Thursday, November 6, 2008

Ulasan Semasa

Mencari Obama Malaysia

BARACK Obama sudah boleh duduk selesa dan tidur nyenyak. Beliau telah pun menang sebagai presiden Amerika Syarikat ke-44 mengalahkan calon parti Republikan, John McCain. Dalam uisa 48 tahun jantan kulit hitam itu mencipta sejarah sebagai orang kulit hitam pertama menjadi Presiden Amerika. Syabas!

Ramai orang tumpang gembira dengan kemenangan Obama. Orang ramai dari seluruh dunia seolah turut membuat perubahan ke atas Presiden Amerika kerana terlalu benci kepada dasar luar dan tindakan ganas George W Bush.

Nampaknya semua pemimpin negara dunai dan Malaysia memberi pengharapan tinggi kepada Obama. Mudah-mudahan Obama akan dan mampu melakukan semua yang dijanjikan dalam manifesto kempennya.

Dua perkara besar yang ditunggu oleh dunia untuk diperhatikan oleh Obama. Pertama mengenai permukiman tentera Amerika di bumi Iraq dan Afghinstan. Dan kedua usaha untuk memulihkan ekonomi / kewangan Amerika yang dalam keadaan tenat kini.

Obama berjanji dalam tempoh 16 bulan beliau menjadi Presiden Amerika beliau akan menarik balik tentera Amerika di Iraq. Bagaimana pun beliau akan mengukuhkan kedudukan tentera Amerika di Afghanistan. Tentunya tindakan kedua Obama itu berbau pengkhinatan dan kegagasanan yang dimulai oleh George W Bush.

Sudah pasti sekiranya Obama tidak melaksanakan janji atau komitmen ini dan terus mengekalkan memperkuatkan kedudukan tentera Amerika di Afghanistan lama kelamaan pemujaan umum kepada beliau akan pudar. Apa lagi kalau beliau memungkir janiji ini Obama boleh dibenci dunia dalam sekelip mata sahaja.

Bagaimana pun Amerika Syarkat sudah pun selesai membuat pemilihan pemimpin baru mereka. Tetapi bagaimana dengan Malaysia. Malaysia juga sedang mencari dan menunggu kehadiran Obama baru mereka selepas Obama tua akan berundur dan mengaku kalah pada Mac depan!.

Mohd Najib Razak dikala ini dianggap akan menjadi Obama Malaysia apabila dijangka mengangkat sumpah sebagai PM pada Mac depan. Hari ini dalam proses pemilihan presiden ala Umno penuh dengan tipu daya dan rasuah Najib sudah mengenepikan Obama bernama Tengku Razaleigh Hamzah.

Bagaimana pun sambutan dan pengalu-aluan ke atas kemenangan tidak bertanding Najib itu tidak sehebat dan semeriah sambutan ke atas kejayaan Obama Amerika. Ramai yang sangsi kemurinian dengan kemenangan Najib itu.

Lantaran kelesuan itu menyebabkan ada pendapat mengatakan Najb tidak akan sempat menjadi Obama Malaysia. Kalau Babark Obama sudah pasti akan mengangkat sumpah dan memasuki Rumah Putih 1 Januari depan, Najib belum tentu lagi akan mengangkat sumpah dan memasuki Putrajaya pada Mac depan.

Perkembangan terakhir ini ada tanda-tanda dalaman Umno ingin menyingkir Najib. Sejauh mana ia benar tetapi itulah bisik-bisik yang sedang dilakukan. Obama tua, Abdullah Ahmad Badawi dikatakan akan membuat beberapa kejutan terhadap Najib sehingga orang ramai hilang kepercayaan dan keyakinan Najib akan jadi PM.

Obama Abdullah juga dikatakan akan membuat rombakan Kabinet dalam tempoh terdekat untuk mengganti beberapa orang pemimpin MCA yang kalah dalam pertandingan merebut jawatan dalam pucuk pimpinan parti berkenaan. Di kesempatan itu khabaranya Abdullah akan turut sama membuat rombakan ke atas jemaah menteri Umno. Obama Muhyiddin disebt-sebut akan bertukar porfolio! Untuk apa?

Dalam riuh randah Obama Abdullah kononnya akan membuar rombakan Kabinet itu, Obama Razaleigh Hamzah dikatakan dibawa masuk semula? Usaha dan rundingan dengan Tengku Razaleigh sedang dilakukan. Bagaimanapun ikemungkinan ini bukan mudah untuk berlaku. Masakan Obama Razaleigh yang dihancur dan dimalukan itu bersedia untuk diajak berunding.

Bagaimana pula dengan Obama bernama Anwar Ibrahim? Tangap 16 September yang sepatutnya Anwar angkat sumpah jadi PM sudah pun berlalu. Anwar tidak sempat menjadi Obama pada tarikh itu sebab tidak ada Obama-Obama kecil yang sedia dan sanggup menjadi katak dan kanggaroo ataupun Obama ala 40 penyamun dengan Ali Baba.

Sesiapa pun bakal menjadi Obama Malaysia dia hendaklah seperti Babark Obama Amerika itu. Seorang yang optimis, bersemangat dan dapat membaca kehendak semua lapisan masyarakat. Babark Obama mempunyai kelebihan ini. Meskipun beliau kulit hitam namun politiknya berjaya meyakinkan orang kulit putih menyokongnya. Obama Amerika berjaya menyisihkan pandangan hina orang kulit putih kepada kulit hitam. Obama itu berjaya menghapuskan diskriminasi kaum.

Itulah pemimpin sebenar namanya. Mempunyai kemampuan, kekuatan dan rahsia untuk mengubah hati dan jiwa manusia. Dalam perhatian saya Obama Malaysia yang mampu berbuat demikian ialah Anwar Ibrahim menerusi pendekatan politik barunya. Walaupun usianya tua, namun poltik Anawar tetapi berjiwa muda.

Obama Najib, usianya muda tetapi politiknya terikat dengan konservetif dan nasionalis Umno. Najib tidak akan berjaya memudakan politik Malaysia selagi beliau tidak merombak paradigma lama dalam Umno. Saya yakin sekiranya dalam pilihan raya akan datang Umno diketuai Najib Umno akan ditolak oleh pengundi muda.

Walaupun Najib sudah berusaha ke arah itu awal-awal lagi beliau sudah ditentang. Tengok percakapannya untuk menghapuskan DEB secara perlahan-lahan, beliau sudah ditentang. Sudah ada perakan mini membantah langkah Najib.

Jadi siapakah Obama Malaysia? [wm.kl 3:00 pm 06/11/08]

1 comment:

donmny said...

TUAN

1. lihat dan dengar ucapan mccain, manusia yang tewas.

2. walaupun tewas sebagai calon presiden , tapi tidak kalah sebagai calon negarawan. untuk mrnguji manusia yang hebat, lihatlah ketika mereka dibawah.

3. bandingkan ahli politik malaysia. contoh terkini dipermatang pauh. keputusan belum diumumkan, si tewas telah terbang pulang.

4. kematangan berpolitik mereka dengan kita. tentu mudah untuk difikirkan