Sunday, September 23, 2012

Najib Sedia Lindungi Taib Demi Kuasa...?

DARI HATI KE HATI

Keterdesakan dan ketakutan Najib Razak dari kehilangan kuasa semakin jelas dan nyata. Beliau semakin gelabah dan diserang insomnia. Semua tindakan Najib hari ini ke arah mengukuhkan kuasa dan bukan fokus untuk melakukan perubahan seperti mana dilaung-laungkan. Dalam usaha mempertahankan diri ini Najib sudah tidak peduli lagi apakah tindakannya halal atau haram disukai rakyat ataupun tidak.

Najib: Yid tolong saya sekali, ya?
Terbaru mengenai perkembangan politik di Sabah dan Sarawak. Najib sudah menyedari fenomena yang berlaku di kedua buah negeri itu tidak akan memihak kepadanya. Najib kini seakan sudah takut untuk mengunjungi kedua buah negeri berkenaan kerana sambutan amat dingin. Gelombang yang meledak di Sabah dan Sarawak hari ini bakal menghanyutkan Najib. Simpanan tetap UBN telah dicuri Pakatan Rakyat?

Kerana memahami fenoeman itulah jadi tidak hairan kalau Najib cukup menjaga hati dan perasaan rakyat kedua-dua negeri itu. Najib dilihat sangat berhati-hati untuk mengulas apa-apa yang berlaku di Sabah dan Sarawak walaupun sebagai PM beliau berhak berbuat demikian dan menunjukkan akan kredibiliti beliau sebagai seorang pemimpin nombor satu negara.

Menyedihkan Najib dilihat bersedia menyembunyikan sesuatu yang sepatutnya beliau didedah seperti mana diharap-harapkan oleh rakyat kedua-dua buah negeri berkenaan, seperti isu penyelewengan dan pembolotan harta benda oleh pemimpin tanpa ada hentinya sangat dirindu rakyat untuk mendapat campur tangan dan pencegahan tidak langsung dari Najib.

Misalnya sikap dan pendirian Najib terhahap ketua menteri Sarawak, Taib Mahmud berhubung dakwaan ketua menteri itu memiliki berbillion kekayaan yang disaut dari hasil negeri Sarawak membuktikan akan sikap takut dan menggeletar Najib itu. Najib telah membayangkan supaya tiada tinakan diambil kepada Taib. Dengan mengatakan laporan korupsi Taib itu tidak perlu dilayan menjelaskan Najib memberi laluan kepada Taib untuk terus membolot harta benda Sarawak dan hidup senang di atas air mata darah rakyat. Cara Najib itu memberi nafas kepada Taib untuk terus bernyawa dan meneruskan kerja pembolotan harta rakyat dan negeri.

Seperti mana laporan sebuah Ngo berpangkalan di Switzerland Bruno Manser Fund (BMF) pada 19 September menganggarkan aset keluarga Taib sebanyak AS$21 bilion (RM64 bilion). Menurut Ngo berkenaan kekayaan Taib saja dianggarkan sebanyak AS$15 bilion (RM46 bilion), sekali gus menjadikannya lelaki terkaya di Malaysia, mengatasi hartawan Robert Kuok dengan AS$12.5 bilion.

Najib seperti tidak mempercayai apa didesakkan oleh Ngo berkenaan. Tidak menjadi masalah kalau kekayaan Taib itu didapat secara halal dan bukannya dengan menuba rakyat (menipu dan menganiaya) kemudian mengaut kekayaan Sarawak untuk menjadi miliknya. Apa nyang hendak diragui mengenai kekayaan Taib itu. Kalau Mahathir dalam masa 22 tahun dapat menjadikan dua anaknya sebagai 10 orang terkaya di Malaysia, apalah hendak hairan dengan Taib yang sudah berkuasa di Sarawak selama 26 tahun. Tentu kekayaannya jauh lebih tinggi daripada bukit karun Mahathir Mohamad.

Sebagai seroang pemimpin atau amir kepada sebuah negeri Najib tidak sepatutnya cuba melindungi orang seperti Taib itu. Beliau perlu insaf rakyat menjadi miskin dan dhaif kerana kekayaan yang patut diberikan kepada mereka disangat oleh seorang manusia saja. Kalaupun beliau tidak mahu mengarahkan agasr siasatan dijalan segera (sebab SPRM dibawah bidang kuasanya), tetapi cukuplah kalau beliau mendiamkan diri. Apabila Najib bersabda, jangan layan dengan tuduhan itu ia menyakiti hati nurani rakyat Sarawak.

Kenapa Najib menjadi serendah dan sehina itu, dan tidak menggunakan kuasa yang ada kepadanya untuk membela rakyat? Jawabnyua kerana beliau takut dengan kuasa dan titik penentuan yang ada kepada Taib mahmud. Najib takut kalau Taib tidak memberi sokongan kepadanya. Najib tahu Taib mempunyai kuasa yang boleh menjadikan beliau terus atau turun. Justeru beliau kena akur atau ikut saja apa yang dikehendak Taib hatta tidak mengungkitkan 'jenayah' dilakukan Taib. Di sinilah orang boleh mengenali sejauh mana kredibiliti dan integriti Najib sebagai perdana menteri.

Ukuran juga boleh dibuat nanti, saya kira kalau Pakatan Rakyat menang kandatipun atas pertolongan Taib Mahmud tetapi komponen itu tetap juga akan menyiasat Taib dan mengenakan tindakan. Mungkin juga menyedari apa yang bakal berlaku nampaknya Taib menjadi seperti kucing kejatuhan anak dalam mencari partener dan pelindungi baru kepada kekayaannya.

Makanya di sini rakyat semua dapat menilai sendiri sejauh mana integeriti beliau sebagai seorang PM. Apakah Najib terlepas dari bersuhabat dengan penyeleweng atau penyangak harta rakyat atau tidak? Apakah diri dan hati Najib bersih. Apabila beliau sedia menuruti permintaan atau pun permohonan hantu dan polong yang kononnya boleh memberi kuasa kepadanya? Kaji dan telitilah sendiri.

Menyimpulkan apa yang bakal berlaku kepada Najib terhadap Taib Mahmud, Najib akan melepaskan begitu saja kasus Taib itu ataupun dijadikan sandaran untuk meminta sesuatu dengan Taib. Dia akan membela Taib sampai habis kerana mungkin Taib sudah menjanjikan untuk memberi kuasa kepada Najib. Itu antara janji dan harapan Najib dan Taib. Tetapi rakyat Sarawak sebenarnya berkuasa ke atas apa juga hak mereka. Rakyat Sarawak sebenarnya lebih berkuasa dan agung dari Taib Mahmud.

Kalau rakyat Sarawak berani bertindak, mereka boleh melumpuhkan Taib dan bersekaligus bersama Najib dengan syarat dalam pilihan raya umum akan datang rakyat Sarawak tidak mengundi Taib Mahmud. Dan bagi saya juga usah ceritalah soal merdeka atau mengisi kemerdekaan, rakyat Sarawak masih dibawa belenggu penjajah bernama Taib Mahmud. Selagi rakyat Sarawak tidak menghapuskan dan menghalau (turunkan) Taib Mahmud maka selama itu mereka berada dalam penjajahan seorang raja bernama Sultan Taib Mahmud. [wm.kl.11:54 am 23/09/12]

No comments: