Wednesday, February 20, 2008

Berita Menggemparkan

Kecuh Politik Terengganu
Gelombang Biru Makan Tuan!

PENGUMUMAN atau berita paling mengejutkan hari ini ialah mengenai keberanian Umno/BN Terengganu yang menggugurkan beberapa penyandang (wakil rakyatnya) yang selama ini dianggap popular dan menjadi ikon Terengganu khasnya di Parlimen.

Dua orang tokoh popular Terengganu yang digugurkan ialah Timbalan Menteri Sumber Manusia, Abdul Rahman Bakar, Rosli Mat Hassan dan Tengku Putra Tengu Awang.

Abdul Rahaman tidak disenaraikan untuk bertanding semula mempertahankan kerusi parlimen Marang, Rosli Mat Hassan di parlimen Dungun dan Tengku Putera di parlimen Hulu Terengganu. Kerusi itu dimenangi mereka pada pilihan raya 2004 lalu.

Paling mengejutkan pengguguran Abdul Rahman dikenali sebagai Giant Killer kerana berjaya menewaskan Prsiden Pas, Abdul Hadi Awang dalam pilihan raya ke-11 lalu. Pengguguran itu bermakna Umno Terengganu di bawah pimpinan Idris Jusoh langsung tidak menghargai jasa dan budi Abdul Rahman.

Tidak perecaya

Sebelum ini sudah berhembus berita mengatakan Abdul Rahman bakal digugurkan namun berita itu dianggap sebagai angin lalu sahaja. Siapa pun tidak percaya memandangkan prestasi Abdul Rahman sebagai timbalan menteri sedikit sebanyak membanggakan rakyat Terengganu dan tidak mungkin beliau digugurkan.

Melihat kepada komtimen Abdul Rahman dengan tugasnya pemerhati meramalkan beliau bakal dilantik menjadi mentei penuh sekiranya beliau berjaya mempertahankan kerusi Marang 8 Mac kelak. Pengundi Marang sebenarnya sangat mengharap Abdul Rahman dilantik menjadi menteri penuh untuk berhadapan dengan pengaruh Abdul Hadi.

Begitu juga dengan Rosli dan Tengku Putera. Kedua mereka adalah dianggap sebagai pemimpin peringkat nasional yang mewakili Terengganu. Rosli antara ahli Parlimen yang latang menyuarakan kepentingan rakyat di Parlimen manakala Tengku Putra pula pernah dilantik menjadi Timbalan Menteri Kewangan.

Tindakan berani Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu, Idris Jusoh itu menunjukkan perjudian dan keyakinannya tanpa tokoh-tokoh hebat itu Terengganu dapat mengekang pengaruh Pas yang semakin pulih dan kian mendapat kerpercayaan semua rakyat akhir-akhir ini.

Dalam pada itu pemerhati berpendapat pengguguran itu terpaksa dilakukan Idris walaupun tokoh itu menjadi ikon Terengganu di Kuala Lumpur. "Saya kira tindakan Idris itu ialah kerana ingin menjaga kedudukan politiknya. Mereka itu digugur kerana mereka dianggap sebagai pencabar kepada politiknya," kata seorang pemerhati politik Terenggannu.

Beberapa muka baru yang diperkenalkan juga dilihat tidak mampu membantu Umno Terengganu mengekalkan Kerajaan pimpinan Idris berusia empat tahun itu sebaliknya mereka dilihat kroni Menteri Besar Besut itu.

"Saya tidak faham dengan tindakan Idris itu, beliau napaknya begitu berani bermain dengan ombak. Saya bimbang gelombang biru yang dicipta empat tahun lalu akan memakan dirinya kali ini," ujar seorang tokoh politik veteran Terengganu yang tinggal di Kuala Lumpur.

Beliau kesal dengan keputusan Idris itu bagaimana pun menghormatinya kerana kuasa menentukan calon terletak di tangan Idris selaku Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu.

Sementara itu dipihak Pas menerima penyenaraian calon Umno hari ini serta pengguguran tiga tokoh utama Umno itu sebagai rahmat kepada mereka. Atas kertas hari ini peluang Prersiden Pas Abdul Hadi Awang untuk menduduki semula kerusi Marang sangat cerah. Calon yang diturunkan menggantikan Abdul Rahman Bakar, ialah Ahmad Ramzi Md Zubir, Sertiausaha Politik Menteri Besar Terengganu yang suatu ketika dulu dikatakan berlagak samseng dengan seorang penulis buku politik. [wm kl 8:50 pm 20/02/08]

No comments: