah. [wm.kl 7:20 pm 30/01/08]

No comments: