Friday, September 14, 2012

Selangor: P Raya Berasingan Jangan Keliru

 MELENTANG HARI                                                                                                             

Kerajaan negeri Selangor nampaknya bertegas tidak akan membubarkan Dewan Undangan Negeri Selangor serentak dengan pembubaran parlimen. Cara itu membolehkan pilihan raya peringakat Dun di Selangor diadakan secara berasingan.

Abdul Khalid Ibrahim
Perkara ini sudah ditegaskan oleh MB Selangor Abdul Khalid Ibrahim. Manakala  kerajaan Pakatan Rakyat lain, terutamanya Kelantan tetap mahu ikut membubarkan DUN nya serentak dengan pembubaran parlimen. Perkembangan terbaru Pulau Pinang dan Kedah juga sepenedirian dengan Kelantan akan membubarkan Dewan Undangan Negeri serentak dengan pembubaran parlimen.

Perbezaan di dalam tindakan dan keputusan ini sepatutnya tidak perlu dijadikan polimek. Baik Khalid maupun Nik Aziz ada alasan tersendiri dengan keputusan itu. Perlu diingat senario politik di kedua-dua buah negeri itu juga berbeza. Perkara penting pilihan raya akan menentukan parti mana yang akan menubuhkan kerajaan kelak.

Pihak SPR tidak begitu berkenaan dengan keputusan Pakatan Rakyat Selangor itu. Menurut mereka ia banyak kerja dan menghabiskan wang negara. Peruntukan untuk pilihan raya menelan RM400 juta manakala untuk Selangor saja RM50 juta. Sebagai sebuah badan bebas (yang dipertikaikan kebebasanya sepanjang masa) memang SPR mahu kerja senang. Badan itu tidak fikir risiko dan juga kerugian bakal dihapai oleh kerajaan Selangor tetap adakalanya berbuat sesuatu polisi dan peraturan menguntungkan UBN.

Begitu juga pemimpin Umno tidak selesa dengan keputusan Khalid itu. Timbalan Pengerusi Umno Selangor, Noh Omar menuduh Khalid sebagai takut dan bimbang akan kalah sebab itu enggan bubar Dun Selangor serentak. Tindakan mengadakan pilihan raya berasingan itu ujar Noh kerana Khalid an PKR gilakan kuasa. Apakah kalau ia diadakan mengikut kehendak Noh Omar ia bukan atas kepentingan politik? Bukankan Non mahukan kemenangan dan kemenangan itu bukankah dinamakan gila kuasa? Rasanya lembu suami Sharizat pun boleh menjawab dan ketawa mendengar tuduhan Noh Omar itu.

Manakala Udin anak Yassin dalam mengulaskan tindakan PKR itu menyerahkan kepada kecerdikan rakyat. Katanya biarlah rakyat menilainya keputusan dan tindakan PKR itu. Iya... saya setuju biarlah rakyat menilainya. Rakyat lebih adil dan memahami keadaan di Selangor.

Sepatutnya tidak siapa pertikaikan keputusan kerajaan Selangor itu. Baginya tentulah ada alasan dan hujah-hujah tersendiri. Mustahil Khalid berbuat begitu tanpa tujuan tertentu dan muslihat di sebaliknya.

Dalam hal ini saya melihat tindakan untuk mengadakan pilihan raya berasingan itu ialah strategi PKR. Mungkin PKR ingin mengetahui berapa jumlah pengundi yang akan keluar mengundi. Apa dihebuhkan kononnya Umno membawa lebih 400,000 pengundi ke Selangor mungkin menjadi penyebab kenapa pilihan raya perlu diadakan beraisngan. Cara itu untuk memastikan jumlah sebenarnya.

Bila diadakan berasingan pihak PKR dapat menentukan berapa jumlah yang bakal keluar nanti yang membuag undi untuk kerusi parlimen. Kalau jumlah mencecah lebih 30% daripada jumlah yang sedia ada (berpandu kepada daftar pengundi pada pilihan raya umum ke-12 lalu) maka jelas dakwaan mengatakan ada pengundi luar dibawa masuk ke Selangor itu benar. Bahawa Umno telah mengimport pengundi dari luar.

Apabila sudah mengetahui itu nanti senanglah untuk PKR mengatasinya. Begitu juga SPR yang bertanggungjawab bersiap sedialah menghadapi serangan rakyat kelak. Tembelangnya rahsia itu akan memalukan SPR. Kita tidak mahu menyarankan pengerusi, timbalan pengerusi dan setiausaha SPR letak jawatan, kerana mereka memang jenis tidak ada air muka. Sudah banyak kepincangan dan kecacatan disengajakan dilaklukan badan bebas itu tetapi mereka tidak mengambil apa-apa tanggungjawab. Hanya ambil wang gaji dan elaun saja.

Strategi inilah yang memungkinkan pihak SPR mengecam tindakan PKR itu. Mereka juga takut tembelang mereka bersekongkol dengan parti pemerintah pecah.

Hari ini walaupun ada berbagai tuduhan ke atas SPR bersubahat membawa undi termasuk mendaftar pendatang tanpa izin menjadi pengundi tidak boleh dibuktikan. Tetapi dengan berlangsungnya pilihan raya nanti ia akan menjawab segala persoalan ini. Mungkin sebaik saja selesai pilihan raya umum Selangor akan membubarkan DUN nya.

Saya melihat mengadakan pilihan raya berasingan satu tindakan cerdik Pakatan Selangor. Walaupun ia agak renyah dan membazirkan wang tetapi ia wajar dilakukan PKR sebagai sebuah parti yang ningin mengekalkan kerajaanya. Lagi pun tindakan kerajaan Selangor itu bukan saja-saja, mereka sudah beri syarat agar bersihkan daftar pemilih.

Makanya kalau piliihan raya itu tetap diadakan secara berasingan SPR yang bertanggungjawab ke atas senarai pemilih itu perlu dipersalahkan.

Kelantan, Kedah dan Penang tidak mengalami apa masalah seperti dialami kerajaan PAkatan Rakyat Selangor. Selangor adalah negeri kedua yang diidamkan UBN untuk dirampas selepas Perak. Walaupun Kelantan, Penang dan Kedah juga negeri yang akan dirampas, tetapi nafsunya tidak sebesar nafsu di Selangor. Justeru perkara pelik-pelik dan diluar batas demokrasi tidak perlu banyak dilakukan di negeri-negeri berkenaan.

Jadi semua pihak kena hormati keputusan PKR dan Khalid Ibrahim. PKR dan Khalid pula jangan peduli kepada apa juga tuduhan dan sindiran, yang penting mereka harus mempertahankan Selangor kerana Selangor menjadi negeri ibu kepada Pakatan Rakyat. Umno pula begitu berkehndakkan Selangor kerana Selangorlah negeri penyumbang pendapatan besar kepada negara. Bagi UBN tidak ada tersohornya mereka memenangi Perlis, Melaka atau pun Pahang tetapi Selangor, Penang dan Kelantan terlepas kepada Pakatan Rakyat. [wm.kl.1:20 t/hari 14/09/12]

2 comments:

bat8 said...

Tuan MSO,

Ulasan tuan cukup jelas sekali dan ambo sokong sepenuhnya. Ambo ingin bawa kes piliharaya UMUM DUN Sarawak, mengapa tidak dibuat bersama-sama dengan PRU-PRU sebelum ini. Bukan sekali sarawak mengadakan piliharaya DUN berasingan, dah beberapa kali.

Mengenai kos - kos mengadakan pilihanraya berasingan bagi DUN Sarawak jauh lebih tinggi berbanding dengan mana-mana negeri di sememanjung ini mengadakan pilihanraya DUN berasingan. Begitu juga dengan alasan Wan Ahmad yang ia akan menyusahkan sekolah-sekolah, rakyat dsb. Kat Sarawak tak berlaku ke apa-apa masaalah yang dibangkitkan oleh wan Ahmad.

Kenyataan wan Ahmad adalah kenyataan berpihak kepada UMNO baru. Ia adalah kenyataan dari seorang ahli/penyokong UMNO Baru berselindung disebalik jawatan kerajaan. Ia adalah kenyataan politik bukan kenyataan dasar kerajaan. Tindakan Wan Ahmad itu adalah satu penyalahgunaan kuasa yang teraqng-terangan.

bat8

Bosan said...

Salam MSO

Saya lebih untuk mempercayai bahawa sekiranya BN kekal sebagai Kerajaan Persekutuan maka peluang PR untuk mengekalkan selangor adalah lebih cerah jika diadakan secara berasingan. Disebabkan oleh taraf negeri maju dan sosio ekonomi maka penduduk lebih mengkehedaki satu keadaan yang seimbang. Seperti di Amerika dimana Senat dan Kogress di kuasai oleh parti yang berlainan..